Jämtland du fria! #Enjoywine
Våren har kommit
till stan, men ännu är den inte kommen
på riktigt till Jämtland, denna vecka så skrivs krönikan från Koppar kullen i
Åre. Hörde förövrigt att gässen väsnas där hemma och vattenskotrarna går för
fulla muggar i vår skärgård. För mig låter den ännu lite konstigt då jag sitter
med pjäxorna på mig och inte har jag en tanke på att ta av mig understället.
Veckans rader kommer handla om en gedigen konst att tillaga gastronomi. Jag
fortsätter alltså med att använda mig av så mycket som jag bara kan av de Jämtländska
skafferierna. Vinerna därtill är av Italiensk härkomst och de är redan
dekanterade för timmar sedan, så följ med mig på säsongens sista gourmandmiddag
från Åre. Nästa vecka blir det tillbaka till Landfjäden och mitt egna krypin,
Snickerboa.
”Ludovico Einaudi –
Primavera”
Kvällens första rätt är skapt efter vad fjället har att
erbjuda. Vi tänker oss att renen har travat runt på fjällets fina betesmarker
och fått i sig mängder med godsaker som i sin tur sätter smak på köttet.
Kantarellerna är även de plockade vid fjällets
kant som vetter ned mot den fuktiga skogen. Svartrötterna är sparade från hösten
och har legat i lag, för att sen bli till torkade chips och en kräm med mycket
smak och syra. Det enda som jag får erkänna komma lite längre ifrån är spenaten
och körveln. Den fint rivna osten som kommer från Åsberget är precis så där lagom ”svettig” och på så sätt ger ifrån
sig en otroligt bra sälta, krämighet och en pigg syra. Inte att förglömma så
har vi adderat till en örtolja gjord på vad fjället hade att erbjuda som
grönska.
Vinet till, behöver ha karaktär. Jag önskar mig ett vin med
bra frukt och stora inslag av mogna röda bär. En viss ”bitterhet” och då kanske
drag åt kakao, choklad med mörka rostade inslag. Gärna en ton av fat och vanilj.
Vilken tur vi har, för vi finner allt detta i 2012 Umani Ronchi Conero Riserva
DOCG. Skapt av 100 % Montepulciano. Ett vin som vi alla runt bordet, tycker
levererar mycket vin, för de ynka kronorna
de kostar. Dekanterades en dryg timme innan rätter serverades. Återigen
så står jag för att ”alla” viner kräver en luftning för att komma till sin
fulla rätt.
”Vingårdarna ligger
högt beläget vid bergsklippan Conero 150 meter ovanför havet. Här skördas Montepulcianodruvorna vid optimal
mognad från slutet av september till mitten av oktober. Hälften av vinet har
lagrats på 500 liters fat och hälften på 1:åriga franska 230 liters
barriqueekfat under 12 månader och ytterligare 6-8 månader på flaska innan
lansering.”
”De internationella
utmärkelserna är många för Umani Ronchi, det familjeägda vinhuset som är
beläget i Osimo Scalo, söder om Ancona i regionen Marche. Vinegendomen har fått
sitt namn av Dr. Gino Umani Ronchi, och grundades i början av 1950-talet. Nu
drivs vinhuset av familjen Bernetti med Massimos son Michele i spetsen. Till sin
hjälp i vinkällaren har Michele den innovativa och framgångsrike vinmakaren
Giuseppe Caviola som tidigare utsetts till ”Årets vinmakare” av vinguiden Gambero
Rosso. Umani Ronchi har förutom sin verksamhet i Marche, där man gjort sig
känd som Verdicchiospecialist, även
arbetat länge i grannregionen Abruzzo med utveckling av sina
Montepulcianoviner. Ambitionen är att nå samma höjder med vinerna från Abruzzo
som med dem i Marche. Ett banbrytande steg togs därför 2002 i och med köpet av
de 30 hektar vingård i Colline Teramane i norra Abruzzo. Umani Ronchis vingårdar i både Marche och Abruzzo genomgår
successivt en övergång till ekologisk odling. Umani Ronchi tillhör sin regions
främsta led av vinproducenter, erkänd genom många års kontinuerliga vinpriser
och utmärkelser från nationell och internationell press.”
