När Egot är som bäst! #Enjoywine
Sol, regn, sol,
storm, sol, snö, sol och så lite hagel på det också. Aprilväder, inget annat.
Ute, nä inne, kallt, varmt, filtar, röka, rosé, synas, Visst är det april! Är
så fantastisk kul att beskåda vårens folklighet som nu skall ut och vädras
efter många månaders dvala tillsammans med te koppen, pläden och ett antal
mindre intelligenta serier som sänds från burken. Återigen det är vår och nu
skall vi sitta ute, det är inte kallt, om vi tar bara en extra filt, drar på
brännaren och så skall vi dricka rosé för det är vår. Tänker vi oss vädret och
dess temperatur så borde vi snart köpa mer Rosse vid jul än vid midsommar. Bara
att byta ut sillen mot grisen. Eller varför inte bara sill?
Jag är en av dem
som är glad över att det är vår, för det är nu som de fina skotten kommer, och
det är inget annat än en varm och lång sommar att invänta, så denna vecka i
Snickerboa, så provar vi oss fram mellan vårens och vinterns besparingar från
skafferiet. Låt mig ge er resultatet av kvällen. Fyra sommelierer som anser sig
kunniga, med viss förhoppning om att kunna bemästra vinernas krav på gastronomi, är vi ett sällskap med stor ödmjukhet? Vilken kväll det blev!
Eftersom det bara är på högtorgets marknad som det finns svensk sparris året om, så får en vanlig bonde som jag invänta tills jag har råd med den sparris som kommer om ca två veckor. Och då vill jag kalla den Svensk. Än så länge, till godo se mig med fantastisk god sparris från Tyskland och den är inte annan kanon bra.. Kvällen till ära så kokas sparrisen lätt i smör, citron och lite vittvin. Steker suggfläsk och sparar såklart fettet. Tar fram en burk med kaviar, ett gäng hasselnötter och salladsskott. Planterar sparrisen i botten på tallriken, strör över fläsk, rödbeta, kaviar och så river jag nötterna över. Klart och jag serverar rätten omgående.
Eftersom det bara är på högtorgets marknad som det finns svensk sparris året om, så får en vanlig bonde som jag invänta tills jag har råd med den sparris som kommer om ca två veckor. Och då vill jag kalla den Svensk. Än så länge, till godo se mig med fantastisk god sparris från Tyskland och den är inte annan kanon bra.. Kvällen till ära så kokas sparrisen lätt i smör, citron och lite vittvin. Steker suggfläsk och sparar såklart fettet. Tar fram en burk med kaviar, ett gäng hasselnötter och salladsskott. Planterar sparrisen i botten på tallriken, strör över fläsk, rödbeta, kaviar och så river jag nötterna över. Klart och jag serverar rätten omgående.
Fint av mina vänner som hällt upp det väl kylda vinet i våra
glas. Alltid lika trevligt att komma till ett dukat bord. Med ett ruggande
glatt tillrop blir alla glada över att första rätten är på bordet och det påbörjas
ett sagolikt sörplande och hejvilt skärande i sparrisen. Ett måste för oss dedikerade-gastronomi-nördar. Rätten har allt jag önskar. Fetma, sötman, syran och sälta
och en viss del av Umami från soyan jag vispade ned med kaviaren.
Vinet har även det allt jag söker i en riktigt bra Riesling. Tydlig vit och grön frukt,
bra mineralitet, god balans och ett långt och tydligt avslut. Bra komplexiteten
och örtigt. Visst finnes en god kalkighet och stenighet med i både doft och smak.
Druvorna är skördade i Erste Lage Zöbiger Heiligenstein. I glaset har vi 2014 Jurtschitsch, Riesling Langenlois, DAC Kamtal.
”Druvorna kommer
huvudsakligen från unga stockar från Erste lage Zöbiger Heiligenstein. Efter
skörd sorteras druvorna noga för att sedan pressas ytterst försiktigt. Endast
den första pressningen används. Musten får jäsa i temperaturkontrollerade
ståltankar där det får ligga kvar med sin jästfällning ytterligare 5-6 månader
efter avslutad fermentering.”
Vinet fina syra bärs upp av sparrisen inlevelserika syror och
ackompanjerar fint med suggans feta fläsk. Friskheten och Terroirkänslan i
vinet gör sensuella an styckningar av rättens kaviar och på ett kärleks ynnests
sätt gifter sig vinet med Umamins
inverkan. Befruktningen ske omgående mellan vinets minerlaitet och hasselnötens
textur och smak. En löjligt bra kombination där rödbetan gör avslutande
predikan på vinets ”mogna” ton av vit persika.
”Weingut Jurtschitsch
med sina månghundraåriga anor är ett av de äldsta vinerierna i Österrike. Källarna
på egendomen där man lagrar vinerna innan buteljering är flera hundra år gamla.
