Vi bubblar vidare...

Vi fortsätter med att ge er tips på vad som kan hällas i glasen på nyårsafton. Såklart så kommer dessa godsaker även passa till andra tillfällen. Men denna gång så har vi givit er rådet till nyårsfesten. Många säger som så, att det är bra att ha ”riktigt” champagne till middagen för att till tolvslaget, skåla i något ”enklare. Eller så gör man tvärtom, det finns liksom inga rätt och fel.
 I vårt egna tycke så håller vi jämn klass genom hela dagen, natten och går på destillerade efter tolvslaget. För då känns det som att dagen har gått till att njuta av goda viner och varför inte börja det nya året med en liten stärkande sipp av raffinerade och valfri spritdryck, eller för er som önskar så är det riktigt gott med en kall must eller annat alkoholfritt alternativ.
Testmiddagen inför den stora kvällen, känner vi oss rätt, så kommer testmiddagen bli av många gånger, så menyn verkligen sitter. Denna kväll har vi gjort det relativt enkelt för oss. Vi har tagit de bästa råvarorna, och med dessa skall vi se till att det fest.

Vi sniffar och sippar på kvällen första bubbel, men bara i små klunkar, det skall räcka till första rätten också. Vi har under dagen kokt hummer och den har nu svalnat och skall beredas i åtskilliga mängder smör och citron. Så fort smöret fått bli brynt i pannan så släpper vi ned hummerköttet och där får de nu ösas om kort stund. Vi vill bara ha en varm yta och ett ljummet inre. Citronen får stekas med och avge en sötare syrlighet till hummern.

” Tomas Andersson Wij - När solen färgar juninatten”

I samma smör kommer hjärtsalladen få gotta sig, ett yttre med ljummen touch, en kall krispig kärna. Till de två så kommer hackade svarta oliver, svart rättika och en ljuvlig majjo smaksatt med hummersmör och resterande brynt smör från stekpannan. Rätten är klar och vi sätter oss till bords, glasen fylls upp och de kritvita stearinljusen tänds upp. Det kan inte annat kännas som en speciell kväll.
I glaset har vi den kritikerrosade champagnen Nicolas Feuillatte Millésimé Blanc de Blancs med årgång 2008, det är inte länge sen den stod 2006 på flaskan och det var för oss en riktigt bra champagne. Men vill även höja denna årgång. Det är så fantastisk roligt att höra och lyssna till de stora och kända sommeliererna i detta avlånga land, speciellt till vinjournalister med stort Ego. Många har givit denna årgång en oklar och lite för hård smekning över kinden dess. Varför, det vet vi alls egentligen. Tyckare är alltid bra...

”Freddie Wadling - Broken promise land”

Så vi tar oss till bubblet och vi kan inte annat såga som så. Att vi har ett riktigt gott bubbel i glasen våra. Vinet har en vacker och strålande lyster, det är pigga och friska bubblor och på ett känsligt vis ger nosen ett välkomnade. Blomster av de sommarängsfyllda slätterna. Lätt snubblandes ned i det nyslagna gräset med tillhörande äppelkorg. Vi alla känner känslan av dofterna av nyskalat grönt äpple och en viss krämighet i vinets textur. Mineralerna får syran att kännas behaglig och gör champagnen väl balanserad.
 ”Druvorna till denna Blanc de Blancs är selekterade från de Cru byar som visar Chardonnaydruvan från dess bästa sida. En champagne som kombinerar både finess, subtil elegans och som lagrats i minst 6 år”

Hummern kommer att älska och gör de, i varje tugga tillsamman med bubblet. Vinet lyfter fram skaldjurets sötma och tillbaka så får vinet ett behagligt lugn. Den råa rättikan får bubblorna att skena, men på ett mycket bra vis. Den tydliga sötman, fetman och havskänslan från majjon, är otroligt bra till champagnen. Får den typiska kalk, kalla stenkänsla som gör champagne till den lyxigaste dryck vi fått njuta av.
”Nicolas Feuillatte var en av många som direkt efter andra världskriget sökte lyckan i USA. Med två tomma händer lyckades Nicolas bygga upp ett imperium baserat på kaffe och kakao. Tjugo år senare gick hans far hastigt bort och Nicolas blev plötsligt ägare till en vingård i Bouleuse i västra Champagne. Bubbel-van som han var från New Yorks jet-set började han producera champagne som verkligen gillades av hans vänner så som Jackie Onassis, Shirley McLaine och Lauren Bacall. Rätt gäng att visa sitt bubbel med och idag tillhör man de stora märkena.”

