Pinot Noir & Barbera
Som den tråkiga människa jag är så börjar jag alltid med att avlägga
rapport om väder och vind, tror att denna procedur hänger i generation
efter generation. Finns det inget annat att prata om, så är väder en ganska
vanlig sak att ta upp i tid och otid. Väder eller politik vill alla prata om och politiken idag för mig, är som att svära i kyrkan, termomixa en flaska DRC
eller hälla brynt smör över kroppkakor.
Brasorna sprakar här hemma och att alla gäster har fått tofflor som värmer.
Vad som för övrigt bärs skall vi inte gå in på, eftersom vi är i Storbyn denna gång så är det med välpressade
chinos av märke svindyrt, ser det ut som i alla fall.
Välkomna till bord, säger vi och
alla tar plats in till det feta ekbordet, är extra nöjd med dukningen denna
gång så varför inte även ta med denna kultiverade och klassiska dukning på
bild. Lovar att det alltid för övrigt är vit duk och silver besick, men tvätten
är inte skött enligt schema så vi får klara oss med 55 kg rysk ek som underlägg,
och det skall nog gå bra.
Första vinet ut i kväll är en
kyld Pinot Noir från däröver. Kommer inte gå in på hur stor min kärlek är till
vinerna från andra sidan vattnet, men ni som känner mig nig vet och ni som inte
gör det kommer att förstå. Ett vinhus som jag följt i flertalet år och kommer
garanterar följa vinet vidare. 2014 Firesteed Pinot Noir. Detta vin skall få ta
första skålen för kvällen och det väntas inte i onödan med att hålla tal osv,
så första klunken är avvägd och i detta nu skall vi alla överösta oss på vem
som kan känna flest och mest konstiga dofter och smaker i vinet. Är det inte så
vi sommelierer jobbar? Konstla till alla och låta som en präktig politiker som
egentligen inte säger ett vettigt ord. Vi alla beslutar oss att ta ned oss lite
på jorden och bli folkliga. Sätter på Lasse Berghagens best vol 26 och bara
njuter av dropparna.
Det vi kan lägga till minnet är, att vinet har en
välsvarvad Pinot kropp, precis som Oregon frukt skall ha med sina toner av
solmogna jordgubbar, ett stänk av Cassis, en del hallon och livlig fruktsyra. Kan
vi sen få ta del av vinets fina fat så är vi mer än nöjda, ett vin som växer i
sitt glas.
”Druvorna till vinet jäser med utvalda jäststammar från Bourgogne i
temperaturkontrollerade ståltankar. I slutfasen av jäsningen pressas druvorna
och malolaktisk jäsning tar vid. Därefter drar vinet om till franska 225 liters
ekfat av blandad ålder där vinet får ligga i ca 9 månader innan buteljering.”
Säsongen för Skrei är här och vi
kan inte annat än njuta av bästa torsken, fet, smakrik och alldeles underbar.
Jag har rimmat fisken i tre timmar, lättsaltat vatten så fisken har börjar dra
till sig en grutta av sältan. Har tillrett en Sabayonne med hummer och avkok på
krondill, för att sen torkat vitmossa och friterad tapioka och räkor.
Vad vinet önskar sig är en rätt
med krämig textur gärna med en viss sälta och sötma, precis det sabayonnen gör,
tack vare sin hummersmak. Vinet vill åt en lättsammare fisk gärna med fetma,
eftersom fisken i detta läger gör att vinets lilla ton av syra och mineralitet
kommer behövd för at liva upp både rätt och gäst. Krispet av tapioka och räka
gör att vinet håller sin mycket fina fruktighet, efter som fetman och sältan
kommer bra till pass för att upperätta vinet unga stil. En gedigen bra början
på kvällen och det kommer inte bli sämre om man säger så och första rätten höll
ju tre stjärnigt så varför vara ödmjuk?
”Firesteed Cellars är beläget mitt i Willamette Valley startades för
drygt 20 år sedan av Howard Rossbach som i ett tidigare liv var exportansvarig för
bland annat Ramlösa i USA. Filosofin har varit och är fortfarande att producera
viner av exceptionellt hög kvalitet till bästa möjliga pris. Man är
certifierade enligt Oregon LIVE (Low Input Viticulture and Enology) vilket är
det första seriösa hållbarhetsprogrammet i USA som i sin tur har blivit
certifierat IOBC (International Office of
Biological Control). Drygt 20 år är
lång tid för ett vineri i Oregon vars vinhistoria är väldigt ung. Då fanns det
bara en handfull vinerier i Oregon, idag har antalet vinerier och odlare ökat
nästan hundrafalt. Under den tiden som Firesteed funnits har man etablerat sig
som en av de största producenterna i Oregon av Pinot Noir, Riesling och Pinot
Gris.”
Nästa rätt är på ingång och nya
glas är redo för nästkommande vin. Denna kväll, lika som så förra veckan så
hamnade vi hos firman La Spinetta och deras viner gör inget olycklig och vinerna
levererar från år till. Låt 2012 Ca’ di Pian göra vår kväll alldeles
fantastisk. Barbera från Asti och denna druva gillar vi alla. Denna envisa
lilla rackare som förr till stor del upplevdes syra rik och med låg tanninstil.
Jag vill påstå att i dag är man med känslig och har ett annan syn på Barbera.
Idag används mindre ekfat och man skördar gärna druvan lite tidigare än innan, resultatet
av detta blir att vinet får en kaxigare och mer koncentrerad must och tack vare
faten så får vinet en annan kropp som jag gillar mer än den traditionella
stilen.
