Bombad anka & fet fisk
Snön faller så fint utanför vårt köksfönster, man kan nästan tro att
man är i Landet Narnia. Jag som älskar snö, kyla och metervis med vitt puder, jag kan
inte annat än invänta mer snö och kyla. Som tur så är mina grabbar här, vilken
sekund som helst och de är lika förtjusta i snö, som i vin och gedigen god mat.
Låt mig presentera kvällens tema. ”Asiatisk pippi, med vissa drag åt fisk och
svält ris, med inslag av moderna droppar från, där nere. – Ja jag gillar långa
teman, men att tror då att jag skall få med mat och vin.
Sushi är en del av mig och jag
erkänner på direkten, hur duktig jag än kommer bli på den saken så är kommer
jag alltid vara förknippad med en amatör. Att bereda sushi är ett stort hantverk
som under många, många år att enbart förstå sig på hur det perfekta
riset skall bli till. Så min teknik är som den är, och hoppas att sällskapet
skall förstå min välvilja att vilja lära mig än, att gå till ett av byns bättre
ställen för att njuta av den riktiga fisken.
Mina vänner sitter nu intill vårt
bord och är beredda för att sätta träpinnarna i spel, ett stort fat dukas in och
vi alla har kurrande magar så vi sätter igång, med en gång. Tre olika typer
blir det, Gunkan -Maki med laxrom, två klassiker av Nigiri och Aburi Sushi som
är beklädd med rimmad gös från Bolmen i Småland och sotad lax från mina vänner
på Fröya.
Inte att förglömma så har vi även några ädla droppar i våra glas och
det är inte mindre än Weingut Jurtschitsch som står för
kvällen vita. 2015 Riesling Zöbiger Heiligenstein Erstes Gewächs. Tok bra,
vilket vin. Vi hinner alla analysera vinet och när jag ser mig runt om bordet
så är det knäppt tyst och enbart leende på alla mina vänners läppar. Det är detta
man kan kalla för ett ärligt svar om vinet är bra. Doften av omogen exotisk
frukt, persikans hårda skål, grönskade drömmar som om självaste Ida i Lönneberga
var ute och sprang på sin äng, drog sina lena små händer mellan alla blomstrande
blommor och gräs. En lätt örtighet som gör sig mer tydlig i smaken sin.
Mineraldriven med stor elegans av friskhet och balans. En naggade liten god
sötma drag sig över min tunga och ger mig ett behov till att vilja ha mer. En liten puff av torkad svartek. Ett mycket trevligt vin till den asiatiska stil på mat som vi nu njuter av.
”Weingut Jurtschitsch med sina månghundraåriga anor är ett av de äldsta
vinerierna i Österrike. Källarna på egendomen där man lagrar vinerna innan
buteljering är flera hundra år gamla. Idag drivs företaget av en ny generation
med Alwin och Stephanie Jurtschitsch i spetsen. Alwin har vuxit upp på
egendomen och efter skördar i Australien, Nya Zeeland och Frankrike var han
tillbaka hos familjens vineri i Langenlois, Kamptal för ca 7 år sedan.
Stephanie kommer från Rheinhessen,
Tyskland och har även hon vuxit upp på
föräldrarnas vingårdar. I det här fallet Gunderloch. Sedan Alvin och Stephanie
tog över ansvaret har man succesivt höjt kvaliteten på varje produkt i
sortimentet vilket medfört att man i dag producerar mindre vin än tidigare med
av betydligt högre kvalitet. Samtliga ägor är ekologiskt certifierade och på
den berömda vulkanen strax utanför Langenlois, Heiligenstein, jobbar man
dessutom biodynamiskt. Filosofin är att låta läge och jordmån spegla karaktären
av respektive vin. Elegans, balans och renhet är ledorden. Varje druva som
plockas och pressas vid skörd måste vara helt fri från angrepp från botrytis
och liknande. Nyligen har Alwin och Stephanie blivit utsedda till några av de
mest intressanta vinmakarna i Österrike av det ledande vinmagasinet i landet,
Gault Millau.
