Grisigt & hett blev det! #Enjoywine

Vart tog den vägen? Den där gula saken som värmer oss och gör att vi slänger kläderna omringa oss och får alla helt tossiga? Att spatsera halv naken runt poolen och bli stressad över att det snart är midsommar och den stora vattenkoppen inte är i bruk. Vad hände? Nu sitter man här med raggsockar och kollar in vinterns skidåkning. Snacka om klimat ombyte, men säger som alltid, det var bättre förr. Då hade vi industrisemester, hubba bubba, Style och La Tour kostade inte som en veckas resa till Kuba!
 Så denna vecka kommer jag hålla mig extra nära grillen för att inte förfrysa bakdelen. Och för att få ett gott inledande ting så har min asiat i mig, återigen fått bevis sina skills för att handa hålla med smakrik kost.

Med fyra smått huttrade sommelierer, samma skara som vanligt! Står vi där under parasollet och tvingar oss till att det är sommar och att vi skall hålla oss ute. Som tur så har vi alla spanat in väderleken så det är ingen som står helt bar.

Vi kommer att direkt börja med första rätten och vinet intill grillen och det är några fina rykande skålar som kommer från köket, på bricka nummer två kommer det en karaff med fyra glas. Låt oss börja.
Ett klart och vackert vin, vi får vinet serverat i Mature glasen så vi antar oss att vinet kommer ha en bredare och fetare stil. Doften är friskt och mineralerna är pigga, så redan här känner jag mig blåst på konfekten med att få vinet i en så stor kupa. Lime och omogen persikan toner slåss om vem som kommer först till nosen. Smaken ger mig ett förklarligt skäl till att vinet serverar i dessa kupor. Nu förstår jag vilket vin som är i glaset, men håller tyst för att höra vad mina vänner säger. Två är inne på norra Italien och den sista är mer inne på Alsace men ser verkligen fundersam ut.

Vi ställer fram flaskan och blir förvånade över hur mycket vinet ger oss! Ett vin för under hunkan och levererar vin för över hunkan är kul. Låt mig presentera 2013 Mezzacorona Pinot Grigio Riserva. Ett vin som kommer från den kända regionen Trentino-Alto Adige. Och då från berömda kooperativet Mezzacorona.

”Vinfirman Mezzacorona är Trentinos ledande kooperativ med mer är 1300 medlemmar. Firman grundades 1904. Sedan dess har en enorm expansion ägt rum. Idag står man för över 40% av Trentinos totala produktion. Man producerar röda och vita druvsortstypiska viner på lokala och internationella druvsorter. Firmans flaggskepp är det mousserande vinet Rotari Riserva som görs enligt Metodo Classico. Mezzacorona producerar lika delar vitt och rött vin. Vinerna är typiska för Trentino, fruktiga och mycket druvsortstypiska.”

Vi har samtidigt som vinet avnjutits, smaskat på en Ramen med sotat lax och grönsaker. Vinet behöver sälta och kolhydrater för att få en lugnande känsla och det välkomnas av buljongen och nudlarna. Sötman från grönsakerna ger vinet en skjuts upp i smakrikedomen och får påtagligt ut mer av vinets frukt som inte alls gjorde ont tillsammans med de torkade bönorna. Vinet har en viss fetma i sig, tack vare ett år i fat. På så sätt droppades det en del fisksås som är berikad med massor av Umami och de två tillsammans gjorde verkligen underverk!

Nu har vi i stället fyra varma herrar som egentligen inte vill gå in och lämna grillens värme, men jag lockar med en sprakande brasa vid det stora ekbordet och utan att ens blinka så sitter alla runt bordet med förväntansfulla munnar och sinnen.
Nu väntar ett vin som vi alla har en åsikt om, den druvan går inte att dricka, det smakar bara kokt frukt, det är inte ok att vinet är som sylt, heller inte att det är för kryddigt. Man missade på att svara rätt druva och i all hast trott att man var i Italien i stället, och fått ett vin på torkade druvor och som har 17% alkohol.

