Jag är så modern... Cava & Rioja.
Snön smälter så fint här hemma
i viken, hemma och vänder i storbyn igen. Det vankas middag och alla är på
plats. För er som trodde på att lägga i båten eller öppna upp sommarstugan i
påsk, ni kan komma på andra tankar, varför inte komma till Åre och prova vin
med mig och många andra. Det vankas stor vinfest på Copperhill och jag
personligen skall servera allt som har något gott med sig. Så sätt på takboxen,
packa ungarna och frun, mannen eller valfritt sällskap, så blir det lagg hela
påsken. Solsken, puder, sorbet och sköna åk, de garanterar jag i massor.
Men vi har ju en kväll av rang
framför oss. Även denna kväll, så är det vanliga sällskapet här. Kvällen till ära, så har jag
även bjudit in två ofattbart duktiga köttproducenter och en med rötterna i Spanien.
Därav så blir vinerna från Spanien i kväll.
Med spanska toner i högtalarna, så kan kvällen nu börja. Ett gott glas
bubblande och såklart från den mycket speciella producenten Segura Viudas. Att bara få känna,
klämma och titta på flaskan är en mysfaktor i sig. Sen att dropparna är så goda
och fulla av livliga smaker och historiska vingslag gör inte början bättre än
så här.
”1954 skapades varumärket
Segura Viudas av dåvarande ägarfamiljen till egendomen. Man hade en tydlig
målsättning att skapa Spaniens bästa mousserande vin. Ca 30 senare köptes
egendomen och varumärket upp av familjen Ferrer som också äger Freixenet. Utan
att förlora ursprungsvisionen att tillverka Spaniens bästa Cava har
ägarfamiljen investerat stora summor i ägorna med målsättning att ytterligare
förbättra produkterna och därigenom cementera positionen som Spaniens bästa
producent av mousserande vin.”
Macabeo 67%, Parellada 33% utgör denna blend och nu kommer jag få fan för
vad jag skriver. Jag tycker som oftast att Prestige Cava ger mig mer än vad
champagne ger mig. Personligen tycker jag att de kalla mineralerna som blandas
upp med de citrusfrukter och den låga sötmans känsla får mig att i många fall,
hellre dricka Cava än Champagne. Personligen så finnes jag mig mer i Cava än Champagen.
Doften är som att pressa in nosen i ett nybakt bröd av råg, torkade tropiska
frukter som hänförs av rostad mandel och ristad hasselnöt, förlåt mig igen, men
fasen så gott. Mogen apelsin och dess torkade skal är en av dofterna som vägrar
släppa mitt sinne.
Smaken är ljuvlig och har med sin torra stil en stilren kropp. Gillar de
färska örterna som piskar min tunga på ett milt sätt, att de torkade frukterna förför
även smaken är så fint att känna. Mineralerna som är så uppfriskande och livliga,
det går inte att sluta sippa på vinet.
”Druvorna handplockas från de
äldsta vinstockarna på egendomen. Vinet får jäsa på temperatrurkontrollerade
tankar för att sedan få en andra jäsning på flaska. Därefter ligger vinet på
jästfällningen i tre år innan degorgering.”
Vi kommer att servera en bit färsk röding som fick följa med från
Fävikens ägor, jo men visst, pallad fisk är aldrig fel. (Skämt) Denna fisk har
fått en stunds hälsosamt smekande av salt, socker och kummin för att få en
känsla av gravad, samt att sockret inte har fått smälta in så kommer skinnsidan
bli som karamell och till detta så kommer en gurksallad som smaksatts med
ingefära, wasabi och ett uns chili.
Tro mig mina damer och herrar. Fiskens sälta och fetma får dropparna att mjukna
och det skapas harmoni i gommen. Hettan från wasabi och chili, jo ni, det som
händer är att bubblet stramas upp och får en läcker syra. Kummin som smugit sig
in på tallriken blir som en bred smak bygga från fisken till vinets örtighet. Vilken
start på kvällen, Det känns nästa som att sitta på en filt, nere på Barcelonas
strand och titta ut över havet och samtidigt sippa på en mycket bra Cava.
