2014 Allesverloren Touriga nacional
Sydafrika hänger än med i svängen och drickvänliga viner med stor kropp
och smak. Denna gång ger vi oss på 2013 Allesverloren Touriga Nacional. En
druva som sydafrikanerna verkligen kan hantera.
I glaset vårt, hälls nu mörka
droppar av denna butelj, kulören är riktigt dov och har ett djup. Denna druva
är kanske mer känd som en klassiker i portvin, men druvan har stor bredd och
kan leverera flertalet olika stilar.
”Produktionen är väldigt liten och detta är ett exklusivt vin som
endast säljs i Sydafrika och Sverige. Endast tre producenter i Sydafrika
buteljerar ren Touriga National.”
Doften är stor med inlevelser av mogna
röda plommon, torkade björnbär, och kall pipa. Smaken sin är även den gedigen
med burdusa ting av svartavinbär, fuktig humidor och ceder. Ett balanserat vin med
goda tanniner och fin fat struktur. Vinet har en lång eftersmak och gillar att
reta gommen på ett flörtigt sätt.
”Vingårdarna sträcker sig från 170– till 350 meters höjd över havet.
Jordmånen består av skiffer och sandsten och nederbörden är cirka 200 mm per
år. Druvorna har först jästs i öppna cementkar vid ca 25 graders temperatur
under sju dagar. Efter malolaktisk jäsning har vinet lagrats i åtta månader i
en kombination av, två- och tre år gamla franska ekfat.”
Ett vin som behöver motstånd i
klass av smakrikt kött och varför inte hjort, ett djur som sydafrikanerna avhåller
med stor respekt. Terese har gjort en mycket god burgare till denna pava och
med stor behållning så längtar vi tills att sätta tänderna i köttet och smaka
de tillsammans.
”Allesverloren, "allt är förlorat", fick sitt namn då
familjen vid hemkomst, efter ett besök i Stellenbosch, fann bostadshuset
nedbränt och boskapen stulen. Den nuvarande ägaren och vinmakaren, Danie Malan,
är femte generation i familjen Malan och en stor personlighet med tillika stor
kroppshydda. Danie är en före detta rugbyspelare vilket avspeglas i hans viner.
Det är kraft och långt liv och länge kvarsittande eftersmak som han strävar
efter, dock är de aldrig aggressiva utan tvärtom mycket generösa, precis som
Danie själv. Området är ett förhållandevis hett, varmt och torrt distrikt och
nederbörden är i genomsnitt endast 450 till 600 millimeter. Konstbevattning har
inte tillåtits förrän helt nyligen.”
En burgare med allt som man önskar sig, smakrikt kött,
fett fläsk som hämnar tanninerna och får vinet att mjukna. En tryffelmajonnäs
som trollbinder vinets frukt och mer av ceder och pippa blir till en stor
belåtenhet. Svampen men sin uttrycksfulla smakrikedom av Umami. Picklad lök med
perfekt syra som piggar upp vinet och sätter musten stramhet på plats. En riktigt
bra kombination, två burgare, en pava vin och mycket trevligt sällskap. Kvällen
är räddad.
Kommentarer
Skicka en kommentar