Vouvray & Ostron
Ostron denna lilla pärla som så få förstår sig på men de som
gör det vet hur gott det är med livets kalla vatten som så ett fint sätt rinner
genom gommen om faller ned i strupen som en saltad kalkbrant. På vägen så
tuggas det texturfulla ostronet, smakerna fyller min gom och hela havet befinner
sig under min tunga.
För er som nu tycker att ostron är lyx, så håller jag med.
Men håller inte med dem som står på stans finare schabrak och häller i sig
skumpa och sväljer ostron hela. Töntar säger jag och njuter av ett vältuggat
ostron som fått medge sig av all sin smakrikedom.
Till våra fina Speciale
de Royale (Fr.) No:3 ostron så skall vi i ymniga klunkar förse oss med goda
droppar från Loire och druvan Chenin blanc, 2014 Vouvray, Vielles Vignes, La Coulée d`Argent Sec. Ett vin som
är toppen till ostron. Ser vi till Terroir så har vi mänger av kalk och stoff
av fossila ämnen samt ostronskal. Något som bevisligen finns med i vinets
kropp. Vinet är frisk och fräscht med läckra toner av ekfat och jästfällning.
Smaken uppfyller alla krav som ett ostron vill ha så som lätt sälta, bra
mineral och gärna ett storslaget avslut. Är och njut men lova att ge ostronen
en chans att smaka, så var försiktig med alla konstigheter som Tabasco, Chili
och soya. Ostron är elegant inte något som hör hemma med smakrika burgare eller
rullad fisk i gröna skal.
”Vingårdarna, som
uppgår till 20 hektar, ligger på dom bästa sluttningarna vid byn Rochecorbon.
Man odlar och köper endast in druvan Chenin Blanc. Av de egna odlingarna är 30
procent äldre stockar, 60 procent mellan 10-25 år och 10 procent är från yngre
stockar. Familjen Bourillon Dorláns har nu drivit företaget i tre generationer.
Man kallar inte vinerna ekologiska eller biodynamiska men man försöker
framställa sina produkter så naturligt som möjligt. Bland annat använder man
krossade vinrankeskott istället för konstgödsel och man reducerar skördarna
kraftigt för att få koncentration och karaktär åt vinerna. Man skördar ofta
sist av alla. Domain Bourillon tillverkar både extremt torra och ädelsöta
viner. ”
Kommentarer
Skicka en kommentar