Snälla jättar & Alperna
Kalla kvällar med kyliga vindar, det kräver mycket smak och goda viner
för att inte blåsa bort. Gänget är samlat och denna gång kom de med båt, så det
blev en gryta med värmande te smaksatt med vin. Har hört att det har ett annat
namn lite länge ned i Europa. Med sprakande brasa så är gubbarna snart
upptinade och redo för att slå sig ned vid vårt stora ekbord.
Jag kommer att blanda hej vilt
mellan kontinenter, viner, smaker och tankar. Det är det ni tror, men på säker
hand, så kommer vinerna att visa mig vägen till den perfekta gastronomin, och
då har det inte så mycket med att göra om vad allt kommer ifrån. Har man
tillräckligt med kärlek och gedigen öppenhet så slutar det alltid bra.
2015 Langenlois Grüner Veltliner
från anrika producenten Weingut Jurtschitsch är första vinet
för kvällen och till dessa droppar tillverkas egen "ramen", säkert inte som man
skall göra den. Men det blev underbart gott tillsammans. Grabbarna behövde lite
värme och kärlek så kryddade upp ”soppan” ordentligt. Och lika glad blev vinet
som gästerna av att hettan och kryddigheten stod i fronten. För galet vad vinet
levererar i smak.
Doften är skolboksenlig och
mineralerna spelar min tunga ett spratt. Frukter som passion, mangoskal och
stjärnfrukt är påtagliga och en och annan stenfrukt gör mig belyst. Smaken är korrekt
och man känner husets genomtänkta kunskap om att balansera viner. Citrusen och
en snygg kryddighet lägger sig som ett duntäcke runt om mig tunga och som ett
kuddkrig så kommer vinets frukt och intensiva mineralet och gör upplevelsen
förförisk. 100 % Gruner Veltliner av rang.
”Weingut Jurtschitsch med sina månghundraåriga anor är ett av de äldsta
vinerierna i Österrike. Källarna på egendomen där man lagrar vinerna innan
buteljering är flera hundra år gamla. Idag drivs företaget av en ny generation
med Alwin och Stephanie Jurtschitsch i spetsen. Alwin har vuxit upp på
egendomen och efter skördar i Austalien, Nya Zeeland och Frankrike var han
tillbaka hos familjens vineri i Langenlois, Kamptal för ca 7 år sedan.
Stephanie kommer från Rheinhessen, Tyskland och har även hon vuxit upp på
föräldrarnas vingårdar. I det här fallet Gunderloch. Sedan Alvin och Stephanie
tog över ansvaret har man succesivt höjt kvaliteten på varje produkt i
sortimentet vilket medfört att man i dag producerar mindre vin än tidigare med
av betydligt högre kvalitet. Samtliga ägor är ekologiskt certifierade och på
den berömda vulkanen strax utanför Langenlois, Heiligenstein, jobbar man
dessutom biodynamiskt. Filosofin är att låta läge och jordmån spegla karaktären
av respektive vin. Elegans, balans och renhet är ledorden. Varje druva som
plockas och pressas vid skörd måste vara helt fri från angrepp från botrytis
och liknande. Nyligen har Alwin och Stephanie blivit utsedda till några av de
mest intressanta vinmakarna i Österrike av det ledande vinmagasinet i landet,
Gault Millau.”
Rätten som består av räkor, krabba,
rättika, ärtor, chili, spetskål, mangold, sesam, nudlar, lök och en liten del
torkad lomo. Såklart är buljongen kokt på skalen av räkorna och krabban. Skålen
med mat har allt som vinet vill ha för att kunna komma till sin fulla rätt.
Grönsakerna bistå med lätthet av beska och sötma, chilin kryddar upp vinet och
mineralerna blir genialiska till. Krabba och räckans läckra och söta textur, tar
tag i vinets befintliga frukt och det blir som att vinet får ”växtvärk” och
kombinationen får oss att njuta i alla andliga drag. Glöm inte att droppa några
stänk av citron och soya, det sista man gör över rätten. Ni vet alla vid denna
tid vad de två har för innebörd för oss som väljer mat efter vin och inte tvärt
om.
