Restaurang A.T #Paris

Avskalat, enkelt, kalt, vitt, grått och svart. Det är det första vi ser och känner, när vi stiger in på Restaurang AT för lunch. Det tar ca 2 sekunder så har vi ett fasthandslag av restaurangchefen och vi visas direkt till vårt bord som står fint dukat intill ett stort fönster, perfekt för att ta bra bilder. Och lika länge som det tog att skriva dessa tre meningar så har känslan vänt till något så varmt och ombonat i matsalen. Man blir alldeles varm inom sig, här känner man sig välkommen och här kommer vi bli omhändertagna.
Det finns en tanke med allt, speciellt när man som chef Atsushi Tanaka jobbar mot total perfektion. Allt ser enkelt ut när man tittar sig omkring på restaurangen. Men ger man mig sig lite tid och låter sin fantasi få drömmar sig bort en stund, så är rummet ett mecka för vad japansk gastronomi är. Varje skärva (pyntat med trasigt porslin), varje detalj har sin del i den totala upplevelsen. Visst kan lokalen kännas lite hård och kantig, men vill oss då påstå att man kanske inte är i full harmoni över vad som kommer att hända de nästkommande 4 timmarna. Det var den tiden lunchen tog, inkluderat alla extrarätter, signaturrätter, vinsnack och frågor till köket. Det kändes som att komma ut från ett SPA efter vårt besök, kanske lite mättare än vad man blir på frukt och isvatten. Men sinnet är i total balans. Restaurant A.T. ligger granne med det klassiska hotellet och restaurangenen tour d'argent. Inte att förglömma så kommer allt porslin från Sverige. Chef Tanaka tycker att den Japanska stilen harmonierar på ett perfekt sätt med Svenskt hantverk.

Ca 15 presentationer går vi igenom och allt har sin plats och tar sin tid. Rätterna kommer som på ett löpande band, men samtidigt så hinner vi njuta av varje rätt och dess smaker. Allt faller på plats när man till slut rullar ihop menyn och känner sig belåten. För oss så kändes alla rätter så långt från varandra men ända så nära. Tanken med detta är att varje rätt som Chef Tanaka skapar, så skall man känna en ny personlighet och tanke, den röda tråden får inte bli självklar. Menyn är säsongsbetonad och följer alla lagar och regler med vad som skall serveras just för denna stund, inte denna dag eller årstid, utan vad om är bäst för dagen. Det som gör oss extra lyckliga är att varje råvara få vara sig själv och göra sig på bästa vis. Chef Tanakas tänk är likt Chef Toutain, men med att Tanaka gärna ger sina rätter en liten mer syra och fräschör i rätterna.
Att inte få uppleva Franks servicekänsla någon gång i livet, vore som att dö utan att fått dricka La Tâche. Det är sådan känsla, tanke och finess med allt. När vi besöker ställen som dessa så förväntar man sig en vis nivå på hur man blir ompysslad, och vi kan inte säga något annat än det är ett rent nöje att bli omhändertagen av dagens kypare och sommelierer. Ta en bunke och blanda ned en 1/3 Franks konst i att servera, och addera till 1/3 jänkare som alltid skrattar och är glad, slutför det hela med 1/3 Japansk känsla så har man den perfekta harmonin och tänket för hur en gäst skall känna sig som gud själv. Återigen så blir det inget annat än stående ovationer till hur bra service kan vara på en ”simpelt” men ack så perfekt sätt.

Återigen så har varje rätt har en personlighet och givetvis en tanke. Alla rätter är skapt efter hur känslor känns, vissa är lugna och en del känslor upprör (endast i bra syfte) och det gjorde då alla presentationer för oss. Det är detaljer och uppfostran som befinner sig på varje tallrik som kommer in på bordet. Och Flertalet rätter görs klara framför våra ögon, vackert! Smaken och filosofin är som direkt tagen ur Chef Tanakas hjärna för att ta vägen genom hans hjärta innan de till slut skapas ett konstverk på en tallrik. Allt är på perfekt tillrett och vi känner att det är flertalet olika tekniker som används i köket. Många smaker på tallriken tar långt tid att förbereda, men när det är tid att lägga en rätt, så går det väldigt fort. Ett måste för kommande besök är att man skall äta deras signaturrätt Foie Gras/ Long peppar / Meringue. Undertecknad blev så lycklig att sista tuggan blev blöt av tårar. En rätt som har allt som man kan önska sig. Sötma, fetma, syra, sälta och Umani. Lägg till texturen som mjuka och frasiga. Denna rätt som väntat kommer att landa bland de absolut bästa rätterna under året 2016, och det vågar vi redan påstå.
Vinlistan tillhör en av de minsta vi upplever på vår resa, men här finns det man önskar. Klassiska viner från klassiska områden, till viner och andra drycker som är helt nya för oss. Såklart så blir man sittandes med vinlistan och suktar efter de godaste dropparna. Men eftersom vi inte vet vad som skall komma på tallrikarna så känns det alltid skönt att bara få luta sig tillbaka och låta sommeliern göra sitt jobb. Vi rekommenderar att prova deras Vinmeny, det går inte att bli missnöjd. Det är många viner som vi skulle klassa som Vin Nature, men i det hela så är kombinationerna helt perfekta.  Vi kommer aldrig att glömma, den svala och smakrika ginen som vi fick till att starta lunchen med. Vi skäms fortfarande över att vi ens tänkte tanken, om att använda Tonic tillsammans med denna uttrycksfulla smakrikedom som landat i våra kristallglas.
Såklart så blir man kvar med köket efter lunchen, behöver prata ut med Chef. Det uppkommer massor med frågor och vi får svar på allt. Vi gjorde det rätta valet att njuta av vår meny här på en lunch, vi tror såklart att kvällen är minst lika bra. Men ljuset denna dag som lyste in i matsalen, gjorde vårt besökt strålande. Restaurang A.T. är ett måste för oss, när vi till hösten åker tillbaka till Paris för att få uppleva nya ting av Chef Tanaka.

Slutbetyg stjärnor: 4,5/5

Meny
Leek/Brown Butter
Asparagus/ Trout Eggs/ Pine
Beetroot
Clams/ Yuzu
Mushroom
Foir Gras/ Long Pepper/ Meringue
Camouflage: Artic Char/ Juniper/ Parsley
Gambas/ Peas/ Avocado
Squid/ White Asparagus
Cod/ Broad Beans/ Oyster
Pork/ Spring onion/ Black Garlic
Blueberry/ Hinoki/ Jamaican Pepper
Sorrel/ Green Apple

Kommentarer

Populära inlägg