Egentid & kärlek #VillaMerighi
Efter en helg som
denna så behövs stabila drycker och stabil mat, det var länge sen det blev så
mycket, sill, lax, makrill, sik och strömming. En orige av fet fisk och dess
stora smaker. Vi kan inte annat än tacka alla våra gäster för en makalös
trevlig midsommar i DinnerAtHome tecken och gastronomiska tankar. Så nu när
gubbarna ramlar in en efter en, så är det mat med kärlek som serveras denna
kväll. Vädret tillåter oss att vara ute hela kvällen och undra om inte
denna kväll blev lite senare än de vanliga kvällarna?
Första rätten intas precis intill grillen och som vanligt så
är rätten tillredd under lock på grillen. Denna gång använder jag mig av
riktigt torr ved av jämtländsk björk, vill ha en lätt sötma från trät, det
får jag genom att kväva glöden till som tett. Vi drar smakerna åt Frankrike och
med en viss blandning av mitt andra jag (Jämtland) så kommer jag att förse
rätten med fett och salt från perfekt rökt gris. Rätten kallar jag Omelette
avec du porc salé et le chou noir séché. Rakt översatt till omelett med
griskött och svartkål.
Vi alla behöver salt och fett efter några dagar som dessa,
och kryddar upp rätten med chili, potatis och lite vitlök. Alla får varsin sked, varför hålla på med tallrikar osv? Det är det här som är känslan
över att ha gemenskap och älska precis samma saker. Medans vi slarvat i oss en
sked eller två av omeletten så har jag lyckats tränga mig fram och serverat
alla ett glas rött för att vi inte skall torka till totalt i all stimulans av
protein, fett och kolhydrater. Det som fattas är några läskande droppar från
ett gott glas vin.
I glaset har vi 2014 Villa Merighi Bardolino DOC Organic.
Och när jag säger läskande så är det precis så. Utseendet är inte det mest
skarpsynta, men med en klarhet och finess så är vinet inbjudande till mycket. Doften är
ivrig och vinet släpper ifrån sig en mängd frukt som unga röda bär med viss grönhet.
Smaken är gemytlig och har en liten med ack så strålande kropp. Kan inte sluta
använda ordet läskande. För efter första klunken så trånar man efter den andra
och tredje. Svarta krusbär, omogna körsbär och en viss den röda äppelskal som
fått ligga på komposten i en dags värme eller två. Jag gillar ”enkelheten” med
vinet. Och vi runt om den väl skrapade omelettpannan håller med på alla punkter. Druvorna i viner är följande, Corvina, Rondinella,
Molinara, Negrara. Och alla vet vi vilka skapelse dessa druvor kan skapa.
”Villa Merighi är
beläget på en moränrik kulle vid Gardasjön, sydväst om Verona. Här har man
odlat enligt ekologiska principer i nästan 20 år. Egendomen består av ca 30
hektar mark planterad med vinrankor. På egendomen finns även ett hus från
1700-talet som idag fungerar som kontor och boende för ägarfamiljen Fugatti.
Man är mest känd för sin Bardolino och sin Bianco Custoza. Samtliga viner som
produceras är ekologiskt certifierade.”
Vad vi alla gillar bäst med vinet är att det piggar upp oss
alla och speciellt maten. Med vinets fina syra så känns varken suggfläsket eller
potatisen jobbigt smakrik, och krämigheten som är kvar från äggen lindas upp av
vinets frukt och mineraler. Svartkål med sin underbara textur blir som ett
snacks till vinet och helt plötsligt så känns dill chipsen till Bingolotto rätt
mediokert. En perfekt början tycker vi alla och ger vinet många solar, stjärnor
och höga glädje rop. Det behöver inte alltid kosta skjortan för att man skall
bli upprymd av ett gott glad vin som är värd varenda krona.
Killarna har fått mersmak av den unga kvällen och vill ha
mer, de ser ut lite som utsvultna små fågelungar som inte sett god gastronomi
på väldigt länge och jag skall inte hålla de på halstret längre. Lyfter på
grillens lock igen och tar upp några grillade kycklingbröst från den extra feta
brässkycklingen. Bredvid så finner vi ett gäng med sotade lökar och för at få
en pigghet i fågeln så daskas den ordentligt med Dragon och Koriander. Dessa
två kryddor kommer även i en vinägrett till, som i sin tur slås över löken och
äts i stora bitar, tillsammans med kycklingen.
Och i det kommande glaset så får vi 2014 Barrels and Drums Organic
Cotes du Rhone Village. Ett vin som jag ser på många av stans krogar
och som sälj på glas, och jag blir belåten om ett vin i denna stil serveras
till ett gott pris på stans krogar. Och jag håller fanan högt för detta vin som
vi kommer att få bevisat för oss att druvorna klarar av mer smak och kraft än
vad vi trodde.
Ett helt vanligt ”Village” vin som har det vi alla söker. En
vacker kostym att lägga blicken på innan man sätter ditt snoken sin och
upptäcker en lätt pepprighet med förtrollande fina toner av örter. Smaken som
förför mig med blåbär, viol och skogshallon. Vinet vidhåller hela tiden en bra
syra och balanserade mineraler. Druvblend gjord på 20% Carignan, 60% Grenache, 20%
Syrah.
Vi alla runt grillen tycker att Carignan är en druva som är
som en perfekt flickvän. Sådär vacker och söt på ytan men med ett inre och en
kärna (hjärta) som är gjort för de riktig hårda tagen (Som när det är Hockey på
tv:n). Ger oss alltid kärlek i fruktighet och får oss att känna oss speciella i
alla läget. En druva man kan lita på i alla lägen.
Vinet ger pippin en riktig omgång i att kombinera smaker och
brässkycklingen flaxar runt i gommen för att invänta nästa smaksmocka. Örtigheten
blir ännu mer påtagligt i vinet, tack vare all dragon och koriander som rätten
bjuder på. Lökens sötma och rökighet från grillen gör vinet lite svagt i knäna
och vinet blir mjukt som ett hallontopp. Med andra ord så bjuder kvällen på en
riktigt bra start med två smakrika rätter och två prisvärda och förbluffande intressanta
viner.
”Enjoy Wine &
Spirits utvecklar själva nya viner och varumärken i samarbete med utvalda
druvleverantörer. Med deras gedigna erfarenhet och kompromisslösa kvalitetskontroll
väljer de själva ut grundmaterialet till vinerna och bestämmer den slutliga
karaktären.”
Hit får ni vara med men sen är det stop, enbart för att
hålla sig till det städade. Men jag släpper lite på hemligheten och avslöjar
att både La Poja och den där Scavino var med till solen gick upp igen!
För er som känner för att ha några extra flaskor vin hemma
till en peng som jag räknar som liten för vad man får i glaset så är det bäst
att segla ned till monopolet och fylla en kasse eller två och sen bege sig på
semester. Lovar att vinet gör sig bra även de lite mer regnigare dagarna också.
Ordinarie sortiment – 2014 Bardolino (Nr 3600) Villa Merighi.FINA 89 PIX
Beställnings sortiment – 2014 Barrels and Drums OrganicCotes du Rhone Village. ENDAST 99 PIX
Kommentarer
Skicka en kommentar