Sällskapet börjar tina upp och
bli som vanligt, trutarna är inte stela länge utan att nu kacklas det på som
vanligt. Och medans herrarna sörplar vidare så drar jag mig ut i köket för att
fixa det sista med nästa rätt och vinet därtill.
Scavino är en producent
som jag altid glädjer mig åt att få prova. En producent som ligger nära mitt Barolohjärta. Ett hus som står för sin profil
och stil och kommer aldrig att ändra på ett vinnande koncept, med det säger jag
inte att Enrico är en tråkmåns som gör vinet likadant varje år, utan att i
stället se tillgången och det bästa ur varje års skörd.
2012 Barolo är det vi har
framför oss och vinet har fått sin sedvanliga tid i karaff (2 timmar) innan vi
sniffar i oss första upplevelsen. Kalla mig barnslig, men det första jag tänker
på när viner är provat, så är det viol, lakritsrot och gedigen torr ek. Tre
ting som jag älskar med viner från denna ort. Får jag sen addera till en
välformad kropp fylld med körsbär, intrigerad minerlaitet och tydliga tanniner
så ha vi ett vin för den bäste.
”I byn Castiglione Falletto i hjärtat av Barolo, Langhe, hittar vi
producenten Azienda Vitivinicola Paolo Scavino. Vinhuset bär namn efter dess
grundare Paolo Scavino som gjorde det första vinet 1921. Nu är det andra och
tredje generationen som håller i rodret. Pappa Enrico Scavino som följt sin
fars fotspår sedan liten och hans två döttrar Enrica och Elisa delar nu arbetet
i vingården och källaren. Familjen Scavino är övertygade om att vinerna ”görs i
vingården” och att sambandet mellan natur, jordmåner, årstider och årgångar
spelar en mycket stor roll för vad vinet slutligen smakar i glaset. Scavinos
vinkällare är mycket modern och man har ofta setts som en innovatör vad gäller
vingårdsarbete, jäsning, fat och allmän vinifiering. I källaren finns både
ståltankar, små franska fat (225 l barriquer) och stora fat på 500 till 2000
liter. – ”Det är inte vad som är på modet som bestämmer hur vi lagrar våra
viner utan vad som är bäst för slutresultatet av det specifika vinet”, säger
Enrico.”
För att förgylla detta vin så
knaper stekte jag ett kg fläsk eller två, givetvis från känd bonde. Till detta
så blir det även grillad potatis från eget växthus. Och för att få vinet ”lugnt”
så rivs en del svamp, parmesan och droppar av äldre balsamico.
Vill med detta bevisa att vinet
inte alltid behöver grädde och smör för att bli så mysig och mjuk som en snäll
jätte. Fettet från fläsket och dess sälta sätter fart på vinets tanniner och
ek toner så frukten i vinet får komma fram och bönfalla sig med kolhydrater
och grillsmak. Vi alla vet ju att svampens inverkan blir som att förföra vinet
och ta fram ryggraden. Viner får på så sätt komma fram och återigen så bevisas
att, alkoholen i vinet är ryggraden och inget annat. Parmesan och balsamicon
blev som pricken över i:et för oss alla.
Vilka viner och vilken mat, enkelt
summerat så blir det gott när man enbart njuter av öppen kärlek till mat och
deras vänner. Barolovinet är ett sådant vin ,som om man nu skulle köpa en
flaska extra eller två så gör det inget att man glömmer bort dem i 5 år, och då
har vi en helt annan upplevelse. Det är desamma med de vita för kvällen. Tack
vare mineraler, syran och unga frukten så kommer även de vinet stråla ännu mer
om 5 år. Njut av livet i dag, tro inte det blir bättre i morgon.
Kommentarer
Skicka en kommentar