Fjällens påfund...

Tillbaka i Landfjärden, från ett snö tätt Åre till ett annat snöbetäckt Stockholm. Tänkte väl att storbyn inte skulle få vår än på ett tag, det är allt skönt att glida fram i snön och inse att det är gott med kyla. Och turen är som så att nu klär vi oss ordentligt och inte visar upp hela kroppen som om Stureplan vore en sandstrand. Denna kväll är det de gamla rävarna som nu är på plats, så att gå från pjäxdans och Anton In Tyrol till mer sofistikerad jazz och blytunga kompositörer av rysk härkomst så trivs jag mycket bra i bådas sällskap.
 
Det jag har med mig hem från Jämtland är två rätter som skall prövas än en gång på de som kan allt inom vin och gastronomi. Rätterna är faktiskt helt lagligt snodda från köket där jag är mesta delen av vintern, det är Frida och Henke som är grundarna till dess två och har fått förtroendet att prova på de råvaror som är bäst i Jämtland, fjällröding och ren.
Låt inte vänta på oss utan att vi sätter oss ned till bordet och intar kvällens första vin, bubblandes i våra perfekt putsade glas från Orrefors för oss extra nära det mest exklusiva. Med en blend bestående av 43% pinot Meunier, 30% Pinot Noir och 27% chardonnay, så förstår även den minst intelligenta att vi är i området champagne. Vi har en torrhet som förför oss till det grövsta sandpapperet i träslöjden. 
Dropparna för oss även till morfars gamla äppelträd och mormors nybakta bröd. Smaken är som sin doft av både bageri, fruktlund och friska vindar som delar med sig av gedigen mineral och friska toner. Det är en mycket trivsam champagne vi har i glaset vårt och det är mer bestämt från huset S.A. Champagne Cuperly. Denna årgångslösa dryck gör oss mycket nyfikna på hur kvällens första rätt skall göra sig till musten.

”Cuperly  grundades 1845. Huset ligger i Mourmelon-le-Petit, till en början så lade man mycket tid på sprithandeln.  Men i början av 1900-talet, började Robert Cuperly att förvärva och utveckla en vingård i Verzy, flaggskeppet i "Grand Cru" av Montagne de Reims. Han bestämde sig för att skapa sin egen Champagne och att fokusera på utveckling och marknadsföring av Champagne Cuperly.”

Sotad ren med hjortron, kräm på körvel, picklade kantareller och torkad kavring. Alla dessa smaker säger mig en sak, mer champagne. Hällens stekande värme har gjort ytterdelen av köttet sotat och smaken är rörande god. Syran som bubblet vill ha kommer från hjortronen och de picklade kantarellerna. Wow känner vi alla när första tuggan är tagen och bubblet kramar om alla smaker och texturer i gommen. Sältan från köttet vidrör bubblorna på ett fint sätt och allt känns så lent och smakrikt. Kavringens del i rätten blir att få stå som texur och det bakta till bubblets bageri känsla. Körveln lätt beska toning gör vinet enbart fräsch och ungt.

En strålande öppning för denna afton. Vi summerar alla intill ordet om att bubblet är ett sådant där alla-dagar-i-veckan-bubbel. En fin och trevlig Champagne som verkligen gillar mat och våga på er att smaksätta rätterna med färska örter och syra, det kommer bara bubblorna att gilla.
Nästa rätt blir Fjällröding som jag stekt på skinnsidan i förbryllande mängder smör och en skvätt olja, för att sen avsluta med att ösa rödingen. Enbart för att få en slutande och knaprig yta med en färsk lagom tillagad kärna. Sockersaltat gurka med ett gäng senapskorn och en nypa kummin. Tog mig friheten att steka på en stjärt av hummer för att tillsätta mer lyx. Vid sidan om serverar vi en kräm på skocka och såklart en smörsås som beströtts med färska örter så som koriander, körvel och persilja.

2015 Kings Ridge Pinot Gris, från Oregon skall vi nu ta del av och det är inte så länge en vi provade deras Pinot Noir och blev överraskande över att vinet smakade sig mer än vad vi kunnat tänkas tro. Jag har alltid haft en kärlek för Oregon och dess utveckling inom vin, det är ett större tänk på att producera kvalitet än kvantitet. Sen att klimatet och dess Terroir är spännande att följa.
Vi har ett friskt vin framför oss, och i första sniffen så dyker mycket av sommarens dofter fram, den grillade citronen, knoppningen från päronträden, nyslaget gräs och färska örter. En vindpust fylld med exotiska frukter, speciellt persika och mango viftar förbi mitt gomsegel.

”Efter skörd får vinet vila på temperaturkontrollerade ståltankar vid 2 grader Celsius i 24 timmar innan jäsningen påbörjas. Efter jäsningen som sker i samma tankar, dras vinet om och får vila ytterligare 4 månader på jästfällningen i temperaturkontrollerade ståltankar innan buteljering.”
Rödingen vill ha nytt vatten att trivas i och denna gång blir det i musten av Pinot Gris. Åh snacka om de trivs tillsammans. Den lilla örtighet och aromatiska stil vinet har så kommer fiskens lätt fetma väldigt bra överens. Tillför vi syran och kryddningen från gurkan så är vi hemma på alla smaker. Hummerns havssalter tillsammans med köttets sötma går inte av för hackor med vinet, det om händer är att vinets smaker sträcker på sig ordentligt och vinet berör oss på ett glatt vis.

Vi stänker några droppar över fisken med de sista dropparna ur flaskan och bryter en bit bröd för att skrapa upp allt gott från tallriken. VI lutar oss tillbaka och lyssnar klart på sista versen av Bo kaspers Redo att gå Sönder, vi sitter tysta och njuter av kvällens smakresa som tog oss från Jämtland och på vägen blev det champagne och Oregon, smakens värld är det allt fred i och där trivs smakerna ihop.

Tack för i afton alla inblandade och vi reser oss upp för att ta tag i den roliga delen i en middag, disken. Men jag vinkar av alla vänner och ställer mig med ett glas portvin och röjer av det sista innan Jeff och jag drar oss mot sängen för att vagga oss till sömns av kvällens skratt och äventyr mellan vin och gastronomi. 



Kommentarer

Populära inlägg