Irländare & sötnosar

Snart skall Sveriges nationaldag skall firas, och det är ordentligt. Hela barnasinnet skall fram och svenska flaggan den far fram och tillbaka högt över vårt hus. Det sägs att norrmännen kan det där med att fira sin dag, men det kan verkligen vi med. Vi kör enkelhetens tecken för maten och det kommer att serveras goda droppar i alla våra glas. Sista drycken kanske inte tillhör vardagen, men fy så gott och barnsligt gott det kan bli. Därför ställer vi oss nu upp, alla fyra herrar och skålar in vår stora dag.
På bordet står det dukat med rökta räkor och varmrökt lax, dessa två skall sällskapa med tillhyggen som limeaioli och en klassisk Rhode Island, för att få ett frasigt tillbehör så penslar vi några brödskivor med rapsolja och fint riven vitlök, givetvis så får grillen skapa doft och mönster på brödet.

Till detta party måste man ha gott vin och därför så häller vi upp kalla och fina droppar från Sydafrika. Ett frisk och mycket fruktigt vin med stor inlevelse från exotisk frukt, vi finner grapefrukt, lime, citron och en hint av mogen passionsfrukt. En doft som sammanställs med en god tuttifrutti ton. Smaken är ren och lång, fina mineraler och en påtaglig syra, god fruktighet som får mig att tänka på kalla päronskal med dess fina syra och sötma.

”Druvorna kommer från flera olika vingårdsdelar, utvalda och skördade vid olika mognadsgrader beroende på stockarnas ålder och altitud. Druvorna macererades med skal i 8-24 timmar därefter fick musten jäsa i endast 13 grader under 30 dagar. Vinet lagrades sedan på sin förbrukade jäst i 90 dagar i rostfria ståltankar innan buteljering.”

I glaset har vi 2015 Steenberg Sauvignon Blanc. Ett av sommarens trevligaste viner. Vi alla runt bordet utbringar samma plädering om att vinet är stort för att ligga i denna ringa prisklass. Varför jag väljer att servera denna stil på vin till rökt mat är inte så konstigt som det kan låta. Rent generellt så kanske att vinet och enbart det rökta inte hade matchat på topp tillsammans. Eftersom vi använder oss av några droppar citron över maten så kommer vinets syra att dämpas och därav så kommer frukten fram i vinet och har en större möjlighet att balansera den rökta och lätta beska smaken. Rökta räkor är sötare än de, som inte rökts och här kommer vinet frukt in i bilden igen. För att inte bli för surt så har vi våra feta tillbehör som hämnar den rökta smakerna ett uns som gör det hela mer harmoniskt.

”Up and away- Portixol Pleasures

Man skall inte vara rädd för att servera viner av denna stil till rökt mat. Det man oftast gör fel är att man missar att ha något syrligt och fett till. Den ”vanliga” såsen som tyvärr gärna köpts färdig har inte de ärliga råvarorna i sig och därför så blir det gärna mer beska av dessa såser. Ta Er tid att göra en fin egenhändig sås, ta Rhode Island med sin perfekta hetta, men samtidiga fräscha syra och en bra balans mellan fetma och sälta. En sås som har glömts bort men vi alla runt bordet älskar den.

”1662 anlände den 22: åriga änkan Catharina Utsings Ras till Sydafrika. I samband med hennes femte giftermål grundar hon Steenberg 1682. Hennes tidigare män mötte skoningslösa öden i Afrikas vildmark. En blev uppäten av ett lejon. Hennes tredje man mördas av en hottentott och den fjärde trampades ihjäl av en elefant.

Steenberg gör idag återigen unika viner genom sitt speciella microklimat. Egendomen har genomgått omfattande investeringar i nybyggd vinkällare, provningsfacilitet, restaurang och vingårdar som ger några av Sydafrikas ledande viner. På egendomen finns också en golfbana, ett prisbelönt lyxhotell med tillhörande restaurang.
  
Constantia: Det klassiska och ursprungliga vindistriktet Constantia är Sydafrikas äldsta och bestod ursprungligen av två gigantiska egendomar, Steenberg och Groot Constantia. Det sistnämnda gav också namnet till det världsberömda dessertvinet Constantia.

Det lilla distriktet Constantia ligger inklämt mellan Kapstaden och False Bay på de södra sluttningarna av Taffelberget och är ursprungsområdet för vinframställning i Sydafrika. Klimatet är svalare med en genomsnittlig februari temperatur på 20,6 ° C och får ca 1 000mm regn per år, vilket gör bevattning överflödig. Distriktets vingårdar ligger placerade på sluttningarna av Constantia Mountains där det korta avståndet till havet och den svala havsbrisen som blåser in från False Bay ger unika förutsättningar för vinodling. Framförallt är Constantia erkänt för viner från Sauvignon Blanc. Men med sin unika sandiga jordmån ges även dom röda vinerna en omisskännlig Terroir karaktär, främst i vingårdar som vätter mot havet.”

Håll i er nu, det är inte varje dag som jag häller upp en iskall likör av choklad, apelsin och whiskey, ja ni läste rätt. Men samtidigt, så är detta riktigt gott, i ett sällskap som dessa, en kväll som denna, med mat och utsikt, så kan det inte annat än smaka så gott.

O’Brians Cream Liqueur har vi i våra små kylda glas. Det är som att bli som barn igen, när man tänker efter på när mor gjorde varmchoklad med grädde, det var ju ingen alkohol i den från förr, bara för att förtydliga för er. Men minnena och smakerna dök upp igen. Och för er som tycker det är barnsligt att dricka chokladlikör kan tycka det, för vi, här denna kväll. Vi sippar mer än gärna på detta i ur och skur.
Frågan är väl bara vad som skall avnjutas därtill. En titt i frysen och i kylen så vispar jag ihop en barnsligt god dessert. Vi kan kalla den ”Maja- Grädd nos”. Ett stycke vaniljglass, torkade hallon, galet mycket med lakritssås och en del makarons. Inte heller att förglömma så föll ett gäng med klyftade och fileade apelsiner ned i botten. Varför apelsinerna kom med, tycker jag att Ni skall utforska själva. Låt mig säga såhär, för er som älskar Romerska bågar så har ni kommit hem. I flytande form! Kan det bli bättre? Som ni ser så åts det med stora skedar från stora skålar.

Vi har än i dag mat koma efter denna sista rätt, självfallet så drack vi inte upp hela flaskan med chokladlikör, det måste sparar lite till midsommar också, tror mig att denna kalla dryck kan passa till chokladtårtan med kaffe och grädde.
Jag bugar och bockar för denna kväll och tar mina herrar i hand och vinkar av de för avfärd mot Storbyn, vackert traskar de upp för den lilla vägen där droskan står och väntar, jag vet att hälften av dem har somnat gott innan de ens har lämnat bygatan. Nästa vecka är det full fart på terrassen igen och då lagar vi på nytt godsaker och häller trevliga viner från Enjoy Wine. Till dess så tackar jag återigen och låt er nu ha en gastronomisk framtid för er.
Drick bara det godaste, men inte det dyraste.

Beställnings sortiment - 2016 Steenberg Sauvignon Blanc (Nr: 70580) FINA 139 PIX

Kommentarer

Populära inlägg