Gewürztraminer Réserve Henny
Hade jag varit en vinflaska, så tror jag att det är från
Alsace jag skulle komma, mitt första riktiga vingårdsbesök blev i Alsace för
snart 15 år sen, och det sitter kvar djup i mitt hjärta de. Därför så poppar vi
upp en flaska just där ifrån och grillen där intill är så het så tiden är inne…
Att Alsace är ett område alla känner till och nästan varje
vintokig tvåbent har någon gång varit där. De små byarna och dess otaligt många
rondeller. All fin Terroir och dess underbara människor. Ädla druvor som levererar
fantastiska viner till inga pengar alls. Att sen Muscat, Sylvaner alltid smakar
bättre på plats i någon liten källaren, än hemma på balkongen är något jag nu
skriver i sten.
Denna gång provar vi vin på en druva som alldeles för många
förkastar, jag hör ”duktiga” sommelierer kasta skit på denna druva och jag
förstår inte alls. Vad är det för fel på aromatiskt, romanistik och sensuella
drag som denna druva alltid har med sig i sitt bagage? Visst har druvan en hög
sötma men också en högre syra och växer den korrekt så följer även jordens
mineraler och kalkighet med upp i druvan och som slut resultat blir det ett komplett
vin som älskar att samhöra tillsammans med rätt gastronomi.
I glaset har jag 2013
Gewürztraminer Réserve Henny. Ett solklart val till kvällen två skaldjur.
Vi kommer att grilla Havskräftor och rödräkor, till detta kommer vi ta två
tillbehör, salt och citron.
Tillbaka till vinet i glaset som är vackert halmgult och med
sina ynka 3 år på flaska nu så börjar vinet få en viss mognadton. Doften är
ljuvlig med inslag från avsvalnade hummerskal, exotisk frukt, kryddor och
örter. Smaken har sia tydliga spår av skaldjurssötma, gråpäron och fläder.
Måste påpeka att vinets friskhet och mineraler är på topp.
”Familjen
Preiss-Hennÿ, som startade verksamheten så tidigt som 1535, kommer
ursprungligen från Riquewihr. Efter några hundra års verksamhet ville man säkra
framtida vinodlarintressen och då, 1969, lät den dåvarande ägaren Hubert Preiss
gifta sig med Chantal Beyer från Leon Beyer, ett annat av de mer välkända
Alsacevinhusen. Idag drivs de båda vinhusen var för sig, men en hel del sköts
även gemensamt. I vinfälten och källarna återfinns vinmakare Yann Beyer, medan
Yanns far Marc Beyer mer ägnar sig åt marknadsföring och försäljning. Nåväl,
Marc har ett litet finger med i vintillverkningen också. Produktionen består av
klassiska viner gjorda av klassiska druvsorter från distriktet Alsace, så som
Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Muscat, Sylvaner, Pinot Noir och så kanske
den mest klassiska av dem alla nämligen Gewürztraminer, den druvsorten som
kanske de allra flesta kopplar ihop med just vindistriktet Alsace. Synonymt för
viner gjorda av Marc och Yann Beyer är att det drar åt det lite torrare hållet
i smaken”
Vinet skall drickas kallt, runt 10 grader för att få ”rätt”
temperatur i gommen och ni kommer då bli utsatta för vad frisk fruktighet
uppkommer över ert gomsegel. Vinet skall även avnjutas intill grillen där nu
skaldjuren är klara.
Hugg in på en kräfta eller räka och skölj ned det smakrika köttet
tillsammans med kryddans vin.
Recept till de två djuren på grillen, smakrika och enastående
tillsammans! Lycka till och njut av sommarens smaker och dess goda viner.
Örtmarinad till Röda räkor
1 dl olja
finrivet skal från 1 citron
1 msk finhackad rosmarin
1 msk finhackad timjan
1 vitlöksklyfta , finriven eller pressad
Svartpeppar
Marinad till Havskräftor
1 dl olja
Saft från en citron
2 kvistar av färsk dill
1 msk honung
Kommentarer
Skicka en kommentar