Papillon Crozes- Hermitage 2014
Det blir en del Syrah och Shiraz denna vecka, men varför inte? De är ju
den perfekta höstdruvan. Gillar viner med en personlighet, en kropp, en själ och
ett inre som får mina sinnen att bli besatta av att lära mig med om vinet,
smaker och framförallt Terroir.
De är inte alltid som vinerna
behöver kosta skjortan för att upplevas som fantastisk, jag parerar som oftast
prislappen med gastronomi, miljön och sällskapet. Får man till alla de tingen
så kommer vinet att smaka bättre och mer. Tror mig, Petrus smakar inte alls roligt med
ett gäng nötter som föredrar sockersöt-sliskigt kaffe med hubba-bubba smak. Men
”billigare” viner smakar mycket bättre i goda vänners lag.
2014 Crozes-Hermitage LePapillon är skapt av naturen och Gilles Robin. Druvorna kommer från 5 hektar
stor mark, unga stockar (15 år). Åldern på druvorna är ett evigt tal om vad som
är ger bäst vin, unga eller gamla stockar. Jag tycker att det är vad jorden,
händerna och kunskapen sätter för prägel på vinet, och det är det som bevisar
ett resultat av ett vin inte rent av åldern på rankan.
I vinet känner jag ihållande
pepprighet och fin röd frukt. Det ljuvliga är att jag känner julens kryddor i
vinet såsom nejlika, torkad apelsin och kryddpeppar. Vinet har en god balans
och tack vare fatens inverkan på att ”sy”
ihop dropparna och allt känns så kärleksfullt.
”Norra Rhonedalen i Frankrike, härstammar vinet specifikt från
Crozes-Hermitage, som är den största av alla de norra appellationer
Côtes-du-Rhône. Vingårdarna ligger runt Hermitage, där marken är jordigare och
lättare att arbeta med. Crozes-Hermitage viner är mindre robusta och kralliga
än Hermitage, men ändå, de är vackert aromatiska och fruktiga. Cuvée Papillion
Crozes-Hermitage är ett feminint och kryddigt vin, med fin elegans och
silkeslen finess, precis som sin "storebror, Cuvée Alberic Bouvet.”
Efter ett halvt glas, så inser jag fort
vad som skulle passa bäst till. Ungersk Gulasch för att göra det ”enkelt” för
sig. Smakrikedomen i grytan som besår av vitlök, kummin, selleri och fläsk.
Precis dessa råvaror som vinet vill ha. Grytan har sötman, mustigheten, kryddigheten
och stilen som passar vinet. Julens kryddor som finns tydligt i vinet, kryddar
upp grytan ännu ett snäpp. Tro det eller ej, en klick med smetana gjorde susen,
syran och klämmigheten piggade upp vinet och gjorde det rundare i sin smak. Recept finns på Foodfolder.se
Kommentarer
Skicka en kommentar