Rotari Nyheter på Systembolaget 2:a November

På fredag den 2:e november så släpper systembolaget ett antal viner, av dessa buteljer är 2009 Rotari Flavio Riserva från producenten Mezzacorona ett av dem. Ett vin som jag tog tillfället i akt och provade tillsammans med 2013 Rotari Brut Riserva. Sist nämna finns sen lång tid tillbaka på systembolagets hyllor.
2009 Flavio har en trivsam mousse, bara att beskåda vinets kulör är vackert i sig. Ett vin som är gjort enligt den traditionella champagne metoden. Doften är lättsam exoterisk med fina inslag av ponzu, aprikoser och varm lime. Smaken är mycket god. Perfekta balanserade smaker av rostad vitt bröd med en viss surdegskultur. Visst finner jag även de hackade färska champinjonerna och lite blött trä. Vinet vilar på sin jästfällning i minst 5 år och tack vare denna tid så får vinet en säregen fin stil av balans och harmoni. Vinet är gjort på 100 % Chardonnay

”Mezzacorona är Trentinos ledande vinhus, ett kooperativ med fler än 1500 medlemmar som grundades 1904 och som idag står för över 50 % av Trentinos totala produktion. Vinhuset producerar såväl röda som vita druvtypiska viner på lokala och internationella druvsorter i sin hypermoderna, visuellt vackra vinanläggning.

ROTARI produceras av Mezzacorona och föddes i hjärtat av Dolomiterna. I det svala bergsklimatet ger Chardonnaydruvan grunden till ett av Italiens bästa mousserande viner. Under kvalitetsstämpeln Trentodoc produceras alla viner strikt enligt champagnemetoden och av högsta kvalité.”
 Detta är ett vin som trivs i sällskap, och då inte enbart med trevliga människor och törstande gommar. Utan bubblorna nästan kräver någon form av gastronomi. Jag bidrog med en tallrik med rökt röding från Kallsjön i Jämtland. Delade fint några bitar ost av långt lagrad hårdost (Herrgård 42 månader) hackade en rödlök och lät de små kuberna falla över rödingen och osten, klickade några små duttar med soya majjo och såklart fint hackad gräslök och plockade dill. Inte heller att förglömma så föll det ett jämt antal krutonger som stekt i brynt smör över hela rätten. Sältan från osten, fetman och rökigheten från fisken, det råa och beska från löken… Ja ni har alla smaker som vinet ser upp till och det blev mer än en fantastisk kombination.
Kan nästa vin vara ett alternativ till förbubbel och tolvslags bubbel kanske? 2013 Rotari Riserva. Jag får erkänna att jag sätter in denna stil på den torra delen, det är inte knastertorrt, med det är allt bra syra och trivsam ung frukt. Doften är från höstens fallna äpplen och päron. Påtaglig doft från speciellt röda skal. Smaken är gemytlig, bra balans och återigen så tar torrheten plats i gommen och stramar upp hela smakpaletten. Här finnes jag en bunt av grapefrukt, cest från omogen citron och ett uns av honung och rostad mandel.

”Druvorna skördas manuellt från vingårdar i Alto Adige. Den första jäsningen äger rum i rostfria tankar. Den andra jäsningen sker på flaska (sk Metodo Classico). Efter avslutad jäsning mognar vinet hela 36 månader på sin jästfällning innan vinet degorgeras (jästfällningen skjuts ut och flaskan försluts med champagnekork).”
Ett vin som jag provade till ett gäng ostron med klassiska tillbehör. Allt blev som en seglats över havet när sältan och Umami möter vinet piskade fräschör. Råkade även dra ihop ett ”fredagsmys” lätt saltade chips som får en skur över sig i form av smetana, rödlök, gräslök och sikrom. Tro mig denna kombo slår det mesta.
Glöm inte nu att stå redo utanför bolaget på fredag klockan 1000 för att införskaffa novembers kanske godaste bubbel. Trevlig vecka till er alla.


Kommentarer

Populära inlägg