2013 Allesverloren Touriga Naçional
Sydafrika är på tapeten mer än på
länge, jag gillar när det ”blossar” upp ting i media, både det som är bra och
det som är mindre bra. Även denna gång så får media fel vinkel på ting och vi
som har mer än två celler att tänka med, förstår vad som är rätt och fel.
Jag skrev på Facebook och
citerade vad media har sagt om druvplockarnas misär, och jag bytte ut orden
till vårt importerade kött istället, vilket liv det blev. Hur kan du jämföra
människor med djur? Enkelt sa ja, alla har vi lika rätt till att må bra. Och
återigen säger jag det, bolaget är de som får visa sitt rätta jag, och importörerna
har till 99% koll på sina producenter.
Jag vill påstå att detta enbart
kommer att ge ett gott slut, bra att ämnet tas upp och vi hoppas att plockarna
får mer lön, att djurhållningen blir mycket bättre, att bolaget är uppriktiga
och importörerna får jobba vidare med ärliga producenter.
Nu till det mer väsentliga, vin och
mat. Njutning, välmående och mättande. En flaska 2013 Allesverloren Touriga
Nacional, kommer göra mig gott. Ett vin med kropp och skäl. Ett så
kallat fylligt vin i god vigör, plommon, ceder, torkade vinbär och en stor
portion fat toner. Vinet har en balanserad tanninstruktur, och en viss rökighet.
Vinet är dekanterat i en timme och det gör vinet bara gott. Tack vare lite luft
så får vinet visa upp en varm och god röd frukt.
Som vanligt så ropar vinet efter
mat och på spisen står en smakrik köttfärssås gjord på bästa kött av Angus. Det viktiga med att få en köttfärssås perfekt är det får puttra lite för
länge, och bli alldeles simmig, alla smaker skall få gå ihop. Ju mer rödvin i
såsen desto bättre är det.
Detta är en rätt, som man njuter
av vilken dag som helst i veckan, vardagslyx eller helgmys. Till grytan så
serveras färsk pasta. Och en stor parmesanost, får sällskapa. Vissa gillar mer
ost och vissa kanske lite mindre. I denna årstid så är ju tryffel en fantastik
krydda och varför inte riva en del färsk tryffel över kalaset. Lovar att vinet
kommer slå kullerbyttor i gommen.
Vinet behöver lite motstånd i smak, eftersom vinet är kraftfullt, tack vare koktiden på köttfärssåsen så har köttets smaker tillsammans med kryddorna och vinet fått en gemenskap. Pastan kommer bli en en komplettering med att bistå med avrundning av vinet. Ostens umami, ja ni vet vid detta lag. Umami förhöjer vinets fina frukt. Utan tryffel blir denna rätt som kålpudding utan kål, och det går ju inte.
Vinet behöver lite motstånd i smak, eftersom vinet är kraftfullt, tack vare koktiden på köttfärssåsen så har köttets smaker tillsammans med kryddorna och vinet fått en gemenskap. Pastan kommer bli en en komplettering med att bistå med avrundning av vinet. Ostens umami, ja ni vet vid detta lag. Umami förhöjer vinets fina frukt. Utan tryffel blir denna rätt som kålpudding utan kål, och det går ju inte.
”Allesverloren, "allt är förlorat", fick sitt namn då
familjen vid hemkomst, efter ett besök i Stellenbosch, fann bostadshuset
nedbränt och boskapen stulen. Den nuvarande ägaren och vinmakaren, Danie Malan,
är femte generation i familjen Malan och en stor personlighet med tillika stor
kroppshydda. Danie är en hängiven rödvinsmakare och han är lika ointresserad av
vita viner som grönsaker. Han framställde visserligen ett vitt vin 1998 men det
har han lovat sig själv att han aldrig ska göra igen. Danie är en före detta
rugbyspelare vilket avspeglas i hans viner. Det är kraft och långt liv och
länge kvarsittande eftersmak som han strävar efter, dock är de aldrig
aggressiva utan tvärtom mycket generösa, precis som Danie själv. Området är ett
förhållandevis hett, varmt och torrt distrikt och nederbörden är i genomsnitt
endast 450 till 600 millimeter. Konstbevattning har inte tillåtits förrän helt
nyligen.”
Kommentarer
Skicka en kommentar