”Alkoholjäsning sker i rostfria jäskar i 6–7 dagar. Malolaktisk jäsning
och lagring sker i nya, medium rostade, franska ekfat i 12 månader. Innan
buteljering dras vinet över till ståltank för naturlig dekantering i sex
månader. Vinet lagras i flaska ytterligare 2 månader innan försäljning. Ingen
filtrering eller klarning.”
Till vinet så serveras nu lamm, kött
från min kusin som med sin fina kunskap föder upp lamm på Öland (Åstad gård). Vi har tagit
till oss sågad lammsadel och lägg märke till lammets fettkappa. Tänk er vilken
smak, lammen som fått beta fritt på Öländsk Terroir. Örtigheten i köttets smak går
inte av för hackor. Till köttet kommer bakad spetskål, kräm på persiljerot och
vitlök. Även för att skoja till det hela så har vi gjort en kall vinägrett med
mynta, soya, gurka och blandat ned en riktigt bra rapsolja. Det blir väl inte
mer klassiskt än så här.
”La Spinetta eller översatt ”den lilla kullen”, har gjort en nästan
osannolik resa sedan det första vinet kom på flaska 1978. Många har kanske idag
svårt att tro det, men det var faktiskt det i sammanhanget oansenliga Moscato
d’Asti som la hela grunden till alla deras framgångar.
Familjen Rivetti såg en möjlighet i det försiktigt mousserande vinet
som blivit styvmoderligt behandlat av hela regionen under lång tid. Ingen
brydde sig då särskilt mycket om kvalitet. När man lanserade Bricco Quaglia,
det första vingårdsbetecknade och högkvalitativa Moscato d’Asti-vinet så var
succén ett faktum. Drömmen var dock redan från början att få producera nobla
röda viner och 1985 kom så det första i form av en Barbera d’Asti vid namn Ca
di Pian.
Innovation i kombination med tradition har alltid varit ett ledord hos
Familjen Rivetti. När de 1989 lanserade ”Pin”, en blend av Barbera och Nebbiolo
var det många traditionalister som undrade vad som pågick. Det visade sig dock
vara ett genidrag då vinet snabbspolade familjen Rivetti in i historieböckerna
under ett formidabelt regn av utmärkelser och priser. Därefter har utveckling
gått snabbt. Mest kända har de blivit för sina tre vingårdsbetecknade
Barbarescoviner; Gallina, Starderi och Valeriano. Sedan 2000 kultiverar man
också 8 hektar Barolo i Crinzane Cavour där man från gamla stockar producerar
sin Barolo Campé och från de lite yngre stockarna Barolo Garetti.
Ansiktet utåt är sedan länge den karismatiske och mycket sympatiske
Giorgio Rivetti som inte bara framhäver sin egen familjs viner, utan är även en
stark röst för hela regionen Piemonte. Det går inte att understryka nog hans
betydelse för etableringen av regionens stjärnstatus runt om i världen.
Under 80-talet var han en stor del av den revolutionerande grupp av
småskaliga producenter som kom att skaka om hela regionen och förändra det då
lite småsömniga och inte så kända vinet Barolo till var det är idag.
Tillsammans med producenter som Elio Altare, Roberto Voerzio och Chiara Boschis
kom de att kallas ”Barolo Boys” och de ledde utvecklingen mot ett modernare
sätt att göra vin. De stötte på hårt motstånd och under en lång tid pratade man
om ”modern” kontra ”traditionell” Barolo.
Dessa begrepp har numera flutit samman och har inte lika stor bäring
längre men hur man än vrider och vänder på det, så innebar de tankarna som ”Barolo
Boys” introducerade en omskrivning av hela kartan. För mer om denna omtumlande
tid, se dokumentären:
http://www.baroloboysthemovie.com/
Att utveckla arbetet i Piemonte har dock blivit svårare och svårare då
det är i princip omöjligt att få tag på nya vingårdar. 2001 startade man
istället upp i Toscana har sedan dess gått från klarhet till klarhet. Precis
som i Piemonte ligger här fokus på högsta kvalitet och en stark vurm för lokala
druvsorter och kloner. Det senaste kapitlet i historien om den alltid
framåtblickande familjen Rivetti stavas Contratto. Högadliga bubblor av absolut
högsta kvalité och hantverksmässiga bitters från Piemonte.”
Lammköttet mer eller mindre
skriker efter tanniner, fruktsyra och fat. Barberan levererar allt till rätten.
Vinet i sig har en fin strävhet som vi mjukar upp med lammets smakrika fett. Vinet
får på så sätt fram en lugnt och behaglig frukt. Persiljerotens sötma och lena
smak från smör och fermenterad vitlök gör vinet ännu lugnare och snart har vi
siden i glaset. Men den kalla vinägretten håller i vinets ursprung och myntans
och soyans inverkan sätter fart på vinet fruktighet och gör inget åt att vinet
präglas av sin ursprungliga stil. Det är inte alls dumt att uppleva varje tugga
tillsammans med vinet, och känna hur vinet samför sig tillsammans med alla
texturer på tallriken. Tänk er Lambada på tungan, och då inte när Peppe Eng
försöker sig på några steppande steg, utan mer kanske ur sköna Tina Nordström? Vi alla älskar allas vår Tina.
En kväll som går mot sitt slut
och varför inte avsluta kvällen med att ge oss själva en klapp på axeln och säga
att vi är ganska nöjda med folkligheten och dess bestyr vi levererar till ett
folkhälsans land. Även som jag brukar tillföra hälsan så tänker jag även så
denna gång berätta att det är alltid bra att köpa på sig några flaskor av
varje, enbart för att någon kan vara kork, eller att grannen kommer på besök,
men det som är jobbigast är när gastronomin är så bra och att vinet inte räcket
till. Då har man med mitt motto löst ett I-landsproblem om man har en flaska
extra. Drick för njutning och absolut inget annat!
Kommentarer
Skicka en kommentar