Aeroflot First Class
Vi har alltid frågat oss om varför folk bokar de billigaste
flygen och sen lägger pengarna på skitmat innan flyget, och ser enbart
flygresan som en stäcka mellan A-B. Varför inte se resan som en upplevelse,
prova god mat, få bli uppassad. (Dessa upplevelser är, beräknade på de flighter
som erbjuder first class och business class) Tänk er då att i stället, att
känna sig som gäst på lyxkrog. Få ett glas bubbel innan start.
Så fort
”restaurangen” lyft så kommer det en varm servett med dofter av rosenvatten.
Ett nytt glas med champagne och en skål med varma nötter. Det låter väl allt
trevligt? Medans vi sippar på vårt glas
champagne (N/v Ayala) så presenterar värdinnan menyn som skall serveras. Man
får en förklaring om all mat, och precis i denna trivsamma pratstund, så
stäcker solen på sig. Och vi blir träffade av de härliga och varma
solstrålarna. Visst låter det väl allt bra. Och för att inte smutsa ned varken
sig eller planet så får man såklart vit linneduk och servett.
Tror knappt att man kan få bättre väder, heller inte
utsikten, det är inte många krogar som slår den vackra vy man kan beskåda på
tio tusen meters höjd. Denna typ av upplevelse finns över hela världen och med
Aeroflot kan du ta dig till nästan alla plaster i världen och vi tycker verkligen
att du skall ta chansen att uppleva en lång frukost, lunch eller middag ombord.
Aeroflot har under senare tid förnyat sig på många plan,
eller rättare sagt alla plan.I dagarna så presenterades
en ny meny som serveras ombord. Den här gången så är det tre mycket duktiga
kockar som fått sätta sina tankar och rätter i kraft och det blev mer
intressant än vad vi någonsin kunnat tro. De gamla dammiga tankarna om att
maten ombord är torr, ofräsch och smaklös, visst kom de upp. Men de försvann
fortare än vanligt.
Två av de kockar som bistår med sina kunskaper är Evgeny
Vikentiev och Igor Grishechkin och de har då tänkt till. Vi kan ju som vanligt
inte hålla oss till de klara med att välja samma meny utan en av varje skall vi
ha och det var absolut inga problem att ordna.
Ett glatt hej från kabinpersonalen när vi steg ombord och rocken hade tagits hans om innan vi ent tänkt tanken. Vi kände oss riktigt välkomnade ombord.
Speciellt tack till Tantiana du gjorde vår flygresa till något extra. Det skojades,
det pratades, de fick svara på massa frågor från oss, och vi fick tillbaka all
önskad info och lite till. Till Moskva tar det 2 timmar att flyga så fördrink,
snacks, trerätters, kaffe och avec är avklarade på ca 1,30 och så har man några
minuter till att luta sig tillbaka och njuta av sin Cognac från huset Delamain.
Efter landningen så är det tid att få hjälp med rocken och vi får såklart stiga
av planet först, efter vi tackat och bugat för den fina servicen ombord.
(Undertecknad, glömde såklart datorn ombord, men värdinnan Tatiana kom som en
pil efter. Hon räddare med andra ord, större delen av mitt arbetsamma liv)
Tiden är inne för varmrätterna och vi blir serverades
rykande het mat i fint porslin. Evgenys Brässerade biff med Karl Johan svamp,
persiljerotspure och en smakrik maltsky. Blir mycket överraskad över mörheten i
köttet, att det fortfarande finns textur i svampen. Att krämen är len och har
god grundsmak i sig. Samt at såsen gjorde underverk med rätten, tack vare en
viss bitterhet och sötma från malten, så kändes rätter balanserad. I glaset
vårt serverades till denna rätt, en Claret från år 2015 Chateau Valentin
Larmande, Saint- Émilion. Vid sidan om så serveras Hälleflundra med
sockerärtor, kaviar av couscous och en krämig och syrligt god sås. Champagne
till denna rätt, var det självklara valet.
Resan bara flyger iväg och det är tid för dessert. Under
dessa kortare flygningar så finns inte hela vinmenyn utan att vi fick ”nöja”
oss med mer champagne och då kaffe till den mycket goda honungskakan. En
klassisk kaka som stöpts i en form som delats plats med färskost, smulor av sötade
kex. Vi alla instämmer att denna söta avslutning gav oss mer, än vårt senaste
besök på en svensk stjärnkrog, där vi fick tiotalet ”sötsaker” som vi inte alls
förstod oss på. Så applåder till Aeroflot för att enkelheten är den som vinner
i längden.
En koppkaffe och tillhörande cognac, sen var det bara att
luta stolen tillbaka och njuta av utsikten och den goda chokladbit som blev avslutningen.
Återigen så kan ju inte undertecknad hålla tyst och bara äta och sen vara nöjd,
utan att det alltid skall pillas, petas, vända, vrida och analysera precis allt
som kan lära en något nytt. Och detta hände även med denna lilla chokladbit och
i sig hade en historia. För på ena sidan fanns loggan av Aeroflot och på andra
sidan var det en avbild på två av de vackra murarna som finns på olika platser
runt om i Ryssland. Och denna historia fick vi av berättaren och värdinnan
Tatiana. Vi gillar ju det lilla extra och intressanta.
Dryckerna ombord, de varierar beroende på hur lång flygningen
är och vilken tid som man flyger. Vi tycker om champagne och det fick vi, vi
gillar ett gott glas vittvin och det stod huset Ceretto för, mycket gott. De röda
så fanns med valen på ett klassiskt och ett i mer modern stil. Fortifierade
viner serveras på de flygningar som är över 3 timmar. En liten lista över
bättre spritsorter samt att den alkoholfria listan vad längre än vi trott.
Såklart på de längre flygningarna så står drinklistan tills en förfogande.
Som tur så reser vi snart mot nya mål med Aeroflot och det gör vi med stor glädje. Kommer inte kunna släppa detta med att många av oss har förutfattade meningar om befolkningen, landet, företagen. Som vi egentligen inte har någon kunskap om att uttala oss om. Och vilken glädje inom gastronomi och service som landet i öst givit oss under dessa 5 dagar.
Kommentarer
Skicka en kommentar