Fet och proteinberikad mat,
önskar sig ett sällskap av frisk och fin frukt, matens rena och fina smaker gör
sig ytterst bra till vinet och vinet kommer verkligen till sin rätt, när soyan,
wasabin och fisken möter vinet i gommen, en sprakande smakfest.
-Men, varken jag eller
inte heller någon annan runt bordet vill säga att det är det perfekta
matchningen mellan smaker från droppar och gastronomin, utan att de två
tillsammans blir som att man enbart först samman en smak. Normalt sätt brukar
jag/vi analysera om vad som hjälper varandra i smaker och hur fett, protein,
syra, sälta osv. känns på olika sätt. Men här blir det bara som, att allt skall
vara tillsammans och det går inte att skilja dem åt. Vilken start.
Nästa anrättning har även den smaker och
tankar till Asien med wasabi, chili, soya, ingefärans kryddning, det är
dessa smaknyanser som jag vill känna i vinet, och vi får väl se om vi gör det.
Krispig anka med grillad lök och majonnäs, visst låter det enkelt? Och ja, det
är det.
Jag serverar ankan i tunna
skivor, gärna mer röd än inte, på tallriken så kommer även löken och en klick
med smakrik och onyttig dipp. Svårare än så gör vi det inte. Såklart finns det
backup med ett stort lass med i bakgrunden, men tänkte hålla mig lite åt fine-dining
hållet, när man ända kan det.
I glaset så har vi en sval
pinuppa från Nya Zealand, typiskt stil med varma vindar av mogen röd frukt och
tydliga inslag av det öländska allvaret, då med örterna som front. Visst är det
en förnämlig liten ton av ek som kittlar på min tunga? Vinet har en fin fräschör
och lekfullhet som kommer att främja pippins feta yttre.
Sötman från löken gjorde vinet
mer avslappnat och som beräknat till minsta detalj, var att soyan och chilin i majonnäsen
skulle flörta med vinets mineraler och vi fick återigen rätt i tanken med att allt skulle smaka asagött. Vad kan
mer begära av ett sammanträffande av dessa två. God mat och gott vin, det är
resultatet av en fantastisk afton. 2015 Misty Cove Organic Pinot Noir,
är de vi har i våra glas.
”Vinet får jäsa på temperaturkontrollerade ståltankar med regelbunden
punch down under jäsningsprocessen. Efter jäsning dras vinet om till mestadels
neutrala franska barriquer om 228 liter där vinet får lagras i 9 månader innan
buteljering.”
”Misty Cove har sitt ursprung i det kanske mest kända vindistriktet på
Nya Zeeland, Marlborough, som är beläget längst norr ut på sydön. Majoriteten
av vingårdarna här ligger på en platt och bördig före detta havsbotten där
förutsättningarna för stora skördar är optimala. Misty Cove har valt en annan
filosofi när man etablerat sina idag fem vingårdslägen i Marlborough. Först och
främst har man valt lägen som ligger på magrare jord, med mera extrema
klimatförhållanden. Sedan har man tittat på hur dessa lägen kompletterar
varandra och vilka förutsättningar för ekologisk odling som finns.
Idag
förfogar man över ca 50 hektar vingårdsmark varav ca 35 hektar är ekologisk
eller under ekologisk konvertering. Grundare till Misty Cove är Andrew Bailey,
en före detta rugbyspelare som är född och uppvuxen på sydön. Andrew har en
tydlig vision om ett naturligt vinmakande där jord, klimat, druvor och inte
minst hans egna bild av hur ett vin i världsklass från Marlborough skall smaka”
Åter igen, är en kväll i vinets sagobok
över, och mina gäster kickar sig hem på sina sparkar. Vit ligger snön över vår
fjärd och det är riktigt fint med att vintern är här. För som jag väntat. Smit i
väg till systembolaget och gör ett inköp av dessa två kalas trevliga viner.
Njut till fullo.
Kommentarer
Skicka en kommentar