Lingon finns överallt...

Äntligen, minus 10 och strålande sol. Man kan ju tro att stockholmarna gjort något bra för att förtjäna detta väder. Jag kan inte annat än tokgilla vädret, och att det är kallt och sol på samma gång är få förunnat. Så mer kyla till landets storstad, för visst är det mysigt. Och det tycker jag att temperaturens kyla samspelar med en vardag i denna för övrigt gemytliga stad. Men om man tar två poler av samma så kanske det reder ut sig och blir förbannat bra. Sorry, för att jag är lite bitter, men det borde inte vara så svårt att va lite extra vänlig i vilken del det än gäller, tror på konceptet, älska ihjäl ondska och orättvisa.
Men även för att göra kvällen ännu mer trivsam än den redan är, så plockar jag upp gänget med scooter denna gång. Isen har legat sen länge och det är klart att de skall ut och rastas, både scooter och gäster. Lite lättsamt stelfrusna och mer i temperatur av en för kyld champagne, så äntrar herrarna köket denna strålande, kalla kväll. Brasorna sprakar och spisen hoppar av gemytlig gastronomi. Det kan fasen inte bli bättre än så här.

”Tennessee – Hans Zimmer”
Kvällen till ära så har vi plockat fram två ”enklare” viner från Italien och vi håller oss i Marche och Langhe. Två viner och två producenter som vi länge har kunnat njuta av. Först ut är 2014 Umani Ronchi Conero Riserva. Skapt av Montepulciano i Marche. Ett vin som kommer att tillföra en del god smak till de två första små rätterna. Det serveras rökt fläsk från Hedmans och så har jag gjort ett vitt tryffelskum som täcker en kräm på potatis, trattisar och smör.

”Vingårdarna ligger högt beläget vid bergsklippan Conero 150 meter ovanför Adriatiska havet. Här skördas Montepulcianodruvorna vid optimal mognad från slutet av september till mitten av oktober. Hälften av vinet har lagrats på 500 liters fat och hälften på 1: åriga franska 230 liters barriqueekfat under 12 månader och ytterligare 6–8 månader på flaska innan lansering.”
Vinet har kropp och själ, doften är läckert kryddig och vi finner svarta vinbär, övermogna varma jordgubbar och en hel del skogshallon. Smaken är som din doft, addera i detta läge till en fin choklad ton som blir mer och mer påtaglig, ju mer vi sippar på vinet. Och det har vi även faten att tacka för, kan vara som så att den vaniljton som gör sig hörd, kryddar till det hela, tillsammans med chokladen. Ett vin som gärna ser mat vid sin sida. Fläskets rökighet blir som en sötma till vinets lite sträva del och piffar till viner på ett snyggt sätt. Tryffeln får vinet att känna sig som Ida på en äng i skönaste Vimmerby.

”Conero Riserva är Umani Ronchis tredje vin från regionens främsta rödvinsursprung Conero Riserva. Sedan tidigare produceras Cumaro Conero Riserva, vars första årgång var 1985, och vinhusets prestigevin som lanserades 2013, Campo San Giorgio Conero Riserva. Gemensamt för dessa tre viner utöver ursprunget är att dom har Italiens högsta kvalitetsbenämning DOCG (Garanterad och kontrollerad ursprungsbeteckning). Och görs 100% på den blå druvan Montepulciano från vingården San Lorenzo.”
Vinet som sagt ser sig som ett givet sällskap när det kommer till gastronomi. Om man bara vill vara enkel, så funkar en färsk pasta med basilika, lite chili och en näve riven parmesan och resten är bara kärlek. Vi tänker för er som inte orkar att stå med ett skum av tryffel och frusen råmjölk och kämpa med den en halv dag. Vi skivar oss vidare med fläsket och känner att de två är helt fantastiska tillsammans och tryffeln blir lite som en gomrensare. De två axlar varandra och ger varann kärlek.

”Umani Ronchi är av många ansedd som en av de ledande vinegendomarna i Marche. Umani Ronchi är belägen i Osimo Scalo söder om Ancona i regionen Marche. Egendomen har fått sitt namn av grundaren av Dr. Gino Umani Ronchi, som startade verksamheten i början av 1950-talet. Nu drivs egendomen av familjen Bernetti med Massimos son Michele i spetsen. Ansvarig i vinkällaren är Giacomo Mattioli som har hjälp av den konsulterande vinmakaren Giuseppe Caviola. Umani Ronchi har förutom sina erkända vita Verdicchio och röda Montepulcianoviner från Marche även kvalitetsutvecklat viner i grannregionen Abruzzo från egna vingårdar. Redan 2002 satte Umani Ronchi igång med att odla ekologiskt. Idag är majoriteten av Umani Ronchis vingårdar omställda till ekologisk odling.”

