Domaine de la Foliette
I de kallaste vattnen simmar de godaste fiskarna. Idag är det torsk på
menyn. Och med en vinproducent som med ödmjukhet säger att de gör de bästa
vinerna i denna stil, så måste det bli perfekt ihop.
Denna stil på vin känns lite
bortglömt, man talar inte så ofta om ”sur lie” på det sätter som man gjorde
förr. Och det är trist, en ny era har skapats i Loire, som i sin del är toppen
både för marknaden, producenterna och speciellt naturen. Jag gillar denna stil
och tycker det är spännande att få denna stil i glaset.
”Sue lie” vinerna får med sin
långa tid tillsammans med jästfällningen komma direkt till flaska från fat.
Detta gör att de döda jästcellerna som bland annat innehåller ämnen som protein,
och på så vis påverka vinets kropp och stil. Personligen får jag fram sällsynta
läckra toner av, hyvlad champinjon, nybakt bröd, en viss aromatisk stil och
såklart fina mineraler. Detta gör vinerna mycket trivsamma med vit fisk, om den
är tillagad med stor försiktighet och med en nypa kärlek.
Dagens rätt är baserad på torsk
med riven morot, rostade hasselnötter och brynt smör som är smaksatt med soya.
”När det står Sue Lie på flaskan så innebär det att vinet har
buteljerats direkt från fat till flaska mellan perioden 1 mars till 30 november
året efter skörd”
Vinet med din syrliga och friska
stil, gillar fiskens enkla smak och tack vare sältan från smöret, soyan och
vattnet så kommer frukten till sin rätt, hasselnötter som är rostade och varma
blir lena i smaken och fram kommer den rätta nötigheten och ackompanjerar fint
med vinets brödighet och aromatiska stil
.
Så låter prova 2015 Domaine
de la Foliette, Muscadet Sèvre et Maine sur lie, till denna fiskrätt,
se recept nedan.
Lycka till och smaklig spis.
Kommentarer
Skicka en kommentar