Nyhet.. Cinsault på bolaget
Nyhet på Systembolaget. Ett vin gjort på druvan Cinsault och det är
producenten Zonnebloem som står för dagens vin. Ett intressant vin som får mig
att känna, Sydafrika har tänkt i nya tankar. Vi provar vinet tillsammans med en
klassisk kantarelltoast.
Min första tanke är som jag
beskriver den, detta är något nytt och spännande för mig, jag har alltid haft
stor respekt för druvan Cinsault och vet hur jäklig den kan vara att ha att
göra med. Tunnskalig och aromatisk, parfym och arrogans men alltid med stor kärlek.
Druvan finner sig kanske som bäst
tillsammans med andra druvor i så kallades Blends. Personligen så tycker jag
att druvan gör sig fantastisk bra som egen i vin. Vissa kanske känner till
druvan som Hermitage eller Oeillade. Denna druva är även fader till druvan Pinotage
som man klonade tillsammans med modern Pinot Noir.
Jag gillar när det blir lite
motstånd mot näsan, fösta sniffen är lite instängd och arrogant, men låter man
vinet får gunga med i glaset en minut eller två så händer det saker. Fina bäriga
toner som plommon, rödavinbär och körsbär leker med min doft. Kryddigheten är
lenare i doften, än vad som smaken mig säger. Smaken är som sin doft, men
lägger gärna till den febrilt trevliga tanninstukturen och den långa smaken som
sitter kvar länge i gommen. Ekfatens (även ekstavar) inverkan på vinet är gott,
och får enbart vinet i god balans.
”Många kommer att rynka på näsan,
när vinet provas. Men låt vinet få komma till ro i en stor kupa så kommer det
hända saker, tro mig”
Äntligen är säsongen för
kantarellerna här, det har varit på tok för torrt men efter en skvätt regn så
gjorde det susen och skogen doftar så gott av det gula guldet.
Terese har skapt en kantarelltoast för de riktiga gourmanderna och de som ligger i hårdträning för badsäsong
2018, får nog leta efter ett lite mindre smakrikare recept. Grädde, smör,
sherry och Västerbotten ost. -Jo jag tackar, allt ett vin av denna rang behöver
för att vi alla skall glädjas tillsammans.
Foto: Terese Cedergren
Cinsault klarar av mer i smak än
vad vi kan tänkas tro, var inte rädd för att slinta med gräddpaketet heller
inte med osten om man känner för det. Vinet gillar och trivs med feta och
smöriga råvaror. Kantarellerna har smaken kvar av blöt tallskog och lite
mossig, fantastik till vinet. Pepprigheten i vinet får min att snabbt ta en
tugga till av mackan… Låt nu inte mig störa mer, köp en flaska, fixa
kantareller och njut av dessa två tillsammans. Smaklig spis och vin.
”Zonnebloem har en lång förankring som en av de ledande
vinproducenterna i Sydafrika med anor som går tillbaka till 1600-talet.
Vinproducenten har genom åren skaffat sig ett renommé som säger att Zonnebloem
med stolthet har bevarat traditionen att producera viner av hög kvalitet.
Vinerna har under åren blivit allt bättre och precis som förr i tiden
tillåts varje vin på Zonnebloem att utvecklas under den tid som behövs för att
högsta kvalitet ska uppnås. Det gäller allt från vinodling, druvor till
vinifiering. Allt för att framställa generösa viner med aromer som visar den
specifika druvans karaktäristiska egenskaper.
Zonnebloems viner är tilltalande, stilen elegant, dem har mjuk angenäm
smak och de röda vinerna är gjorda för att utvecklas och hålla mellan fem till
tio år. Elize Coetze är cellarmaster, Bonny rödvinsmakare och John November är
vitvinsmakare.”
Kommentarer
Skicka en kommentar