Le Cinq Paris
Att bara bli mottagen på Four Seasons Hôtel George V, 31
Avenue George V är en upplevelse i sig, allt är så snyggt, stiligt och
genomtänk, ljuset hur det faller in i Lobbyn, hur öppet och stort det känns men
varje detalj är så familjär och personligt. Personalen, där alla vänligt och
gentilt hälsar oss välkomna, det är inget annat än att man känner sig som en
konung som tas hand om, som om undertecknad var skapt av silke. Vi blir visade genom
hotellets bar och blir mötta av Restaurangens källarmästare och sommelier, alla
i matsalen blickar upp mot oss och med en vink så hälsar alla på oss och vi
slår oss ned till bord och med en sådan början så förstår jag redan här att
detta kommer bli något att minnas mycket länge.
Vart man än finns i Paris så är man i ”centrum” alla de 100
talet gastronomiska mecka som Paris kan stoltsera med så blir det att besöket
är i centrum och då åker man gärna en minut eller två extra för att komma till
det himmelska inom vad mat och vin är. Vi kan tala i oändligheten om matsalens
miljö och inredning, lika så övriga hotellet så är matsalens ljus värt ett eget
besök. Matsalen känns stor men personlig och även att det säkert är 10 meter
upp till tak och ett 60 talet platser, så är allt bara så perfekt i tempo,
färger och interiör. Blommor som man kan dö för, vill minnas att vi alla i
långa stunder, satt och njöt av de vackra skapelserna som är så påkostade och
så uppskattade.
Le Cinq bytte köksmästare för en tid sen och det är ett
stort lyft för restaurangen, lekfull, harmonisk, spännande och roliga
serveringar. Alla rätter har sin personlighet och det finns en tanke bakom
varje detalj. Det som vi kan fundera lite över är alla de svärer som serveras,
det är kul i någon servering, men det får inte bli för mycket, det blir lite El
Bulli 2007 för oss. Men det är det minsta vi skall lägga tankar och tid på. För
glädjen som finns i varje presentation är exceptionell och så spännande. För
att vara Paris och en restaurang i denna klass så har jag svårt att inte
kommentera att det här är ett av våra absoluta roligaste och smakrikaste besök
vi gjort under alla år och det säger ganska mycket om hur vi blev omhändertagna
av Restaurangchef Charles med sitt manskap.
”Vi måste alla hjälpas
åt och hålla ihop därför så vill vi göra detta för er… Sen knäpper Restaurang
Charles händerna och med en blick mot ansvarig sommelier, så kommer han med
något mycket speciellt i glasen…” Detta
sker när vi berättar om vårt arbete inom Svensk Sommmelieri.
Tänk om vi hade samma genuina service i Sverige som i Paris,
allt som kommer i tal är i från hjärtat och man blir sedd, precis hela tiden.
Man är så uppassad för varje sekund men utan att det blir för mycket. Det känns
som att vi tillhör familjen och att just vi är de mest värdefullaste de har, och
det är något undertecknad saknar i Landet lagom. Det räcker med att gå in på Stockholm
finaste Hôtel och om någon säger hej till oss gäster, så är det för att de vet
att det får lön för det och att de är tillsagda att göra det. Vi kan inte tänka
oss vad som skulle kunna bli bättre i bemötande och service på Le Cinq för det
är precis som det skall vara. Vi lyckades ha sönder ett glas mitt under vår
meny och det tog inte en minut förrns allt var som nytt igen och ingen märke av
något av händelsen. Så snyggt!
Allt smakar mycket bra, vissa smaker är gentilare än andra
och vissa råvaror är med i menyn för att lyfta andra råvaror och det är inte
många kökschefer som har det tänket med att tillsätta en smak för att lyfta
fram en annan. Inga tunga eller riktiga klassiker som serverades innan Christan
tog över i köket, efter en lunch förr om åren så ingick en jäkla matkoma efter
menyn, men denna gång så är vi lagom mätta och fantastiskt belåtna och inte
minst så är våra sinnen för upplevelser mer än tillfredsställt. Mycket av menyn
är efter säsong och det uppskattas, vi får en servering med svamp, en svamp som
endast finns tillgänglig i ca två veckor och så klart kommer en skål ut till oss
för att vi skall få känna och dofta på råvaran. Allt håller perfekta
temperaturer och texturer
”Jag distraherade
kökschefen när Er tryffel skulle rivas över ert kött… Där av så pass mycket
tryffel. -Fantastiska Charles Divay presenterar för Miss E, en av de fina extrarätterna.”
Vad finns inte? Det är lättare att ställa sig den frågan,
med en vinlista som får en telefonkatalog att kännas som lokala blaskan. En
gedigen lista med enorma referenser och ett djup som vi sällan skådat. Visst är
det dyrt att dricka de stora vinerna, men som de berättar så prissätts de allra
dyraste vinerna på ett sätt och de lite ”billigare” på ett annat vis. Det som
vi blir tårögda av, är att de viner som huset inte ser som drickfärdiga får
vänta i källaren tills tiden är inne för att få plats i listan. Detta är ett
fint sätt mot vinerna att få komma till sin rätt utan att drickas för unga.
Allt sommelierarbete är så gediget och allt görs så elegant och lekfullt men
med enorm respekt mot alla viner.
Vi har fortfarande smaken kvar av den grillade sparrisen,
den perfekta torsken och så klart jordgubbarna. Vi kommer heller inte klara oss
länge utan mer av de gratinerade lökarna i olika texturer, heller inte moussen
av kaffe.
Den proffsiga lekfullheten med sådan elegans kan vi tala om
länge och det är det som gör vårt besök så vackert och att äntligen finna en
vinmeny där det serveras viner utanför Frankrike får undertecknad att le lite
extra. Vi är snart tillbaka och njuter av Christians fenomenala gastronomi och
dess tillhörande viner.
Kommentarer
Skicka en kommentar