Bubblor & Struktur av godhet

Sekten är samlad, och då menar jag inte tyskarnas bubbel utan vår inbördes beundran klan som träffas varje vecka för att förutspå nya trender, läsa om vad alla proffs i branschen säger om vin och mat. Funderingar som om att idiotförklara viner och jämföra dessa med politiker och därmed vara ute på hal is. Jag gillar verkligen inte att sätta viner i fack med att de är så här eller sådär. Vi skippar det som inte är bra och så skiter vi rent ut sagt om vi höjer ett vin till 1 miljon Parker poäng och parker själv gav vinet 90 poäng. 
Att följa Parker är som att tycka om Trump, Ops? Nu är även jag med viner och poäng för att bruka psykiskt våld mot världens politiker. Så för att inte halka på isen så tar jag mig till fasta land för att i stället njuta av en middag med människor som är genuint ärliga och inte förhalar heller inte förhastar något utan att tänka till både en och två gånger innan det naturliga vinet hälls ut i slasken, vad nu det är för vin som fått namnet, naturligt vin?
Popp, säger det och första flaskan är uppe och hälls i de kristallklara Difference glasen (Champagne). Vilken strålande mousse som klättrar så fint upp på glasets innervägg. Bubblorna blir som en kräm när det lämnat botten av glaset och tillsammans så skapar det en fin och inbjudande doft. Det finns mycket i denna champagne, kärlek och historia till att börja med. Doften av våt skog med toner av höstens kantareller, mossa och dagg. Sommaräpplen som fått gotta sig i eftermiddagens varma stålar.

Smaken är gedigen med vita blomster och fin nötighet. Champagnen har en lång smak och är otroligt bra balanserad. I glaset finner vi 2006 Nicolas Feuillatte Millésimé Blanc de Blancs. En av bolagets mest prisvärda bubblor, drick nu eller spara i fem år till. Det kommer inte bli sämre i glaset.

”Druvorna till denna Blanc de Blancs är selekterade från de Cru byar som visar Chardonnaydruvan från dess bästa sida. En champagne som kombinerar både finess, subtil elegans och som lagrats i minst 6 år innan den saluförs.”
Med ett sådant gott vin så skall i göra en rätt som jag hämtat inspiration från Jämtland, en rätt som ser lika god ut som den är vacker och smakar. Bubblet behöver syra och en lätt strimma av sötma för att bli ännu godare. Vi skall även tillföra sälta och en del grönska för att lyfta bubblet till skutans topp.
Rimmad och halstrad fjällröding, med hummer som stekt i smör, en ljummen gurka som picklas i en lättsam lag av vatten, ättika och socker. Rom och en kräm på grön ärta och Busk krasse. Krämens lenhet och pepprighet från krassen är få för unnat att njuta av till bubblet. Nötigheten från smöret och den ronderande sötman av havets röda guld, blev som en sammetslen parad genom gommen. En bättre start på kvällen.

”(uttalas: nickålá föjjátt) var en av många som direkt efter andra världskriget sökte lyckan i USA. Med två tomma händer lyckades Nicolas bygga upp ett imperium baserat på kaffe och kakao. Tjugo år senare gick hans far hastigt bort och Nicolas blev plötsligt ägare till en vingård i Bouleuse i västra Champagne. Bubbel-van som han var från New Yorks jet-set började han producera champagne som verkligen gillades av hans vänner så som Jackie Onassis, Shirley McLaine och Lauren Bacall. Rätt gäng att visa sitt bubbel med och idag tillhör man de stora märkena.”

