Irländare & sötnosar
Snart skall Sveriges nationaldag skall firas, och det är ordentligt. Hela barnasinnet skall fram och svenska
flaggan den far fram och tillbaka högt över vårt hus. Det sägs att norrmännen
kan det där med att fira sin dag, men det kan verkligen vi med. Vi kör
enkelhetens tecken för maten och det kommer att serveras goda droppar i alla
våra glas. Sista drycken kanske inte tillhör vardagen, men fy så gott och
barnsligt gott det kan bli. Därför ställer vi oss nu upp, alla fyra herrar och
skålar in vår stora dag.
På bordet står det dukat med rökta räkor och varmrökt
lax, dessa två skall sällskapa med tillhyggen som limeaioli och en klassisk Rhode Island, för att få ett frasigt
tillbehör så penslar vi några brödskivor med rapsolja och fint riven vitlök,
givetvis så får grillen skapa doft och mönster på brödet.
Till detta party måste man ha gott vin och därför så häller
vi upp kalla och fina droppar från Sydafrika. Ett frisk och mycket fruktigt vin
med stor inlevelse från exotisk frukt, vi finner grapefrukt, lime, citron och
en hint av mogen passionsfrukt. En doft som sammanställs med en god tuttifrutti
ton. Smaken är ren och lång, fina mineraler och en påtaglig syra, god
fruktighet som får mig att tänka på kalla päronskal med dess fina syra och
sötma.
”Druvorna kommer från
flera olika vingårdsdelar, utvalda och skördade vid olika mognadsgrader
beroende på stockarnas ålder och altitud. Druvorna macererades med skal i 8-24
timmar därefter fick musten jäsa i endast 13 grader under 30 dagar. Vinet
lagrades sedan på sin förbrukade jäst i 90 dagar i rostfria ståltankar innan
buteljering.”
I glaset har vi 2015 Steenberg Sauvignon Blanc. Ett
av sommarens trevligaste viner. Vi alla runt bordet utbringar samma plädering
om att vinet är stort för att ligga i denna ringa prisklass. Varför jag väljer
att servera denna stil på vin till rökt mat är inte så konstigt som det kan
låta. Rent generellt så kanske att vinet och enbart det rökta inte hade matchat
på topp tillsammans. Eftersom vi använder oss av några droppar citron över
maten så kommer vinets syra att dämpas och därav så kommer frukten fram i vinet
och har en större möjlighet att balansera den rökta och lätta beska smaken.
Rökta räkor är sötare än de, som inte rökts och här kommer vinet frukt in i
bilden igen. För att inte bli för surt så har vi våra feta tillbehör som hämnar
den rökta smakerna ett uns som gör det hela mer harmoniskt.
”Up and away- Portixol Pleasures”
Man skall inte vara rädd för att servera viner av denna stil
till rökt mat. Det man oftast gör fel är att man missar att ha något syrligt
och fett till. Den ”vanliga” såsen som tyvärr gärna köpts färdig har inte de
ärliga råvarorna i sig och därför så blir det gärna mer beska av dessa såser.
Ta Er tid att göra en fin egenhändig sås, ta Rhode Island med sin perfekta
hetta, men samtidiga fräscha syra och en bra balans mellan fetma och sälta. En
sås som har glömts bort men vi alla runt bordet älskar den.
”1662 anlände den 22:
åriga änkan Catharina Utsings Ras till Sydafrika. I samband med hennes femte giftermål
grundar hon Steenberg 1682. Hennes tidigare män mötte skoningslösa öden i
Afrikas vildmark. En blev uppäten av ett lejon. Hennes tredje man mördas av en
hottentott och den fjärde trampades ihjäl av en elefant.
Steenberg gör idag
återigen unika viner genom sitt speciella microklimat. Egendomen har genomgått
omfattande investeringar i nybyggd vinkällare, provningsfacilitet, restaurang
och vingårdar som ger några av Sydafrikas ledande viner. På egendomen finns
också en golfbana, ett prisbelönt lyxhotell med tillhörande restaurang.
Constantia: Det
klassiska och ursprungliga vindistriktet Constantia är Sydafrikas äldsta och
bestod ursprungligen av två gigantiska egendomar, Steenberg och Groot
Constantia. Det sistnämnda gav också namnet till det världsberömda dessertvinet
Constantia.
Det lilla distriktet
Constantia ligger inklämt mellan Kapstaden och False Bay på de södra
sluttningarna av Taffelberget och är ursprungsområdet för vinframställning i
Sydafrika. Klimatet är svalare med en genomsnittlig februari temperatur på 20,6
° C och får ca 1 000mm regn per år, vilket gör bevattning överflödig.
Distriktets vingårdar ligger placerade på sluttningarna av Constantia Mountains
där det korta avståndet till havet och den svala havsbrisen som blåser in från
False Bay ger unika förutsättningar för vinodling. Framförallt är Constantia
erkänt för viner från Sauvignon Blanc. Men med sin unika sandiga jordmån ges
även dom röda vinerna en omisskännlig Terroir karaktär, främst i vingårdar som
vätter mot havet.”
Håll i er nu, det är inte varje dag som jag häller upp en
iskall likör av choklad, apelsin och whiskey, ja ni läste rätt. Men samtidigt, så är detta riktigt
gott, i ett sällskap som dessa, en kväll som denna, med mat och utsikt, så kan
det inte annat än smaka så gott.
O’Brians Cream Liqueur har vi i våra små kylda glas. Det är
som att bli som barn igen, när man tänker efter på när mor gjorde varmchoklad
med grädde, det var ju ingen alkohol i den från förr, bara för att förtydliga
för er. Men minnena och smakerna dök upp igen. Och för er som tycker det är barnsligt
att dricka chokladlikör kan tycka det, för vi, här denna kväll. Vi sippar mer
än gärna på detta i ur och skur.
Frågan är väl bara vad som skall avnjutas därtill. En titt i
frysen och i kylen så vispar jag ihop en barnsligt god dessert. Vi kan kalla
den ”Maja- Grädd nos”. Ett stycke vaniljglass, torkade hallon, galet mycket med
lakritssås och en del makarons. Inte heller att förglömma så föll ett gäng med
klyftade och fileade apelsiner ned i botten. Varför apelsinerna kom med, tycker jag att Ni skall
utforska själva. Låt mig säga såhär, för er som älskar Romerska bågar så har ni
kommit hem. I flytande form! Kan det bli bättre? Som ni ser så åts det med
stora skedar från stora skålar.
Vi har än i dag mat koma efter denna sista rätt, självfallet så drack vi inte upp hela flaskan med chokladlikör, det måste
sparar lite till midsommar också, tror mig att denna kalla dryck kan passa till
chokladtårtan med kaffe och grädde.
Jag bugar och bockar för denna kväll och tar mina herrar i
hand och vinkar av de för avfärd mot Storbyn, vackert traskar de upp för den
lilla vägen där droskan står och väntar, jag vet att hälften av dem har somnat
gott innan de ens har lämnat bygatan. Nästa vecka är det full fart på terrassen
igen och då lagar vi på nytt godsaker och häller trevliga viner från Enjoy
Wine. Till dess så tackar jag återigen och låt er nu ha en gastronomisk framtid
för er.
Drick bara det godaste, men inte det dyraste.
Drick bara det godaste, men inte det dyraste.
Beställnings sortiment - 2016 Steenberg Sauvignon Blanc (Nr:
70580) FINA 139 PIX
Beställnings sortiment – N/v O'Brians (Nr 798) Irish Style Cream Liqueur ENDAST 145 PIX
Kommentarer
Skicka en kommentar