Valdespino Fino Inocente

17 grader minus och ett strålande väder, det är så vi inleder denna kväll. Det biter ordentligt i kinderna och jag lovar er att tiden för att springa ut och fylla på vedkorgen, slås med snabba record för varje tur som tas till vedboden. Som ni förstår så är det inte i ett kallt Stockholm, denna gång. Utan vi har tagit oss till den plats där undertecknad gärna spenderar tid. Älskade Åre, det är precis där vi håller till.
 ”Måste få vika in med några få rader om varför det är extra kul att besöka och vara i Åre är för stunden alla fantastiska vinmänniskor, vänner som verkligen gillar det gastronomiska livet och sätter gärna den perfekta drycken där till. Byn har sen länge haft ett gott tycke för att utveckla orten med gedigna restauranger och likas så, fylla deras vinlistor med mycket goda drycker. ”

Kött, ostar, mjölk, bär och såklart mer specifik chark. Kvalitetsbitar som smakar fantastisk och de är proppade med kunskap och smaker. Därav så kastar jag upp några godsaker som blir middagen enkla snacks. Hästkorv från liten gård utanför Östersund, saltkött från Fävikens chark. Till detta så kommer jag ta fram en vass kniv, en skärbräda och så kvällens första vin.
Sherry som är på modet och äntligen, ser jag fler och fler som njuter av denna guda begåvade dryck. Med sanningens ord så är tiden inne för att hälla upp de droppar från N/v Valdespino Fino Inocente. Halmgul i sin toning av utseende, doften är präglande och jag ryser till av mysfaktorn av att känna dessa fint piskande salta slag som ömsint travar sig över min palett. Rostade hasselnötter, salta mandlar, fallfärdiga äpplen, tro mig vinet är fyllt av smaker och dofter som är så ingivande. 
”Druvorna pressas och musten jäser i små ekfat, ett av få sherryviner som jäser på fat. Vinet får en tillsats av vinsprit, ett tunt lager av flor bildas och skyddar vinet. Fino Inocente är ett av yttersta få sherryviner som kommer från en enda vingård. Denna vingård heter Macharnudo och är en av bästa och ger de mest kraftfulla vinerna i sherry. 2013 fick Fino Inocente 94 poäng av Robert Parkers Wine Advocate och 92 poäng i WineSpectator okt 2013.”

Charkbrickan är som gjord för vinet, sältan och den påtagliga rostade tonerna i dropparna, gör sig ytters suspekt bra till. Fettet och den kraftiga köttsmaken och inte heller att förglömma den söta rökton som ligger till last för köttet, denna gudomliga rökighet piffar till vinet perfekt.
Men tro inte att det är slut här, efter charken så har jag tillrett en sommarrätt som jag tycker passar året om. Och jag har ljummat på en filé av matjessill, brynt lite smör, picklad rädisa, fänkål och lök. Skapat ett pulver av hasselnötter, mandlar och ännu mer brynt smör. Tänker att detta kommer bli en gedigen sköning till de sista dropparna i flaskan. Alla runt bordet instämmer och tycker att sherryn smakar mycket bra till fiskens varma sälta och sötma, vinet känner sig hemma extra mycket, tack vare pulvret som har samma smaker som vinet.


”Bodegas Valdespino går tillbaka till 1264. Den första medlemmen av Valdespinofamiljen som tillverkade och lagrade Sherry var Don Alfonso Valdespino, en av de 24 riddarna som återerövrade staden Jerez från morerna. Som belöning förärades riddarna en bit mark i Jerez av Kung Alonso. Tillverkning och kommersiella verksamheter förekom under namnet Valdespino, så långt tillbaka som 1400-talet. År 1883 blev de leverantörer av Sherry till det spanska kungahuset, och sedan 1932 är de även kungliga hovleverantörer till det Svenska Kungahuset. Sherry produceras längst ner i Spaniens sydvästra hörn, Andalusien, kring städerna Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda och Puerto de Santa Maria.”

Varmrättsvinet och dess tankar kommer inom snar framtid, grabbarna var så hungriga så fick först mätta deras magar innan stunden som jag och vinet sedan fick.... 

Kommentarer

Populära inlägg