Rätt nummer två är en hemgjord korv med kryddor som allvaret på Öland har fått berika oss med, rosmarin, kråkbär, timjan och tall. Kanske inte de mest vanliga smakerna men det är alltid kul att testa och se vad det smakar tillsammans. Till korven så serveras det linser med örter, en rödvisås som är så reduceras att man utan problem kan fästa en gourmand på en vägg och hen inte ramlar ned. Grillad knipplök skall även få plats på bordet. Allt kommer i skålar och på fat så man får ta precis så mycket man önskar, blir med famliy style och känns inte så ”kristallkrona” ni förstår vad jag menar.
I karaffen, givetvis på Orrefors så har nu 2013 Allegrini Palazzo de la Torre. Ett vin med stor benägenhet att glänsa bland de stora vinerna. Kolossalt bra doft, fatens inverkan på vinet slår mig med stor förträflighet i första sniffen, kryddigheten, frukten av plommon, körsbär och kaffeböna. Smaken är sig lik sin doft men puffar på med örtighet, kraft och vinbär. Len som ett lamm följer smakerna varandra genom min gom och fulls upp med de rostade faten och riktigt mörk choklad. Vinet är perfekt redan i dag, men skulle inte bli sämre av att ligga några år. Två timmar i karaff så fick vi liv och fart på vinet. Visst kostar vinet en slant men det är värt varenda krona.

”Druvorna skördas manuellt i september och en del avskildes för att torkas enligt appassimentometoden. De druvor som inte torkades, ca 70% avstjälkades och krossades omedelbart efter skörd och fick därefter jäsa på rostfria ståltankar vid 25-29°C i tio dagar. Övriga druvor torkades till och med mitten av december, då de avstjälkades och krossades och därefter blandades de med vinet. Blandningen jäste sedan vid 8–22°C i 15 dagar. Lagrat på andra års franska 230 liters barriquer i 15 månader. Därefter 7 månaders lagring på flaska.”
Korven skriker efter spenat och ketchup, eller rättare sagt en rödvinssås som är söt och smakrik, ett måste är att såsen bär på Umami och sälta. Tycker mig finna en del av korvens örtighet i vinet och skogsdoften finns i både vin och mat. Linser med sin protein benägna kropp är som skapt för vinet och gör så vinets tanniner mjuknar men ända håller formen. Grillade lökar får en säregen sötma som gör vinet lugnt och harmoniskt. Vilken kombination, denna middag skulle vilken som helst av storbyn mer egenkära sommelierer vilja medverka på. Tur att vi bara är ett gäng som tycker vin och mat är gott ihop och att den viktigaste kryddan är vänskap, glädje och ett öppen sinne. Stort tack för en säregen och viktigt middag, där vi återigen löste flertalet med världsproblem och det handlade inte om politik.
”Familjen Allegrini har spelat en ledande roll i Valpolicella vinhistoria sedan 1600-talet. Genom historiens vingslag har Allegrini förfinat traditioner och kultur av såväl vinmakning som vinodling från en generation till nästa. Allegrini är känd över hela världen som en av de främsta vinproducenterna i Italien och Veneto i synnerhet tack vare grundaren Giovanni Allegrini. Hans intuition och starka entreprenörsanda stakade ut vägen genom en stark strävan efter kvalitet och perfektion. Idag leder nästa generation, Franco och Marilisa familjeegendomen med passion, entusiasm, nytänkande och stark koppling till sina rötter. Allegrini är baserat i Fumane i vinområdet Valpolicella i nordöstra Italien. Franco är erkänd som en av Italiens skickligaste vinmakare, och den karismatiska Marilisa Allegrini som förenar sitt stora kunnande av vin såväl som med regionen Venetos historiska kulturarv. Allegrini äger i dag drygt 70 hektar vingårdar, som ger några av regions främsta vingårdsbetecknade viner. Däribland Palazzo della Torre, vingården som omger Villa Della Torre, en vacker renässansherrgård med en fantastisk arkitektur. Kullen La Grola, som bär samma namn som vingården, d v s La Grola, dels den högt rankade vingården La Poja på högplatån högst upp på kullen. 
Druvorna därifrån ger ett av Italiens främsta och mest kända viner. Allegrini producerar även en Amarone av världsklass. För 20 år sedan beslöt man att rensa bort alla botrytisangripna druvor i samband med amaroneproduktionen. Många av de andra producenterna menade att det var fel. Att det var ett avsteg från den normala processen. Allegrini tog striden eftersom man ansåg att ädelrötan var negativ för såväl tanniner som polyfenoler och antocyaner, de viktigaste grundstenarna i rödvinsbygget och i dag har de allra flesta valt bort botrytisen.”



Kommentarer

Populära inlägg