Bubblor & Jäkelskap

"Sommarens godaste viner!"

Vart tog maj och halva juni vägen? Är det någon som vet! Middagarna och eventen löser av varandra och det går inte en dag utan man har något gott på tallriken och något fantastiskt gott i glaset sitt. Så vår sedvanliga middag med de frikostsamma sommeliererna, är ett måste för att veckan skall klara sig och inte falla på mållinjen med tomhet i kraft.

Dessa kvällar skrattas det så mycket så att helium känns relativt tråkigt. Att kunna dela med sig och lära sig så mycket om gastronomi på en och samma kväll är få förunnat. Och tänk att man har slängt slipsen, flugan och den perfekt veckade skjortan så långt bort man kan. För att känna enbart 100% bomull, från ett par surf short och en riktigt urtvättat T-shirt. Så ni alla förstår att det inte är utseendet som är viktigast kvällar som denna. Utan att det är enbart kärleken som bjuds från köket, vinerna och vännerna. 
Av äldre sedvanliga ritualer så träffas vi intill grillbordet som vi kommer att utstå kvällens första rätt, ståendes, enbart för att få i oss en förskräcklig massa goda grödor och fisk. Till detta så kommer droppar att mjuka upp våra sinnen och av den avkomman få en föredömlig start på kvällen. Som ett extra nummer denna afton så hade 
Mr. M med sig en större butelj från ädel producent och god årgång . Som tack för alla dessa middagar som vi skapar i Snickerboa, så ville han att vi skulle fira lite extra denna gång. I glaset som start så bringar vi nötiga och sekundära brödiga toner från Champagne Nicolas Feuillatte. Och deras enastående 1999 Magnum Palmes D'or Brut. Stilren, finess, kärleksfull och preciserad syra med strikta mineraler. En Blend på Chardonnay och Pinot Noir. Vi alla bugar oss och tackar för en sådan fin start på kvällen, som snacks så öppnades en burk med Avruga kaviar för att champagne skulle få komma till sin fulla rätt.
På grillen så finner vi följande från naturen. Citron, sparris, paprika och rödbetor skall få stå för det vegetabiliska till tonfisken, som skall grillas försiktigt. Alla grödor får en behaglig söt smak i sig efter en stund på grillen. Den hårda syran har förvandlats till mjuk mjölksyra och kommer på så sätt harmonisera bättre till både vin och fisk.

”För att kunna framställa bra viner måste man älska jorden rankorna växer i”

I glaset så presenteras ett vin som är helt underbart till Tonfisken ”grova” smak och tack vare vinets Terroir så hindrar inget att vinet kommer att samspela med rättens gröna inslag. Låt mig få njuta av 2014 Domaine Breton Nuits d’Ivresse. Skapt av Catherine & Pierre Breton.
100 % Cabernet Franc.
Ett sådant rent och klarsynt vin. Det är som att färdas mellan grönskande ängar med nyslaget hö, för att sen landa fint bland gårdens naturligt odlade grönsaker. En primär smak av hela örtagårdens utbud. Det verkligen känns att Paret Breton lyfter fram varje druva och handskas med dem varsamt, från vingård till glas. Skolboken har varit framme och vinet förklarar druvans innebörd och styrka med att fylla mina smaksinnen med svartavinbär och skogshallon.

”Röyksopp- Running to the sea”

Vinets strålade minerlaitet får tonfisken att smaka ytters gott. Havets och sältans känslor är märkbara. För att lyfta fram vinets goda frukt som är inbakad i vinets hantverksmässiga stil så lockas frukten nu fram tack vare tallrikens alla grillade grönsaker. Och för att förtydliga så är rödbetans sötma och rökiga toner till vinet en saga i sig.

Domaine Breton är belägen i Loiredalen i Frankrike och närmare bestämt i den lilla byn Restigné i området Bourgueil. Catherine och Pierre Breton odlar främst den blå druvan cabernet franc. Hela deras vinmakarfilosofi är grundad i att – “för att kunna framställa bra viner måste man älska jorden rankorna växer i”. De arbetar helt ekologiskt och gör allt för hand, de använder bara naturlig jäst och är väldigt måttfulla med svavel. Deras viner återspeglar i sin renhet och med all sin frukt och struktur både paret Breton och vinrankornas ursprung.”

Efter champagne, kaviar, rött och tonfisk så behöver vi något ”uppfriskande” och det kommer vi att få genom att ta plats vin bordet där kaffe och rökdon kommer att serveras lite länge in på kvällen. Vi har redan förberett med att temperera en bit ost, så den är sådär ”rinnig” och dofterna är lössläppta och villiga dela med sig av franks historik. En bit Briquette du Fédou som är fylld med svart tryffel, det borde funkar utmärkt till kvällen sista vin. Denna ost kommer från litet mejeri i Causses/Cèvennes-bergen, Losère, norra Languedoc-Roussillon. En krämig ost som ser nätt och händelselös ut, men utseendet, doften och smaken är på fullbordad att kvällen kommer att få oss att dansa till Robyns – Monument.
Vi skall till denna ost få njuta av ett riktigt klassiskt vin. Druvorna jäses i temperaturkontrollerade tankar och läggs därefter på flaska för att vila i två år, det sker ingen degorgering och flaskan pryds av en kronkapsyl. Doften är läskande god med sin stiliga doft och smak av skogens röda bär och speciellt soldränkta hallon. Att slicka på ett vinbärsblad är exakt samma ingivelse som att ta första sippen. Och det är förträffligt vad friskt och fräscht detta vin från Emilia-Romagna är. Nu vet alla att det är 2012 Lambrusco Ancestral från Donelli Vini vi har i glaset.
(Alla flaskor är numrerade)

Känslan när vinets friskhet möter upp ostens sälta och fetma, det är som att vinet löser upp allt som kan kännas fett och kombinationer blir barnsligt goda. Tänk er hallonsaft, jordgubbar och lätt vispad grädde, det bara smälter i munnen och smakerna är förträffliga. Vi skrapar ostfatet rent och slickar i oss de sista dropparna av Lambrusco. Och resten av kvällen är överflödig i info.
Njut av solen, varandra och glöm inte att dricka gott. På Monopolet så finner ni vinerna, sen nedan!  

Donelli Vini grundades 1915. Firman ligger i staden Gattatico i mellersta Emilia Romagna. Emilia Romagna räknas som Italiens fjärde största vinproducerande region. En stor del av denna produktion utgörs av Lambrusco. Förutom Lambrusco, som de flesta förknippar med Donnelli, har firman på senare år gjort stora framsteg på såväl vit- som rödvinssidan. Vinerna är moderna och ofta mycket prisvärda. Dessutom arbetar man likt en negociant, vilket betyder att man köper vin från kontrakterade odlare runt om i Italien. Därmed är man en flexibel producent kapabel att skräddarsy intressanta viner till sina kunder med ett mycket varierat ursprung.”


Kommentarer

Populära inlägg