ABC... Du är i mina tankar!

Tänk er en fartfylld morgon i pisten (ÅRE), en lunch i backen och en eftermiddag på baksidan av skutan. För att sen vända hem, glad, lustfylld och galet sugen på fin gastronomi. Så brukar dagarna utspela sig i en normal värld (OBS, ej 2020). För vem hinner att läsa mail, kolla insta eller över huvudlaget bry sig om något annat än den snö som just anlades i mitt face och som lät smältas av en värmande solstråle. (Återigen, så brukar det vara, men ej 2020) 
Gårdagens middag blev en hit som vanligt, att vi kan laga perfekt gastronom och har aldrig missat en kombination mellan dryck och råvara, gör oss just till unika. Vi har liksom inte tid att låta oss göra fel, tänk om någon skulle få veta att vi, ja just vi, skulle göra ett misstag. Vad skulle sommeliersverige göra då? Skratta ut oss totalt, håna oss och kanske aldrig vända blicken åt oss igen. Men vem bryr sig egentligen. Vi är här runt detta bord är ju bara helt perfekta, även att det kanske bara vi som tycker så.

”Hey Wir Wollen Die Eisbären Shen”

Kvällens viner är hämtade från en och samma producent. Fantastiska Jim Clenenden, det går bara inte att ,inte gilla hans viner, jag har i åratal skrivit om hans viner och det är som att recensera en opera med nya scener för varje ny årgång. Vinerna är alltid så rena och prydliga. Druvtypiska och med stor finess.

2016 Santa Barbara County Chardonnay, är mer strålande än på länge. Storheten i vinet är balansen mellan frukt och syra, denna väl avvägda stil gör vinet stålande gott. Doften är stor och hela korgen som fyllt med persikor, röda och gröna äpplen och kvistar med färska örter. Smaken är skolboksenlig och det går inte at ta miste på att Jim vill hjälpa sina viner att rundas av med en tid i fat. Tack vare denna hjälp från Jim så får vinet en fin nötighet och de grillade citronernas subtila sötma kommer så fint fram bland de toner jag även känner av det brynta smöret.
”Till det här vinet kommer druvorna huvudsakligen från Bien Nacido, Rancho Vinedo och Los Alamos. Druvorna får sitta kvar på sina kluster vid jäsning på traditionellt burgundiskt vis. Jäsningen sker på neutrala franska barriquer där sedan vinet får ligga och vila upp sig tillsammans med jästfällningen i ca 9 månader innan buteljering. Ingen filtrering sker i samband med buteljering. Vinet kan därför eventuellt ha en liten slöja.”

Till detta vin så har vi gjort en rätt av lant ägg som har en perfekt krämighet, tack vare sin temperatur av 62 grader, inte 61,5 inte heller det välkokta ägget som blir av 63 grader. Som ni vet är vi perfektionister. Även en kräm på Comte som blandats med grädde och en vända med citronsaft, givetvis av grillad citron. Brödsmulor som smörstekts och fått pudras med örter. Till sist så river vi en liten del av svart tryffel. En rätt som har allt det som vinet önskar.

”Fliergerlied – Karneval”

Krämighet av ägget som får vinet att rundas av ännu mer. Tryffelns jordighet får vinet att kännas tryggt. Ostens sälta och syra tillför vinet ännu mer kraft och vinet låter sig öppnas upp och fruktigheten blir ännu mer tillgiven.
”ABC grundades 1982 av Jim Clenenden. Under sin studietid på Santa Barbara University gjorde Jim ett utbytes år i Bordeaux och fick upp ögonen för livets goda. Mat och vin. Det var dock inte förrän några år senare under ett längre besök i Bourgogne som tanken på att själv börja göra vin dök upp. Småskaligheten och de enkla medel som används vid framställning av viner av absolut världsklass lockade Jim till att prova på något liknande hemma i Santa Barbara. 1982 skapade han Au Bon Climat tillsammans med Adam Tolmach, idag mest känd för Ojai Vineyard. Succén var ett faktum direkt med första årgången.”

2016 Au Bon Climat, Santa Barbara County Pinot Noir. Är det något som Älskade Jim kan göra, så är det att låta sina Pinot viner få tala klarspråk. Har alltid haft ett gött öga för Jim, han känsla för att inte lägga näsan i blött, utan att låta naturen och druvan få bestämma vad som komma skall i butelj. 

2016 Santa Barbara County Pinot Noir är en blandning av Pinot Noir från fem vingårdar: Bien Nacido, Rancho Vinedo och Le Bon Climat, alla som är i Santa Maria Valley och två vingårdar i Los Alamos Valley: Los Alamos Vineyard och Kick-On Vineyard. Skörden utfördes tidig morgon för att hålla druvorna i toppform. Jag tycker att årgången 2015 är strålande, men tror på denna årgång med. Vill med erfarenhet påstå att låta vinet få komma till ro, och att vinet kommer att utvecklas på ett trivsamt sätt under flertalet år framåt.
Till årgång 2016 så serveras Röding från Kallsjön och den är inte snodd från Fävikens nät utan denna firre är invedvad av en god vän. Krokfångad som de skall vara och inte att det är trålade, kanske lite svårt att tråla i den sjön? För att göra det enkelt för vinet att samman ståla med rödingens fina smak av sälta och fjäll så har vi gjort en sås så grädde, kaviar, getmese och till detta även picklad gurka och ännu mer röd laxrom.

En rätt som passar en Pinot Noir på ett mycket gentilt sätt, lättsam sälta från fisken och såsen som trollbinder den fina röda frukt som vinets kropp består av. Jag gillar den aromatiska stil vinet har och det är inte mogen röd frukt utan ung och vild sådan, och utan att bli spretig så har återigen Jim tagit hand om sina druvor och endast givit dem en tid i fat, för att komma till ro. Att sen använda sötman från getmese är storartat och sådan är bara vi riktigt duktiga kockar och sommelierer som skulle kunna komma på.
Denna kväll går till historien om att på ett mycket ödmjukt sätt skryta om oss själva, vi är absolut inte sådan egentligen, utan bara glada vindrickare som gärna testar något gott till på tallriken. För att tacka några extra denna gång så är det skärvånger, fiskarn och ett stort tack till oss själva. Nu åter till bingen för att ladda om till en ny dag på fjället. Skål och hoppa alltid över sista åket.

Kommentarer

Populära inlägg