Ovanligt & galant

Fest skall det bli och fest blir det, denna afton så ser vi till att slå ett extra slag för de klassiska rätterna och de mest klassiska i vinvärlden, fast med all respekt för att att vi moderniserar vissa ting, men bara en smula eller så. Grabbarna är samlade igen, de sitter så fint runt bordet och det är nästa som så att ordningen är som den skall, förutom att de två som fick bege sig förra veckan efter en låda vin på andra sidan jorden icke ej är tillbaka. Hörde något om att de blev lite mer än en låda och det skall bli spännande att se vad de kommer hem med. Tiden är återigen inne för en kväll i gedigen gastronomins tänk och Snickerboa står till tjänst hela kvällen.
Det hela startar med en rätt som under lång tid legat mig nära om hjärtat. En rätt som är så uttjatad och vem som helst kan idag baka ett ägg till 62,5 grader. Men det är fortfarande en råvara som kan smaka och bli hur bra som helst. Låt mig presentera kvällens första servering. Bakat lantägg till 61 grader, en vitvinssås med så mycket citron så att den precis håller ihop. Röd kaviar och rimmad gurka. För att spetsa rätten så använder jag mig av torkad rosmarin. – Ja ni kommer att förstå tills slut.

Det viktigaste i denna rätt är att äggen skall vara från frigående höns som får vistas ute. Fasen för er som köper ägg som kommer från annat håll, tänk på vad ni stoppar i er. Dessa ägg kommer från Öland och mina Vänner Martin och Elaine. Hönsen som får gå fritt på gården, ta den av hela naturens skafferi och ett givetvis så spisar de tillsammans med gårdens hästar, och deras foder går inte av för hackor. Så våra ägg får en guldgul färg och en perfekt vita som är så smakrik och bedårande i smak och textur.
Vinet till skapelsen är inte helt oväntat, för den tränade gommen, den mindre vetande hade givit mig en lavett över att servera vin till ett löst ägg, det står ju så i böckerna från vikingatiden att ägg och vin inte går att få tillsammans, jag är den skolan som kan få ett ägg att sjunga tillsammans med ett vin. Våga testa det kommer bli bra. I glaset vårt häller vi vin från anrika producenten Fontanafredda. Ett vi som heter Marin Langhe Bianco och har en druvblend bestående av Riesling 50%, Nascetta 50%. Årgången är 2012.

”Fontanafredda grundades den 17 juni 1858 i Serralunga d’Alba av den förste Kungen av Italien, Vittorio Emanuele II. Efter att ha förälskat sig upp över öronen i en lokal flicka vid namn Rosa Vercellana gav han Rosa denna Estate och adlade henne till Grevinna av Mirafiore. Deras son, Emanuele Guerrieri, beslöt sig att börja odla vin och 1878 sattes de första vinstockarna på Fontanafredda. Efter vinlusens härjande och finanskrisen på 1920-talet var familjen tvungen att sälja Fontanafredda till Monte dei Paschi di Siena 1931. Paschi di Siena, som är världens äldsta bank, drev denna Estate fram till 2008, då en ny finanskris var ett faktum. 

Då köpte den lokala entreprenören Oscar Farinetti tillsammans med Luca Baffigo Filangieri en majoritet av aktierna från banken, och driver idag denna estate som inkluderar 100 hektar vinodlingar. 1996 anslöt den dynamiska och kompetenta vinmakaren Danilo Drocco och tog över ansvaret för Fontanafreddas viner. De förändringar som gjorts; omplantering av vingårdar, ny vinifieringsanläggning och renovering av källaren har resulterat i att Fontanafredda återigen är bland de främsta av producenter i Barolo.”

