Egentid & kärlek #VillaMerighi

Efter en helg som denna så behövs stabila drycker och stabil mat, det var länge sen det blev så mycket, sill, lax, makrill, sik och strömming. En orige av fet fisk och dess stora smaker. Vi kan inte annat än tacka alla våra gäster för en makalös trevlig midsommar i DinnerAtHome tecken och gastronomiska tankar. Så nu när gubbarna ramlar in en efter en, så är det mat med kärlek som serveras denna kväll. Vädret tillåter oss att vara ute hela kvällen och undra om inte denna kväll blev lite senare än de vanliga kvällarna?
Första rätten intas precis intill grillen och som vanligt så är rätten tillredd under lock på grillen. Denna gång använder jag mig av riktigt torr ved av jämtländsk björk, vill ha en lätt sötma från trät, det får jag genom att kväva glöden till som tett. Vi drar smakerna åt Frankrike och med en viss blandning av mitt andra jag (Jämtland) så kommer jag att förse rätten med fett och salt från perfekt rökt gris. Rätten kallar jag Omelette avec du porc salé et le chou noir séché. Rakt översatt till omelett med griskött och svartkål.
Vi alla behöver salt och fett efter några dagar som dessa, och kryddar upp rätten med chili, potatis och lite vitlök. Alla får varsin sked, varför hålla på med tallrikar osv? Det är det här som är känslan över att ha gemenskap och älska precis samma saker. Medans vi slarvat i oss en sked eller två av omeletten så har jag lyckats tränga mig fram och serverat alla ett glas rött för att vi inte skall torka till totalt i all stimulans av protein, fett och kolhydrater. Det som fattas är några läskande droppar från ett gott glas vin.
I glaset har vi 2014 Villa Merighi Bardolino DOC Organic. Och när jag säger läskande så är det precis så. Utseendet är inte det mest skarpsynta, men med en klarhet och finess så är vinet inbjudande till mycket. Doften är ivrig och vinet släpper ifrån sig en mängd frukt som unga röda bär med viss grönhet. Smaken är gemytlig och har en liten med ack så strålande kropp. Kan inte sluta använda ordet läskande. För efter första klunken så trånar man efter den andra och tredje. Svarta krusbär, omogna körsbär och en viss den röda äppelskal som fått ligga på komposten i en dags värme eller två. Jag gillar ”enkelheten” med vinet. Och vi runt om den väl skrapade omelettpannan håller med på alla punkter.  Druvorna i viner är följande, Corvina, Rondinella, Molinara, Negrara. Och alla vet vi vilka skapelse dessa druvor kan skapa.

”Villa Merighi är beläget på en moränrik kulle vid Gardasjön, sydväst om Verona. Här har man odlat enligt ekologiska principer i nästan 20 år. Egendomen består av ca 30 hektar mark planterad med vinrankor. På egendomen finns även ett hus från 1700-talet som idag fungerar som kontor och boende för ägarfamiljen Fugatti. Man är mest känd för sin Bardolino och sin Bianco Custoza. Samtliga viner som produceras är ekologiskt certifierade.”

Vad vi alla gillar bäst med vinet är att det piggar upp oss alla och speciellt maten. Med vinets fina syra så känns varken suggfläsket eller potatisen jobbigt smakrik, och krämigheten som är kvar från äggen lindas upp av vinets frukt och mineraler. Svartkål med sin underbara textur blir som ett snacks till vinet och helt plötsligt så känns dill chipsen till Bingolotto rätt mediokert. En perfekt början tycker vi alla och ger vinet många solar, stjärnor och höga glädje rop. Det behöver inte alltid kosta skjortan för att man skall bli upprymd av ett gott glad vin som är värd varenda krona.

Killarna har fått mersmak av den unga kvällen och vill ha mer, de ser ut lite som utsvultna små fågelungar som inte sett god gastronomi på väldigt länge och jag skall inte hålla de på halstret längre. Lyfter på grillens lock igen och tar upp några grillade kycklingbröst från den extra feta brässkycklingen. Bredvid så finner vi ett gäng med sotade lökar och för at få en pigghet i fågeln så daskas den ordentligt med Dragon och Koriander. Dessa två kryddor kommer även i en vinägrett till, som i sin tur slås över löken och äts i stora bitar, tillsammans med kycklingen.
Och i det kommande glaset så får vi 2014 Barrels and Drums Organic Cotes du Rhone Village. Ett vin som jag ser på många av stans krogar och som sälj på glas, och jag blir belåten om ett vin i denna stil serveras till ett gott pris på stans krogar. Och jag håller fanan högt för detta vin som vi kommer att få bevisat för oss att druvorna klarar av mer smak och kraft än vad vi trodde.

Ett helt vanligt ”Village” vin som har det vi alla söker. En vacker kostym att lägga blicken på innan man sätter ditt snoken sin och upptäcker en lätt pepprighet med förtrollande fina toner av örter. Smaken som förför mig med blåbär, viol och skogshallon. Vinet vidhåller hela tiden en bra syra och balanserade mineraler. Druvblend gjord på 20% Carignan, 60%  Grenache, 20% Syrah.
Vi alla runt grillen tycker att Carignan är en druva som är som en perfekt flickvän. Sådär vacker och söt på ytan men med ett inre och en kärna (hjärta) som är gjort för de riktig hårda tagen (Som när det är Hockey på tv:n). Ger oss alltid kärlek i fruktighet och får oss att känna oss speciella i alla läget. En druva man kan lita på i alla lägen.

Vinet ger pippin en riktig omgång i att kombinera smaker och brässkycklingen flaxar runt i gommen för att invänta nästa smaksmocka. Örtigheten blir ännu mer påtagligt i vinet, tack vare all dragon och koriander som rätten bjuder på. Lökens sötma och rökighet från grillen gör vinet lite svagt i knäna och vinet blir mjukt som ett hallontopp. Med andra ord så bjuder kvällen på en riktigt bra start med två smakrika rätter och två prisvärda och förbluffande intressanta viner.

Enjoy Wine & Spirits utvecklar själva nya viner och varumärken i samarbete med utvalda druvleverantörer. Med deras gedigna erfarenhet och kompromisslösa kvalitetskontroll väljer de själva ut grundmaterialet till vinerna och bestämmer den slutliga karaktären.”

Hit får ni vara med men sen är det stop, enbart för att hålla sig till det städade. Men jag släpper lite på hemligheten och avslöjar att både La Poja och den där Scavino var med till solen gick upp igen!
För er som känner för att ha några extra flaskor vin hemma till en peng som jag räknar som liten för vad man får i glaset så är det bäst att segla ned till monopolet och fylla en kasse eller två och sen bege sig på semester. Lovar att vinet gör sig bra även de lite mer regnigare dagarna också.



Kommentarer

Populära inlägg