”Time – Hans Zimmer”

Vi pumpar på med nytt vin och det från karaff, vinet fick 20 min i friheten innan det är tid för att serveras i de välsvarvade Nebbiolo glasen. En producent som för många är väl känd och vi alla intill bordet håller med att, vi alltid är nöjda med vad Fontanafredda levererar. Årgångar sins i mellan är inget negativt utan att de har bara olika personligheter och det känns ifrån de enklare vinerna till de mest komplexa. 2016 Ebbio Langhe Nebbiolo, har vi i våra glas och det sprids en vacker doft av lingon, örter och nypon. Alla de klassiska skolboks dofterna finns med i paletten och första sippen är lättsam stram och torr. Fy vad gott och vi smuttar vidare bland toner av rosenvatten, tranbär, körsbär och en del fat. 2016 har en fin kropp som kommer att bli ännu bättre om vinet får vila ett år till.
”Druvorna skördas manuellt i slutet av september. Frukten kommer från såväl Fontanafreddas egna vingårdar kring Alba som från lokala kontrakterade odlare i Langhe. Musten jäser med skalkontakt i rostfria tankar i 8 dagar. Vinet genomgår malolaktisk jäsning och mognar 12 månader i franska ekfat av olika storlek. Vinet filtreras lätt innan det buteljeras.”

Vi kan inte längre hålla oss utan vi börjar febrilt tugga i oss korv som det inte fanns någon morgondag. Korv från Fäviken, det är korv som smakar kött och mycket gott. Till detta serveras en hemgjord ketchup med torkade lingon och såklart en panna med höstens skördade svamp. Lyckades till och med att få till de enkelt friterade pommes frites, och då fick de bara bada i olja en gång. 
Tyvärr så blev det ingen bild på dessa skapelser, utan vi får låna en bild på potatis för att Ni skall få lite känsla.
”Fontanafredda grundades den 17 juni 1858 i Serralunga d’Alba av den förste Kungen av Italien, Vittorio Emanuele II. Efter att ha förälskat sig upp över öronen i en lokal flicka vid namn Rosa Vercellana gav han Rosa denna Estate och adlade henne till Grevinna av Mirafiore. Deras son, Emanuele Guerrieri, beslöt sig att börja odla vin och 1878 sattes de första vinstockarna på 
Fontanafredda. 

Efter vinlusens härjande och finanskrisen på 1920-talet var familjen tvungen att sälja 
Fontanafredda till Monte dei Paschi di Siena 1931. Paschi di Siena, som är världens äldsta bank, drev denna Estate fram till 2008, då en ny finanskris var ett faktum. Då köpte den lokala entreprenören Oscar Farinetti tillsammans med Luca Baffigo Filangieri en majoritet av aktierna från banken, och driver idag denna Estate som inkluderar 100 hektar vinodlingar.

1996 anslöt den dynamiska och kompetenta vinmakaren Danilo Drocco och tog över ansvaret för Fontanafreddas viner. De förändringar som gjorts; omplantering av vingårdar, ny vinifieringsanläggning och renovering av källaren har resulterat i att Fontanafredda återigen är bland de främsta av producenter i Barolo. Fontanafredda tilldelades Det Gyllene Glaset 2009.”
Vinet gillar kött, och köttet i korven gillar vinet. De söta som möter de fortfarande syrliga lingon, piggar upp vinet på ett bra vis och de gillar varandra. Pommes och Langhe är riktigt underskattat och får man sen ta del av min egen pysslade pommes krydda, som består av landets alla torkade örter och så en massa salt. Det går bara att inte tycka om detta.

Så mer kärlek till varandra, mer glädje, mer vin (kvalitet) och perfekt gastronomi, så är man i en trygg famn. Testa nästa gång du är arg på en person, älska sönder elakheten, glädjen har ingen sköld som argsinta känslor har och kramas mer, säg vänliga ord och gör som min hund Jeff, utnyttja kärleken till fullo. Glad vecka till Er alla, och även till er som är bittra, tro att ni är så jäkla duktiga och inte tänker att andra behövs, ni har det inom er, våga bara ta fram det! Det är inte så väldigt svårt att säga att en annan sommelier är bra. Du… eller Ni som tar åt er, varsågoda, här kom medicinen...
    


Kommentarer

Populära inlägg