Låt oss höja musiken ett snäpp och tonerna av Bo Kaspers får hänföra oss mot nya
smakrika upplevelser. Vi fortsätter med ren som huvudråvara. Denna gång så gör vi
en vårrulle som är fylld med lagrad ost från Burträsk. Stekt rödbeta och brysselkål. Torkad kål med vilt sky. Renen bryner vi i hemska mängder med smör,
krossade vitlökar och några kvistar av timjan. Låter köttet få tillredas så vi
landar på en innetemperatur på 53 grader. Låter köttet vila i säkert 20 min
innan vi sätter kniven i stycket och all saft är kvar i köttet. Vi har inte
funderat så mycket över vad som kommer i glaset, eftersom vi skapade rätten efter
vad vi valde att servera i våra glas.
Vinet som utstrålar strama tanniner, som är lustfyllda med
mörka bär från skogen, syltade körsbär, Arbacia bönans tydliga doft. En perfekt
balans känner vi i gommen av fat, frukt och syror. Barbera druvan blir enastående
när den får leva och uppfostras av Familjen
Rivetti kunskapsberikade hand.
”Alkoholjäsning sker i
rostfria jäskar i 6-7 dagar. Malolaktisk jäsning och lagring sker i nya, medium
rostade, franska ekfat i 12 månader. Innan buteljering dras vinet över till
ståltank för naturlig dekantering i sex månader. Vinet lagras i flaska
ytterligare 2 månader innan försäljning. Ingen filtrering eller klarning.”
I glaset så finner vi en mycket trevlig årgång från La
Spinetta. 2011 Ca di Pian på Magnum. Att servera vin ut magnumbutelj är i sig
vackert, men skillnaden på magnum och halv magnum är större än vad man kan tro.
Min käre vän tog med sig två årgångar av samma vin men från 2010 och då 2011
för att göra en liten provning. Alla tre viner levererar på topp men årgång
2011 på magnum har mer av allt, frukt, fat och syra. Vinet känns större och har
mer kropp än de två andra. Men vill inte säga att de två andra flaskorna på något
sätt är sämre. Med magnum så höjer vi alla smaker i både doft och smak.
”Azienda Agricola La
Spinetta ägs av familjen Rivetti och har sitt ursprung i Castagnole Lanze,
Barbaresco. Här tillverkades det första vinet 1977, en vingårdsbetecknad Moscato
d’Asti. Idag är La Spinetta långt mer känt för sina kraftfulla men eleganta
röda viner, och från fler ursprung än Barbaresco. År 2000 gjordes det första
vinet på Campé i Barolo, 2001 startade arbetet i Toscana på Casanova och 2011
köptes anrika Contratto i Canelli för produktion av mousserande vin enligt
traditionell metod av Chardonnay och Pinot Noir. Oavsett i vilket ursprung La
Spinetta arbetar är det alltid typiska, inhemska druvor för området som gäller.
Arbetet i vingården är prioriterat för att nå den druvkvalité familjen kräver
för sina viner. Lågt skördeuttag och grön skörd under sommaren är
nyckelfaktorer. La Spinetta arbetar traditionellt med hästar i cru-vingårdarna,
helt utan bekämpningsmedel och till 75 % biodynamiskt. Flera gånger har man tilldelats
tre glas i Gambero Rosso och 2001 utsågs La Spinetta till Årets Vinhus av
guiden.”
För er som inte brukar köpa magnum, bör prova. Dagens magnumbuteljer
som säljs på monopolet klarar de alla en dag eller två i öppnat tillstånd.
Varför inte öppna vinet på fredagen och njuta av hälften för att till middagen
på lördagen prova de som är kvar. Jag garanterar att vinet kommer att vara mer ”behagligt”
dag nr två. Testa och fundera på vad ni tycker! Så tills nästa vecka så hoppas
jag att hunnit svara på frågor som inkom under påsken med förslag på vårens bästa
tips. Jag lovar de kommer. Håll koll på gastrovin.se, det är där det händer.
Dagens två viner är något som monopolet har tagit sitt
förnuft till fånga, och har de två i systemet. Förstnämnda i ordinarie
sortiment och de sistnämnda för privatimport.
Ordinarie sortiment – 2013 Conero Riserva Nr 3025, UmaniRonchi. FINA 99 PIX
Kommentarer
Skicka en kommentar