Vi firar 150 år med Lufsa! #Enjoywine

Öland, vad vore jag utan mitt Öland, det är där jag har mina rötter och min Terroir. Vart jag än kommer att befinna mig i världen så är Öland alltid hemma. Dofterna, ljuset och mina äldsta vänner finns på ön. Så varför denna krönika kommer handla om Öland är inte Konstigt! Att vakna upp av att solen bländar mig på Ölandsbron är vackert. Lätt trötta då vi kört från storbyn sent på natten, men vad gör man inte för att få lite kvalitetstid på ön. Att sedan få lägga sig en stund på morgonen för att återigen somna in till fågelkvitter. Det ger en energi för att kunna skapa gastronomi på bästa sätt.

 Kvällens första vin är bubblande och middagen är noga planerad. Jag har valt några kravlösa smaker till första rätt som skall passa till detta enastående bubbel. Varför inte första presentationen blir större, är enbart för att den varma presentationen kommer att ge Paltkoma Deluxe. Stekt pilgrimsmussla med lätt strö av salt och torkad rödbeta, äts omgående från stekpanna och enbart med gaffel. Inga konstigheter här nä. Champagnen i afton är N/v Cuperly Grande Reserve Carte Verte Brut. En Blend bestående av Pinot Meunier 43 %, Pinot Noir 30 %, Chardonnay 27 %. Druvorna plockas i Aube och gårdsläget är klassificerat Agriculture Biologique. Gården är idag enbart 2 hk men kommer med hjälp av Cuperly utökas till 5 hk. Med en trivsam mousse kommer jag utan tvekan att gilla denna stil på champagne. För oss ölänningar kan associationen av första doften i bubblet bidra till en tidig morgon utanför det tyvärr nedlagda bageriet ”Sörens”. Stor doft av nybakt bröd och jästigheten är påtaglig, bakom denna ridå av brödtoner finner jag solmogna äpplen som fått falla fritt från trädet och landat i morgonens fuktiga dagg. Smaken av nyrostade hasselnötter, ett uns av pralinekräm och krispigt päronskal. Både doft och smak är gemytlig. Lång eftersmak, otroligt lång.
   Musslans eleganta och fina sötma bygger jag på med hjälp av rödbetans monosackarider, jag vill ha något som kan stå upp mot champagnens kropp och mogna frukt, speciellt den som kommer från Pinot Meunier. Och kombinationen är utmärkt, sältan i musslan fick leka med den än lite hårda Chardonnay typiska frukten och som avslutning så fick de brynta smöret avrunda bubblet och göra upplevelsen total.

”Maison Cuperly grundades 1845 i Mourmelon-le-Petit, och till en början handlade Cuperly bara med stilla vin och sprit. I början av 1900-talet säljer Auguste Cuperly sin verksamhet till sina två söner Robert och Gerard. Det är från denna tid som Robert Cuperly börjar att förvärva en vingård i Verzy, flaggskeppet av “Grands Crus” i Montagne de Reims. Han bestämde sig för att installera sitt eget Champagnehus och koncentrera sig på utveckling och marknadsföring av Champagne Cuperly. År 1940 efterträdde Jean Cuperly sin far Robert och driver företaget fram till sin död 1967. Hans son Gerard, 18 år gammal, drev företaget vidare med hjälp av sin mor, Andrée Cuperly. Han beslutar, 1979, att hitta tillbaka till sina rötter, och återinstallerar sina källare och kontor i Mourmelon-le-Petit, där allt började. Idag producerar Champagne Cuperly 300 000 flaskor per år, där fokus ligger på Grand Crus, och distribueras främst i Frankrike.”

