Rosé Tinta Barocca #Allesverloren
Allt är förlorat! ”Allesverloren” Att det vackra ordet kan ha innebörd av något så tråkigt som brand och stöld. Men här är det slut med tråkigheterna och jag kommer bara att skriva positiva ting om deras viner. Idag ägs gården av Danie Malan och det är även han som sköter vinmakandet. För et som inte träffat Danie, har missat en stor personlighet, jag har aldrig skådat en ”skönare” kille som gärna inte spottar i glaset, utan gärna njuter av sina egna droppar.
”Om man frågar om det
inte finns någon tanke om att göra vita viner, så är det lika stor risk att han
kommer göra vita viner, som att en strikt vegetarian skulle börja jobba på AG.
Han gjorde ett vitt vin 1998 men med handen på hjärtat, så kommer det aldrig
att ske igen”
”Swartland är ett
förhållandevis hett, varmt och torrt distrikt och nederbörden är i genomsnitt
endast 450 till 600 millimeter. Konstbevattning har inte tillåtits förrän helt
nyligen.”
Kvällen till ära så blir det grillat, en vanlig företeelse
när det vankas vin från Sydafrika, tänk om vi hade samma utbud av viltkött som
dem. Men denna gång så skall jag se till att tillreda en primörkyckling med
rosmarin och apelsin. Tro inte att det enbart finns tunga och fat feta viner
från landet där nede, då har man trott fel.
Kycklingen får sköta sig själv på grillen (i receptet nedan
så står det 200 grader i ugnen, jag flyttade ungen till grillen istället, gick
hur bra som helst)
Vinet till pippin blir en rosé från gården och jag som många
andra dricker rosé året runt, men vissa föredrar att hålla sig rosé enbart när
det är ”varmt” ute eller under tre filar, och två värmare och ett par handskar,
så rent klimatmässigt så borde det gå att dricka rosévin året om i Sverige?
I glaset har vi 2015 Allesverloren Tinta Barocca Rosé. Ett
klart och fint vin, skall serveras svalt för att få öppna upp sig i glaset
vårt. Det doftar jordgubbar, hallon och krusbär, fina toner av vanilj och kall
gräddglass. Smaken är som sin doft, fin
syra som är balanserad med vinet fruktighet och mineral.
Vinet vill så klart ha gastronomi för att komma till sin
rätt, och tur som äro så har vi ju pippin som kommer lägligt till pass.
Kyckling består av massa smaker och köttsaft. Denna gång så är örtigheten och
sötman från apelsinen alldeles utmärkt till vinet, rätt och slätt för att vinet
vill ha en lätt beska och örtighet för att få en god balans och bärigheten blir
tydligare och när vi kommit så långt i smakparaden så kommer apelsinen till
sitt syfte och levererar ett lugnt till vinet. Kycklingens smakrikedom blev
riktigt gott till vinets unga frukt och spritighet. Lova mig att Ni provar
dessa två tillsammans, god lycka vid grillen och bränn dig inte på
gallret! Smaklig spris.
Kommentarer
Skicka en kommentar