Château d´Arsac 2013

Hösten står på farstun och inväntar att vi skall öppna upp för de sparkade vinmiddagarna. Många är vi som blickar åt Italien och speciellt Piemonte i dessa tider. Jag vill med dessa ord, be oss att blicka åt andra håll och på ett glädjande vis, se vad vinvärldens har att erbjuda till höstens smaker och vilt.
 Vi har alltid haft en stor respekt för vinerna från Bordeaux, vi har många sagt att de stora slotten och dess viner är alldeles för dyra och det kan bara uppskattas av en tränad gom. Jag håller inte med på allt detta. Givetvis så är det komplexa viner med historiska vingslag som måste tämjas innan man förstår sig på vinerna av den högsta rang. Men så är det ju även i alla vinländer, områden och gårdar med genuin historia. Det bästa med Bordeaux som med alla övriga fantastiska områden är att det finns ”grannar” som har riktigt bra viner till en mycket god peng.
Kvällen till ära så har vi precis ett sådant vin, ett vin med historia och genuin smak och upplevelse. Ett vin som inte kostar skjortan men som känns slottsmässigt och därefter kungligt. Vinet är skapt av 60 % Cabernet och 40 % Merlot. Philippe Raoux tog över slottet av Arsac 1986 och här börjar en mycket spännande historia både i nutid och tillbaka 900 år…. Läs gärna mer på www.chateau-arsac.com

”Druvorna har skördats för hand och har sedan pressats lätt, must och skal förs över på temperatur kontrollerade ståltankar där jäsning tar vid i 3-4 veckor. Vinet har legat 12 månader i 225-liters fat av fransk ek där 1/3 var nya, 1/3 ett år gamla och 1/3 två år gamla.”

Vinet har en gedigen kropp, kan kännas lite kantig till en början, men vem är inte det som nyvaken. Doften är god och jag stolpar upp alla de skolboks dofter och smaker som Mr Bordeaux lärt mig i den hårda skolan. Ceder, vinbärsblad, ett uns av kalla stråkar från en välanvänd violin, god fat ton och med en balanserad frukt. Ge vinet en timme eller två i karaff för att vinet skall komma till sin rätt. I glaset har vi 2013 Château d´Arsac.

I köket så står en höstlig gryta och sjuder, rotfrukterna sötma och lite av kanelen kommer att göra vinet gott. Köttet som är av fågel och som ni förstår så är det en klassisk Coq au vin som vi skall sätta tänderna i. Det lilla extra i kväll blir sidfläsket, säger inte mer än så, men gudomligt vilka smaker som uppstår. Var nu inte rädda för att prova på lite finare viner, detta är ett gott och speciellt nu när det börjar bli lite svalt ute och brasan sprakar så fint i alla stugor. 
Vinet kommer från Janake Wine Group.

Kommentarer

Populära inlägg