Clos de la Perrière 2014

Namn: Bourgogne red "Clos de la Perrière" Monopoly
Producent: Le Clos du Moulin aux Moines
Område: Côte de Beaune
Land: Frankrike
Årgång: 2014
Vingård: 1,6 hk
Druva: Pinot Noir
Skördeuttag: 25–30 hl/hk
Eko/Bio: Naturligt Ekologiskt.

Utseende: vackert klarröd, med en viss del av mognad. Klar och snygg att beskåda.
Doft: Som sig bör med klassiska och rena dofter av ny skördad tryffel och multna löv. Lite som man snubblar med en liter solmogna jordgubbar, råkar hamna med nyllet i ljummen lerjord och fick en tugga av jordgubben. Jordmånen gör sig hörd i doften av gentil lime Stone.

Smak: Balanserad och fin fruktighet. Delar av vinet har fått en tid på fat och detta gör att vinet känns komplett, smidiga tanniner som gör vinet livligt genom hela gommen och den varma frukten och speciellt fina pust av höst gör vinet väldigt bra. I smaken kommer även vinets ”kryddighet” fram och vinet får oss att le. Denna årgång för mig till en av de mer subtila.

Sammanställning/Gastronomi:  2014 var ingen rolig sommar för vinbönderna, speciellt inte i Pommard då regn, blåst och hagel förstörde upp till 40 % av skörden. Men med en vacker och varm sen sommar så kunde bönderna skörda fin frukt. En årgång som an gärna jämför med den mjuka och fina årgången 2002.

Vaktel som smörbadats, nässlor och spenat som fräst med lite vitlök och gottar sig med en skvätt grädde. För att avsluta med råriven vit sparris och riven sommartryffel. Jo ni det är ett gott val till. Och heller inte är det fel med rosastekt anka och kräm på majs och kål.

Övrigt: Återigen så sitter jag som en pedant vinkritiker och skall jämföra årgångar och stilar. Sluta nu, ta årgången för vad den är och njut, för detta vin är en riktigt hit. Glöm inte att ta tillvara på varje klunk och för att dra den sista slutsatsen så är detta vin precis lika gott i Orrefors Mature glas som att halsa direkt ut pavan, men då skall man hålla en 60 årig vinstock från Pommard sydliga sluttningar i andra handen, annars är det en dålig ide. 

Kommentarer

Populära inlägg