Le Concours du Meilleur Sommelier du Monde 2016 #Sommelierforeningen
Igår avgjordes det.
Äntligen, precis så kändes det när vinnaren presenterades. Ni kan inte förstå
vilken tid, engagemang, kunskap, vilja, ekonomi som behövs, för att kunna ta sig till ett
VM i Sommelierer. Det är kaxigt att säga
det i efterhand… jag visste att Arvid skulle ta hem guldet, tiden var inne för ett
generationsbyte på den största scen vi skådat. Arvid gjorde en final som är näst
intill exemplarisk till vad en tävlande kan åstadkomma under sådan press.
Hade personligen
valt att stå på fronten med en hårt kall stål bit i min hand, men Arvid gjorde
det med en kall flaska Moët i stället.
David Biraud är ett
uppslagsverk, och det går inte att undankomma att mannen är en gedigen
klassisk sommelier, som är så Fransk så det är rörande. David gjorde en bra
final men var alldeles för stel, saknade känsla i vissa moment, man blir
”trött” på att följa en stil som denna under en timme.
Julie Dupouy är så
vacker att se på, en strålande sommelier som kan att ta hem nästa VM, hon är stilren och besitter en kunskap som få bemästrar. Det är enkelt för mig att
säga att hon måste röra sig mindre, inte vara på tangolektion med
underkroppen, samtidigt som hon presenterar 1997 Harlan Estate till smakrikt
kött från Mendoza.
Jag är inte annat än stenhård patriot i samtalet, skulle enbart finna ting som fick mig att få
Arvid till vinnare. Och det blev så! Jag hoppas att vi kommer lyfta fram alla
som ligger bakom Arvids vinst. Tro mig, detta event görs inte på en dag. Tre år
har Arvid studerat och kämpat tillsammans huvudsakligen med vår egen stjärna
Sören Polonius. En sommelier och mycket kompetent person som ligger bakom
mycket av vinsten.
Det skall med detta
bli extra kul, att få följa vårt egen Sommelier SM i maj. Det är i år som vi har nästa världsmästare på scenen? För att ge oss en klapp på axeln så tycker jag
i flertalet moment så sköter vi SM bättre än vad som uppstod på en final i VM.
Ni alla som ligger bakom detta gedigna arbete för att Arvid kunde få visa sin
största förmåga och känsla inom vin så är ni alla så älskvärda.
Sist och inte minst,
min dröm hade varit om Robban Andersson hade fått en plats i finalen, ta scenen
med storm, känna sig som den sommelier han var på PM eller Fäviken. Att se och höra honom få presentera en meny från Småland
och chockat juryn återigen med att 1990 DRC La Tâche är magiskt till våra kära
kroppkakor med ett uns av svart tryffel. Den scenen vill jag se i nästa VM och
då har vi återigen en Svensk på Tronen.
Återigen, det går
inte att beskriva stoltheten över att få vara Svensk Sommelier med dessa ambassadörer
som Ni! Tänk även som IOGT
och övriga motståndare till alkohol, kunde unna sig lite tid för att följa en
final som denna. Det kanske är tid att öppna upp ert sinne och få höra när vi
pratar om kulturer, region, ekonomi, historia, samhällsvetenskap, gastronomisk
kunnande. Det sista vi tänker oss, är berusningen som ges av alkohol, när
alkoholens inverkan slår till, då är vi redan galet berusade på de tävlandes
kunskap om vad njutning och upplever är.
Undertecknad är så
glad så tårarna rinner från min kind, jag vill fira med er alla. Och det gör vi
tillsammans med Svenska mästaren den 15:e maj i Stockholm.
Kommentarer
Skicka en kommentar