Idag drivs företaget av en ny generation med Alwin och Stephanie Jurtschitsch i
spetsen. Alwin har vuxit upp på egendomen och efter skördar i Australien, Nya
Zeeland och Frankrike var han tillbaka hos familjens vineri i Langenlois,
Kamptal för ca 7 år sedan. Stephanie kommer från Rheinhessen, Tyskland och har
även hon vuxit upp på föräldrarnas vingårdar. I det här fallet Gunderloch. Sedan
Alvin och Stephanie tog över ansvaret har man succesivt höjt kvaliteten på
varje produkt i sortimentet vilket medfört att man i dag producerar mindre vin
än tidigare med av betydligt högre kvalitet. Samtliga ägor är ekologiskt
certifierade och på den berömda vulkanen strax utanför Langenlois,
Heiligenstein, jobbar man dessutom biodynamiskt. Filosofin är att låta läge och
jordmån spegla karaktären av respektive vin. Elegans, balans och renhet är
ledorden. Varje druva som plockas och pressas vid skörd måste vara helt fri
från angrepp från botrytis och liknande. Nyligen har Alwin och Stephanie blivit
utsedda till några av de mest intressanta vinmakarna i Österrike av det ledande
vinmagasinet i landet, Gault Millau”.
Vi är inte sena på nästa rätt som ikväll är Grillad tonfisk med friterad lotusrot,
svart kräm gjord på soya, bläckfiskbläck, sesam och chili. En sallad till detta
skapt av Agretti, skuret äpple och olivolja. Det är både kul och extra gott när
man får tag i riktigt bra tona, Som jag beskrev så grillas den endast, skivas upp för att få visa upp sitt fina röda kött. Lotus roten kommer få att bistå vinets kryddighet och även bli en
den av den viktiga texturen i rätten. Krämen är en Umami bomb så den kommer att
se till att vinet blir ett fyrverkeri för gommens alla smaklökar. Sallad med Agretti,
läckert kall med svag sälta och krispigt, äpple med besittande syra som är
beräknat till vinets goda unga frukt. Sesamfrön och soya tar vi till för att
stå till tjänst för vinet att skapa lite ”Asia” style som Pinot från svala
områden gillar.
I glaset framför oss så står nu 2013 Dr. Heger, Tyskland, Baden. 100 % Spätburgunder. Ett klart och
fint vin som jag beskådar, doften ger mig fina minnen tillbaka till en av mina
första resor till Tysklands vinområden, kylan var ihärdig och dimman låg tät,
det var tidigt på morgonkvisten, jag skulle få följa med upp i en vingård och
skörda årets Pinot Noir druvor. Känslan att ta tag i en klase kalla druvor som
klarat av sommarens heta värme, vindarnas kalla svep.
Att sätta sig ned och dofta på den första klasen fick mig då
att inse vilken kraft och liv en vinranka har. Den doft glömmer jag aldrig av
sval röd frukt och omogen jordgubbe, Krossade hallon som fallit ned på fat med
varma örter av timjan och salvia. Samtidigt jag känner elegansen i vinet så får
jag en viss ”skitighets” känsla, som jag enbart tycker väldigt mycket om. Vinet
smakar mycket och länge, en glimt av fin fatstuktur är balansen genom vinets
kropp.
”Druvorna skördas för
hand vid perfekt mognad. Musten jäser på barriquefat och på rostfria ståltankar
i cirka 15 dagar. Därefter lagras vinet på 1 till 3 år gamla barriquefat i 12
månader före buteljering.”
Att få ge vinet en rätt som denna är ett fint beslut av mig,
vinet som vill känna av kraft och sälta så får vinet det genom krämen, att på
ett ”retfullt” sätt, tillsätta syra från äpplet gav vinet en liten kick och fin friska kom fram i vinet. Tonfiskens smakrika kött som adderades på med en grill ton
gjorde vinet strålande. Agretti som även är innehavare av en bitterhet gjorde
vinet subtilt och elegant!
Resultatet som gav mig denna upplevelse var inte enbart en
fantastiks rätt med ett utmärkt vin, jag fick även lite tystnad runt bordet, i
alla fall så länge det fanns vin och tonfisk kvar, kändes som att alla njöt av sedvanligt
ärlighet och stolthet över att få njuta av perfekt gastronomi!
Slutpläderingen för kvällen blev som min käre vän Mr. J brukar
säga, 4 sommelierer, minst 2 rätter, 16 glas (vi provade givetvis vinerna i två
olika glas). Skall bli riktigt intressant att prova denna Pinot till vårens
fläsklägg som brukar få finna sig i att ligga på grillen en dag med massa
smakrika tillbehör. Pinot Noir är ju känd för att gilla hetta och styrka, det är
inte alltid som Pinot Noir skall vara sensuell och ödmjuka. I de lugnaste
vattnen, eller vad är det man brukar säga. Palla er ned till monopolet för en
beställning, lycka till med grillandet, så ses vi i vimlet!
”Weingut Dr. Heger
ligger i området Kaiserstuhl i distriktet Baden. Kaiserstuhl är en utslocknad
vulkan som har satt sin prägel på hela områdets jordmån. Egendomen grundades
1935 av Dr. Max Heger, som var en mycket vinintresserad läkare. Flertalet av
hans patienter var vinbönder och han lärde sig att de bästa vinerna kom från
branta sluttningar i närheten av byn Ihringen. Han började systematiskt köpa
upp vinlotter i vingårdarna Winklerberg och Schlossberg. Eftersom avkastningen
var lägre och arbeten avsevärt tyngre i de branta vingårdarna så var det många
som gärna sålde. Idag drivs Dr. Heger vidare av Max Hegers sonson Joachim.”
Beställnings sortiment – 2014 Riesling Zöbiger Heiligenstein,(Nr:73741) ENDAST 189 PIX
Beställnings sortiment – 2013 Pinot Noir. Dr.Heger (Nr:73960) FINA 159 PIX
Kommentarer
Skicka en kommentar