Klart och tydlig i glaset, doften är stilig med toner av örter och mineraler. Visst finns det en exotisk anknytning i doften från gula och mogna frukter. Men en ton som aldrig blir för mycket. Kombinationen av dessa två druvor är ett fint umgänge. De bidrar med sina stilar och tillsammans så gör det storverk. Blommigt och återigen örtigheten av timjan, rosmarin och lökrot är spännande att uppleva. Syran och balansen i vinet är bra.
Tänk er nu krämigheten i äggen, det viktiga är att ta en del av både gulan och vitan. Gulan binder upp den fina syran i vinet och vitan står för protein och det gör vinet gott. Syran från såsen blir tydligare än fetman och lyfter fram rättens sås och örter. Kaviaren med sin sälta och textur håller vinet friskt och spännande genom hela gommen. Efter andra skeden av rätten och klunken av vinet så strålar alla upp runt bordet och med ett skratt så ljuder alla i mun på varandra, att detta är en genialisk kombination. De torkade örterna på tallrik fick vinet att leva ut och örtigheten i vinet blev ännu lyckligare av rättens innehåll. Ibland får man allt till det mellan mat och vin. Sen att vi är avslappnade, har en sprakade brasa i rummen och ljuv klassisk musik får våra sinnen att falla moln av gastronomiska toner och verk.

Nästa vin som skall serveras kommer från Rioja och håller en lång och säregen tid på bolaget. Ett vin som fått mycket beröm men även skit över att den är för klassiskt. Då säger jag så här, hur skulle det se ut om allt ändrades med åren, hur vet vi hur set skal smaka och vad som skall gillas om 10 år. Rör inte mitt dammiga, överfatade Rioja med goda inslag av fänkål, krondill och vanilj. Det är så klassisk Rioja skall smaka, och därmed basta. Vi har i dag mängder med viner från Rioja som är mindre frukt, mindre fat, det är absolut inget fel i detta och varför inte kunna njuta av två så olika stilar av viner som har kvalitetshistoria från slutet av 1500 talet.

”Baron de Ley grundades 1985 som en prestigeproducent i Rioja Baja, med de stora slotten i Bordeaux som förebild. Baron de Ley är en modern bodega men som samtidigt står kvar med ett ben i det klassiska Rioja. Vinanläggningen och de första vingårdarna ligger vid ett gammalt kloster från 1500-talet. Det kompromisslösa arbetet med kvalitet är centralt för Baron de Ley och en viktig del i detta arbete är att vara självförsörjande på druvor, något som är ovanligt i Rioja. Denna strategi har varit framgångsrik och Baron de Leys viner erhåller regelbundet höga betyg av ledande internationella vinexperter.”
2011 Baron de Ley Reserva, har vi fått i våra glas, ett vin med stil och elegans, Fruktigheten är väl påpassad och det frodas frukten och bär som bigarråer, höst äpple och körsbär. Smaken är som sin doft men lägger så gärna till min önskan om fat, vaniljen, ceder, blött vinfat, kall fin tobak.

”Druvorna skördas för hand och efter transport till vinanläggningen sker ytterligare en selektering före avstjälkning och pressning. Musten jäser på rostfria ståltankar. Efter avslutad alkoholjäsning lagras vinet på nya amerikanska ekfat i 20 månader. Därefter lagras vinet ytterligare minst 24 månader på flaska före lansering.”

Nästa rätt som kommer in är stekt fläsk av svensk gris, svensk bonde och från klassisk gård. Gedigen smak och perfekt med fett, smörslungade potatis och stekt äpple, inte att förglömma den gräddkokta kålen och ännu mer lök. Som pricken över allt så finns det en hel skål med lingon att tillgå. Snacka om klassiskt.
Vinet behöver onytta som grädde och smör för att bli mjuk som balsam. Fettet från fläsket tar tag i den tanninberikade kropp vinet besitter. Lingon är alltid ett under för dessa viner och med sin syra tillför lingonen vinet en fin syra och gör vinet fräscht. Lök och kål som fått bemästra pannans heta värme lämnar nu en fin sötma och krispighet som får vinets frukt att vakna till fullo. Ja vad säger man efter två goda rätter och två fina vinet?
 – Jo man slår sig ned framför brasan och inhyser en kopp kaffe och varför inte en pralin eller två.
Gänget blev kvar extra länge denna kväll då pralinskålen var stor och vi hade mycket att diskutera inför nästa veckas middag som inte kommer att gå av för hackor. Till dess så säger jag tack för given tid och njut av allt ni stoppar i er och smuttar på i glasen, är det inte bra så är det bara ni som gjort fel och skyll inte det på någon annan. Glad vecka. 


Kommentarer

Populära inlägg