Barolo Boys Vol 2 Studio Nian

Första middagen blev supertrevlig och uppskattad så vi laddar på inför level 2 med Barolo Boys. 5:e november så ses vi i studion igen. 

Barolo Gattera 2011, 15,0%

Vingårdarna i Gattera planterades mellan 1960–1993 och ligger i byn Annunziata på 250 meters höjd över havet. 2011 var ett år då det föll relativt mycket regn vilket gav lite mer kraftiga och fruktdriva barolos. Vinet har börjat att öppna upp sig och visar redan nu upp ljuvliga toner av körsbär, nypon och kanel. 14 månader på fat varav 20% var nya fat.

 

Barolo Gattera 2012, 14,5%

Ett tufft år för producenterna i Piemonte med hagelstormar på våren och torka under sommaren. Men därmed inte sagt att det inte gick att göra bra viner. Denna årgång av Gattera bjuder på klassiska Nebbiolo-toner av mogna körsbär, mörka hallon, salmiak, viol och vitpeppar. Den är redan tillgänglig för att dricka men för den som föredrar en mer mogen still kan utan problem spara den i ytterligare 5-10 år.

 

Barolo R.G. 2013, 15,0%

R.G. är en förkortning för Giacomo Revello, patriarken av familjen Revello och far till vinmakaren Carlo Revello. R.G. är också en förkortning för Rocche och Giachini, vingårdarna i Barolo-kommunen La Morra. Rocche och Giachini ligger i Barolos centrala dal och drar där nytta av de dess unika terroir. Den kalkrika jordmånen Carlos skicklighet gör R.G. till en både parfymerad, graciös och förförisk barolo. Vinet bjuder på intensiva och komplexa toner av röd frukt, kryddor och lakrits som sedan övergår till nyanser misdsommarjordgubbar, röda körsbär som bäddas in av silkeslena tanniner.

2013 var ett fantastiskt år i Piemonte och levererade mycket lagringståliga viner. Går absolut att dricka redan nu men vinner på att få ligga i ytterligare några år i källaren.

 

Barolo R.G. 2014, 15,0%

2014 var ett utmanade år med en våt och sval som med där bra väder i september och oktober gynnade den senmognande nebbiolo-druvan. Bjuder på en mer återhållsam och elegnat stil än året innan vilket inte gör det till ett sämre vin utan snarare visar upp en annan sida av barolo. Det som möter en är en pigg syra och en doft- och smakpalett där de kryddiga och florala tonerna får visa upp sig. Här hittas både mörka och röda bär, en antydan av kanderade citrusskal, nejlika och kanel som möts upp av tydliga och ungdomliga tanniner.

 

Barolo 2015, 14,5%

2015 var ett riktigt bra år där de rikliga snömängderna gav höga grundvattennivåer som försåg vinrakorna med vatten under den heta sommaren.

Rik, livfull och kryddig doft med inslag av körsbär, svarta vinbär, plommon, rosor, tobak, salvia, kakao och fat. Smaken är djup och koncentrerad med årgångens sköna och mogna frukt. Här finns de klassiska inslagen av rosor, körsbär, tjära, kakao och nyanserade toner av ekfat. Lång komplex eftersmak med tydliga men inbäddade tanniner. 

 

Barolo 2016, 14,5%

Årgång 2016 är kanske den bästa på hela 10-talet och har gett viner med en förförisk frukt och därför går vinet att dricka redan nu. Här får man ett vin med klassisk, ung, floral fruktig doft med inslag av körsbär, svarta vinbär, plommon, rosor, tobak, salvia, kakao och fat. Smaken är djup och koncentrerad med årgångens sköna och mogna frukt. Här finns de klassiska inslagen av rosor, körsbär, tjära, kakao och nyanserade toner av ekfat. Lång komplex eftersmak med tydliga men inbäddade tanniner..


Text: Winefinder.

Kommentarer

Populära inlägg