Klockan tickar och tiden rinner iväg, det är dags att tänka på att klä på sig den varma rocken, ta den ihop plockade korgen med de kristallklara glasen, för att bege sig ut och möta det nya året. Kanske inte riktigt än, vi försöker bara ikväll sätta oss in i hur det är som si så där 15 dagar och ett antal timmar.  Så är vårt första förslag till tolvslags bubbel är inget mindre än 2010 Rotari Blanc de Blancs Extra Brut.  Det som får oss att häpna är den påtagliga piggheten och friskheten. Det hängivna tonerna av salta mandlar, nybakt bröd och rivet citronskal, får oss alla att höja glaset extra högt. Tack vare tiden vinet har på fat, så får vi den här rundade och balanserade ”frukten” som vi alla gillar. Första sippen kan kännas riktigt torr, krispig och stram, men det är så vinet är och skall vara.

”Druvorna skördas för hand från de vackra terrasserade vingårdarna i Alto Adige. Enbart de bästa chardonnaydruvorna används till Rotari Blanc de Blancs. Den första jäsningen äger rum i rostfria tankar. Den andra jäsningen sker på flaska (sk Metodo Classico). Efter avslutad jäsning mognar vinet hela 36 månader på sin jästfällning innan vinet degorgeras (jästfällningen skjuts ut och flaskan försluts med champagnekork).”
Till denna flaska så har vi även fått in en ost karta med tre olika ostar. Visst går säkert bra med grillchips och annat konstgjort framställda produkterna, men känns inte bra till en flaska som denna. Därför så presenterar vi Comté Millésime, Reblochon AOP Res Androuet och Roquefort xtra Reserve. Ostar med stora och egna personligheter. Kanske heller inte att de passar enligt bokens alla regler om vilket vin till vilken ost. Men så här i öppensinnade vänners lag, så finns det inga hinder till att säga nej till ett gott glas bubbel och några fina ostar. 
Sötman som många vill ha till ost, får vi ta en annan gång.

”Björn Afzelius - Tusen Bitar”

Alla ostar har en trivsam sälta och uppvisande syra, perfekt till vinets mineral och friska frukt, Comte med sin påtagliga sälta och hårda textur, låter man den ”smälta” i gommen så kommer en läcker nötighet fram och det gör vinet så därtill. Tar vi sen Reblochon, med sitt mäktiga djup som blandas upp med en läcker krämighet och trollbinder bubblets friska frukt och nötigheten kommer så fint fram. Roquefort, galningar tänker ni. Nej då! Osten har en fin syra och krämigheten tar hand om det som kan tänkas ”köra” över bubblorna. Alla de tre ostarna tar väl vara på vinets alla smaker och de på något fint sätt, passar alla de tillsammans mycket gott tillsammans.
”Vinfirman Mezzacorona är Trentinos ledande vinhus. Det är ett kooperativ med fler är 1500 medlemmar. Firman grundades redan 1904. Sedan dess har en enorm expansion ägt rum. Idag står man för över 50% av Trentinos totala produktion. Vinhuset producerar såväl röda som vita druvtypiska viner på lokala och internationella druvsorter.

Firmans samtliga viner är alla välgjorda och mycket druvtypiska med en väl avvägd fatton. Efter en tids ombyggnad står nu den hypermoderna och visuellt vackra vinanläggningen färdig. ROTARI föddes i hjärtat av Dolomiterna. I det svala bergsklimatet som råder får Chardonnaydruvan en perfekt resa till mognad och lägger grunden till ett av Italiens bästa mousserande viner. Rotari produceras av vinfirman Mezzacorona med anor från 1904 och de utgör ryggraden för kvalitetsbubbel i området. För att höja statusen på 

vinerna har man i Trentino skapat en kvalitetsstämpel i form av Trentodoc. Under denna benämning
produceras alla viner strikt enligt champagnemetoden och av högsta kvalité. Samtliga viner under Rotaris flagg görs som Trentodoc. Rotari har med åren blivit synonymt med kvalité och varje år släpps även små utgåvor av äldre årgångar. De visar med all önskvärd tydlighet vilken utmärkt lagringsspotential som finns i vinerna."
Ja ni ärade läsare, se inte det omöjliga i matlagning, och vad som passar perfekt till varje detalj. Vi brukar använda de bästa råvarorna som är ett måste till bra gastronomi, sen kryddar vi med personlighet, ärlighet, kärlek och en smula av ödmjukhet. Det finns säkert kurser med stora kända ”kockar” och stora sommelierer med enorma egon och självlusta, med att enbart lyfta fram vad som är bäst för den och alla andra…



Kommentarer

Populära inlägg