Les Hauts de Granget 2012
Klassiska Bordeaux blir det i
glaset denna gång. Ett vin som jag följt de senaste åren. Ett vin som behöver
tid och ges respekt, men är så givande och smakrikt om man bara öppnar upp sitt
stilla sinne.
Vid spisen idag står jag själv,
har öppnat upp buteljen och med silkeshänder dekanterat den enligt all korrekta
medel jag bara kan. Ni står vinet intill mig och bara väntas på att njutas av.
Det känns i hela kroppen att vintern är
på väg och det är kyligare väder ute. Det är som nu vinerna av den fina rang är
som bäst ”personligt tycke”. I karaffen har vi 2012 Les Hauts de Granget.
Druvor av 83% Merlot, 11% Cabernet Franc
och 6% Cabernet Sauvignon.
Det blir en ”enkel” rätt som är
skapt för vinet. Ägg med spenat omelett som jag smaksätter med fläsk av bästa
svenska gris, samt att vid servering så rivs det obehagligt stora mängder med
tryffel över helan anrättningen. Idag är jag givmild så då blev det visst
tryffel över hela bordet.
Ägg är en råvara som är älskad
och mer eller mindre oälskad av vissa äldre missförstådda vindrickare.
Vi går
tillbaka i tiden och läser att svamp, senap, spenat ”råa grödor” och då
ägg, skall vara en ovän till vin? Det är
lika sant som om att de går att sälja snö i nordpolen. Alla dessa råvaror och
smaker går alldeles utmärkt att servera till ädelt jästa druvor. Bara man har
en tanke med det hela.
Min tanke är så som följer, vinet
har en påtagligt kryddig kropp som behöver mjukas upp och det görs tack vare
det krämiga ägget som binder upp allt ”hårt i vinet och vinets frukt kommer
fram, och när frukten är framme så kommer fläsket till pass med sin fina smak
och fett. Fettet i sig gör vinet ännu mer harmoniskt och snart är det bara varm
ceder, svartavinbär och örter kvar. Och då tar den vegetabiliska eran tag i
vinet och förser vinet med grönska för att inte vinet skall fall bort i munnen.
För att till slut krydda på vinets balanserade kropp så adderar vi till
tryffeln och ett uns av senap, och där har vi dagens gedigna kombination i mat
och vin. Smaklig spis. Receptet finner ni här nedan.
”Producenten
selekterar och använder sedan endast de bästa druvorna från sina ägor i
Saint-Emillon. Traditionell vinframställning i en helt automatiserad miljö med
temperaturkontrollerade tankar. Den malolaktiska jäsningen tar plats i både
ståltankar och ekfat. Lagring: 12 månaders ekfatslagring i 50% nya och 50%
andra fyllningens Franska ekfat.”
Kommentarer
Skicka en kommentar