 Att få arbeta med mor i köket, och få ta del av husmorskonst på ädel nivå är fantastiskt. Och när det vankas Lufsa är det alltid lång väntan innan man får ta den av den varma långpannan med potatisen och det frasiga fläsket. Lufsan och dess historik tillhör allmänbildningen. Råriven potatis som blandas med mjölk, potatismjöl, salt och peppar. Smetas ut i långpanna och överst läggs stora feta skivor av fläsk från känd bonde. Gräddas i ungen i ca 1 timme för att potatisen skall bli fast och att fläsket skall få sin frasighet. Avnjuts med rårörda lingon och ett glas kallt mjölk. Vanligtvis, men denna kväll så står det ett krus på bordet med lite rött vin i. Italien skall bli lite mer Öländskt var min tanke. Lufsa i sig är perfekt till vin, mängder med kolhydrater som omvandlar vilket stökigt vin som helst och får det att blomstra i frukt. Sältan i fläsket är ett fantastiskt komplement till kärvheten i vinet. Vi får inte glömma lingonens syra som lyfter vinet till himmelska höjder. Och därför så vet jag att kvällens röda vin kommer att sluta sig på bästa vis med Öländsk gastronomi. 
I kruset finner vi en nyhet från Enjoywine och mer bestämt Piccinis Memoro. Vinet som är en hyllning till hela Italien och övriga världen. 2011 så firade Italien 150 år som enad nation. Och såklart funderade familjen Piccini hur man skulle fira detta på bäst vis. Ett vin med känslor från Italiens alla hörn blev resultatet. Med en druvblend bestående av Primitivio 40%, Montepulciano 30%, Nero d`Avola 20%, Merlot 10%. Tanken med dessa druvor är att få fylligheten i vinet av Primitivio druvan, Merlot för stukuren och grunden i vinet, Nero d´Avola för den varma fruktens skull och Montepulciano för tyngden och finessen. Och visst lyckas dom med att få till en bra balans i vinet. Vinet innehar god kulör och stil, doftar mycket, det är de typiska dragen för italienska viner! Finner de rostade kaffebönorna, torkade dadlarna, fikonen och en kärv ton av bigarråer. Tycker vinet har en god balans, de efterkommande smakerna som dyker upp är karaktären och resultatet av de 12 månader vinet får i faten. Den solmogna frukt som är så påtaglig kommer från de torkade druvorna som är tillsatta för vinets smakrikedom.  Innehållet i flaskan är mer än prisvärt, hade inte väntat mig ett så pass välgjort vin för de usla kronor vinet kostar.

”Familjen Piccini lever i och är verksamma i hjärtat av Chianti distriktet i Toscana, Italien. Deras historia börjar 1882 då Angiolo Piccini med endast 7 hektar började framställa viner under devisen -”det är inte hur mycket vin vi gör, utan hur mycket passion vi lägger ner i vårt arbete med vinet” Idag är det fjärde generation Piccini genom syskonen Mario och Martina Piccini som styr familjen och vinerna framåt. Det är även de som lyckats ta Piccini utanför Toscana och Italiens gränser. Idag återfinns familjen Piccinis viner runt om i världen och efterfrågan på deras välgjorda, goda viner fortsätter bara att växa. De har idag fyra egendomar i Toscana och genomgående från deras Chianti till vinerna från egendomen i Brunello di Montalcino finns de gemensamma nämnarna: kvalité, drickvänlighet och respekt för ursprunget"

- “The only wines worth making are the ones you believe in” Pierangelo Piccini

Tro mig, vinet är som skapt för Öländsk mat, speciellt Lufsa. De vinet behövde för att blomstra ut till sin fulla rätt, var kolhydraterna i potatisen. Vinet strävhet och ungdomliga kraft bemästrades, tack vare de rivna ”potäterna”. (Öländska för potatis) Tack vare detta så lockades vinets redan befintliga frukt fram ännu mer. Tack vare sältan, så blev vinets strävhet sådär lagom som vi så gärna säger om saker och ting i landet Sverige. Samt att lingonens subtila syra lekte med vinets dolda frukt. Förstå mig rätt nu, ett ”enkelt” vin, med en ”enkel” rätt, tillsammans gör det underverk.
Rusa ned till monopolet och införskaffa ett gäng buteljer, för speciellt det röda vinet från Piccini kommer att ta slut från beställningssortimentet fortare än kvickt.

Kommentarer

Populära inlägg