Chablis

Chablis, detta begrepp, detta vin, denna fina historia. Visst är det fortfarande lika roligt när en vän säger att hen älskar Chablis men hatar Chardonnay, sista idioten är inte född än. Tyvärr så är även namnet och stilen på vin kopierad världen över, men det finns inte ett endaste vin i hela världen som går att jämföra med en klassisk Chablis, så visst är det roligt med att mänskligheten försöker men det går bara göra Chablis i Chablis och svårare än så blir det inte.

Ett område med relativt ”kort” historia och historien säger att vid 1946 så var marken för vin utbredd över knappa 400 hektar. Läser man historieboken närmre, så har det en gång i tiden varit över 40 000 hektar odlad mark med druvor. Detta har vi två saker att ”tacka” för att det tyvärr inte finns mer odlad mark längre. Järnvägen utbyggnad i är en av delarna och den andra är den där lilla jäkla vinlusen som från sommaren 1863 kommer sätta hela Europa i skäck.

Inte förens 1960 så är vinproduktionen återställd och man Chablis ökade i odlad mark. Idag räknar man med att det uppgår till 5000 hektar planerad vinmark. För enkelheten skull så är det endast en grön druva odlad i Chablis och det är såklart den vackra och helt underbara Beaunois (Chardonnay). Denna storartade druva som gör sig perfekt i samspel av Chablis ädla terroir. Jordmånen som berättar för oss att detta är enbart urminnes havsbotten och det ä ju här som vi finner den så kallade Parisbassängen som var fyllt med havets läckerheter så som ostron, skaldjur och musslor. Så klart är det denna del vi känner så väl i en väl gjord Chablis.

(Jordmån som består av hårt packad kalksten, flera lager av märgel och lera detta tillsammans med alla fossila ämnen så får vi ett vin med mängder av friska, mineraliska toner.)

Chablis är uppdelat i fyra klassificeringar och det är marken som är klassad inget annat.
Chablis Grand Cru, som är 105 hektar stor är uppdelade i sju separata Grand Crus. Men eftersom vi är i Frankrike så ingår det lite specialregler och lagar. Det finns även en Grand Cru som räkans som den åttonde, denna lilla Cru delar sig över två andra Crus och det är Moutonne som är ett ”Monopôle” och sträcker sig över de två olika lägena – Vaudésir och Preuses. Denna Cru är inte officiell, men vi räknar så klart med den. Solexponering över dessa 105 hektar är perfekt och med en fylld jodmån av kalk och unik dränering så förstår vi stilen, kvalitén och balansen varje gång vi får nöjet att njuta av en Grand Cru.

Chablis Premier Cru, Appellationen omfattar 40 vingårdar på bra odlingslägen, dock inte lika fördelaktiga som Grand Cru. Tidigare sågs alla vingårdarnas namn på etiketterna, men nu är det vanligare att de mindre kända lägena säljs under namnet på ett av de 17 huvudlägena. Omfattar knappt cirka 780 hektar.

AC Chablis som räknas som den största delen av det vin som framställs i området säljs under AOC Chablis. Druvorna till dessa viner kommer från mer planare odlingsmark och här finnes tyvärr inte den perfekta solexponeringen som behövs för att få djupet i vinerna. Här finner vi mer av Portland lera än kalk och gör vinerna inte lika mineraldrivna. Området som täcker ca 3500 hektar.

AC Petit Chablis är en del som man inte skall underskatta på något vis, här kommer vinkunskapen kommer in, har man lite koll på årgångar och producenter så är det som ofta att jag personligen hellre dricker Petit Chablis än Chablis och i flera fall även hellre ön Premier Cru. Tro inte att bara för att det står Premier Cru på etiketten så behöver det inte alltid vara så mycket bättre än sina två underklasser. Denna del av Chablis täcker ca 1000 hektar, här finner vi enbart Port-land lera.

Det är magnifikt att traska Avenue d'Oberwesel, vägen som leder oss från byn och ända fram till Grand Cru gårdarna. Det går inte annat än stanna upp och bara njuta av alla de delar som breder ut sig mitt fram för ögonen. På vägen fram till Vingårdarna så ligger några av byns förnämsta producenter och vissa visar upp sina domäner på ett lyxigare och flådigare vis och vissa har knappt en adresslapp på dörren.

För er som tror att Chablis inte hör ihop med fat är helt fel ute. Visst, många jäser sina viner i ståltank och musten kommer inte ens i närheten av ett fat, samtidigt som vissa producenter, låter sin must få jäsa i fat, få sin malolaktiska tid i fat innan det är tid för butelj, det är detta gör ”lilla” Chablis så brett och intressant.

Chablis Grand Cru: 
Les Preuses, 10,81 hektar
Vaudésir, 15,43 hektar
Grenouilles, 9,38 hektar
Valmur, 10,55 hektar
Les Clos, 25,68 hektar
Blanchot, 12,68 hektar
Bougros, 15,07 hektar
(Unofficial) La Moutonne


Mont de Milieu - Vallée de Chigot
Montée de Tonnerre - Chapelot, Les Chapelots, Pied d’Aloup, Sous Pied d’Aloup, Côte de Bréchain
Fourchaume - Vaupulent, Vau Pulan, Les Vaupulans, La Fourchaume, Côte de Fontenay, Dine-Chien, L’Homme Mort, La Grande Côte, Bois Seguin, L’Ardillier, Vaulorent, Les Quatre Chemins, La Ferme Couverte, Les Couvertes
Vaillons - Sur les Vaillons, Chatains, Les Grands Chaumes, Les Chatains, Sécher, Beugnons, Les Beugnons, Les Lys, Champlain, Mélinots, Les Minos, Roncières, Les Epinottes
Montmains - Les Monts Mains, Forêts, Les Forêts, Butteaux, Les Bouts des Butteaux, Vaux Miolot, Le Milieu des Butteaux, Les Ecueillis, Vaugerlains
Côte de Léchet - Le Château
Beauroy - Sous Boroy, Vallée des Vaux, Benfer, Troësmes, Côte de Troësmes, Adroit de Vau Renard, Côte de Savant, Le Cotat-Château, Frouquelin, Le Verger
Vauligneau - Vau de Longue, Vau Girault, La Forêt, Sur la Forêt
Vaudevey - La Grande Chaume, Vaux Ragons, Vignes des Vaux Ragons
Vaucoupin - Adroit de Vaucopins
Vosgros - Adroit de Vosgros, Vaugiraut
Les Fourneaux - Morein, Côte des Près Girots, La Côte, Sur la Côte
Côte de Vaubarousse
Berdiot
Chaume de Talvat
Côte de Jouan
Les Beauregards - Hauts des Chambres du Roi, Côte de Cuissy, Les Corvées, Bec d'Oiseau, Vallée de Cuissy







Kommentarer

Populära inlägg