Detta är en sida från en ”tyckare” sen har vi sådana som oss runt detta bord, glada amatörer och gillar dryck och råkat fastna i en mängd studieböcker, ägnat minst två år i plantskolan för att sen inse att man har hela livet på sig att lära om vin. Vi brukar ha en annan åsikt om denna druva. Att med sin ålder, sin utvalda och speciella Terroir inte kan förstås av alla, precis som med allt annat.

Oftast så är det inte vinet som gör ”fel” i en kombination utan att man som tillredare tillsätter något som inte vinet klarar av eller vill ha varken för mycket eller för lite av, vi pratar grundsmakerna. Så nästa gång Ni skäller på vinet, så tänk till och prova vinet med grundsmakerna så kommer ni i 99,9% av fallen inse att den varmröka laxen med potatisgratäng och burk Bea inte blev toppen till den inhandlade Catarratto vinet från förra sommarns bilresa i Italien.   

Usch, så bitter jag låter, men kommer alltid stå på vinets sida, rätten kommer man alltid att kunna ändra på i smaker, men man häller inte i 5 droppar citron i vinet för att få en ”bättre” syra.. eller hur?

Tillbaka till det väsentliga och låt oss ta del av ett av sommarens heta grillviner, varför jag säger grillvin är enbart för att vinet gillar stora feta köttbitar som fått en perfekt grillyta men ett rött inre och med två smaker som salt och peppar, sen har vinet allt i sig som kan ses som rättens övriga tillbehör. Vi förstår nu alla att det är Zinfandel vi har i glaset och denna gång från Delicato  Family Vineyard. Vi alla runt bordet sniffar och gurglar, vi små ler och tycker allt vinet ger oss mycket goda framtidstankar. Tar oss en klunk och ler lite till. Sammanställer oss och tycker att vinet har mycket frukt som plommon, blåbär, fin vanilj och mosade björnbär. Vinet har en kryddighet och vi alla avlutar med att säga pepparmynta i kör. I glaset har vi ny årgång av 2013 Brazin Old Vine Zinfandel

Men detta är ett vin som inte vill vara ensamt, utan vi hämtar in ett stort fat med grillad karré från Rocklunda och Fällmans kött, Köttet grillat med tanken åt ”pepparstek” för att få en riktigt kraftig smak som vinet gärna ser sig matchas mot. Vid sidan om köttet så pareras grillad champinjon och citron. Vi har även sett till att följa kostcirkeln fullt ut och har därför kollat upp någon tränings sida om att majs är nyttigt.

”Vinet har lagrats på franska och amerikanska ekfat i 7 månader. Vinstockarna är gamla mellan 40 och 100 år, de får växa fritt utan någon uppbindning. Vingården bevattnas två gånger per år med ”flood technique”, översvämningsbevattning, vilket är en metod som innebär att marken översvämmas och vattnet sedan får genomdränka marken. Den här tekniken gör att man stressar vinstockarna, vilket leder till att druvorna blir mindre och mer koncentrerad frukt. Jordmånen är en blandning av stora granit- och "kullerstenar" som skapar utmärkt naturlig dränering. En grusig jord varvat med bördig röd jord.”

”Brazen betyder ”djärv, utan skam, trotsig, oblyg” på engelska. Delicato Family Vineyards som producerar Brazin har lekt med begreppet och tagit bort bokstaven E och ersatt med bokstaven I (som i zinfandel). För Brazin är precis det som beskrivs- djärv, oblyg och skamlös!”

Det är nu som vinet får visa sin storhet, grisens smakrika fett och kött smeker vinets stora och vulgära kropp, vinet blir till siden, majsen är söt och därför kommer den bra till pass för att få till ett vackert slut på vinets strålande frukt. Grillad svamp som fått stänk av soya är ett måste till ett vin som detta enbart för att vi måste ha något som styr sältan mellan vin och mat.

Så raskt ned till monopolet och gör en order, och medans ni är och förkovrar er med fina viner så skall jag redan nu se över vad som skall tillredas nästa vecka! Det är inte som så att mina tre kritiker som alltid finns vid min sida har låga förväntningar. Ha en fantastik vecka! 
Kommentarer

Populära inlägg