Rioja, du älskade stil och smak. Rioja som fått så mycket kritik
under många år, varför? Jo, det kommer från okunnighet hos konsumenten och den
som jag, sitter intill skärmen och skriver om vin. Jag gillar inte att Rioja
fortfarande har små fläckar kvar av denna inställning. Jag kan jämföra detta med
någons barn. Den ena är född 1990, och den andra 2000. Barnen kommer från samma
Terroir (Mamma och pappa) men det är väl klart fasen att stilen
(Personligheten) ändrar med den fartfyllda utvecklingen dagens samhälle har. 1990
så var Agneta Sjödin modern och snygg, slank och stilren, lite som en modern Rioja
idag. Men det är väl klart att år 2015 när den yngre får upptäcka världen och
den görs inte genom VHS utan genom en padda eller Iphone. Och jag lovar att
Justin Bäver är mer stilren än vad föregående person är. Men det är fortfarande
samma DNA, samma Terroir och de två är garanterat lika mycket älskade av sina
föräldrar.
Så ni fattar vart jag vill komma, allt har sin utveckling, sin tid och
sin syn att de det. Det blev ett helvete när de moderna Barolo kom på tapeten,
det blev ramaskri från far och morföräldrar om att ”stilen skulle ändras”. Idag
så har Barolo en bredare stil och det finns en Barolo för alla. Lika så med Rioja,
det finns en Rioja som alla gillar. Modern eller inte. Frågor på det?
Nu till det som vi egentligen är här för, njuta av gott vin och god
gastronomi. Vi har korkat upp en flaska av 2015 Baron de Ley Varietales Graciano. Ett vin som vi alla
gillar, moderna eller icke moderna som vi är.
”Baron de Ley har planterat 50
hektar av Graciano druvan. Den anses vara den druva som ger Rioja vinerna
elegans, mörk färg och en pepprig fruktighet. Planteringarna återfinns på en
högplatå i Rioja Baja kallad Los Almendros.”
Vinet har en kraftfull kropp och den är ”modern” jag känner dofter av
svarta vinbär, en lättsam vind av viol, finaste vaniljen och den fina tonen av
tiden vinet fått i faten. Musten har fått vila i fat ca 15 månader och det gör
oss alla glada. Till denna pjäs så kommer vi att serveras brässerade lammribbs
från kusin Lina på Öland. Vi kommer även att få en emulsion på vitlök, tärnad
morot och buljong gjord på köttets bekostnad.
”Baron de Ley grundades 1985
som en prestigeproducent i Rioja Baja, med de stora slotten i Bordeaux som
förebild. Baron de Ley är en modern bodega men som samtidigt står kvar med ett
ben i det klassiska Rioja. Vinanläggningen och de första vingårdarna ligger vid
ett gammalt kloster från 1500-talet. Det kompromisslösa arbetet med kvalitet är
centralt för Baron de Ley och en viktig del i detta arbete är att vara
självförsörjande på druvor, något som är ovanligt i Rioja. Denna strategi har
varit framgångsrik och Baron de Leys viner erhåller regelbundet höga betyg av
ledande internationella vinexperter.”
Att lamm och Rioja är ett sant samspel är en klarhet jag står för och det
går inte att ta minste på våra två extra gäster ikväll, att både kött och vin
var till stor belåtenhet. Kvalité av högsta rang och man känner köttets ursprung,
speciellt jag som vuxit upp av samma Terroir, modernt eller inte, det spelar
ingen roll. Jag tycker såhär, vi skall testa mer viner från Rioja och få en ny
skymt av hur gott det är, jag kan sakna den dos av dill man kunde få i klassisk
Rioja, men det är ju upp till var och en att gilla.
Vi kan inte annat än tacka för i afton, det blev några pavor av varje
vin, men det är det mer än värt. Vi fick många skratt och det blev en lång diskussion
om detta med de moderna, och klassiska. Det vi även beslutad om var att vi alla
ör olika, har olika skolor men tack vare det så har vi fler vinklar att se och
känna saker på. Tack även till er två köttproffs som kom på besök och
förgyllde vår kväll, med kloka tankar om djurhållning och kött. Och även ett tack
till er som bidrog med närvaro denna kväll. Känner jag alla rätt så ses vi
snart igen. Till dess, läs på mer om Rioja och Cava, och så får ni se vart ni
hamnar i er smak.
Kommentarer
Skicka en kommentar