2013 Rosso di Montepulciano #JohanLidby
2013 Azienda Agricola Poliziano Rosso di
Montepulciano. Så bra, så jag funderar på om jag kanske har lyckats i köket
denna gång med att få ihop vin med gastronomi. Vinet i fråga som jag redan gillade
i min första sniff, har nu lindat mig om sitt lillfinger och jag är med på att få
en bättre smakupplevelse. Typiskt för dessa viner är att man brukar använda sig
av en Blend bestående av 80 % Sangiovese och så fruktar/kryddar man upp vinet
med resterade 20 % Merlot. En okomplicerad tanke för att blanda till ett
riktigt gott vin. För mig så tilltalar mig druvan Sangiovese med sin fräscha
och lätt bittra syra från bigarråer. Får man sen till en perfekt balans av givmild
frukt och bärighet som kommer från
druvan Merlot, så är det ett perfekt vin jag har i glaset. Som vanligt så är jag
inte så mycket för att diskutera vinets pris om vad som är prisvärt och inte.
Men för 129 kr så får man mer än vin för pengarna. Man får en upplevelse som är
densamma, som att resa till Italien. Slinka in på en liten pärla till restaurang
och beställa in tomat, bröd och olivolja. För att sen ta en flaska av det lokala
vinet. Dofterna av detta vin är så bra, det poppar toner av färska örter, såsom basilika och timjan. Adderar till Lakritsrot och viol. Avslutar med mörk
röd frukt som körsbär och plommon. Smaken är lång och balanserad. Varför vänta
med att köpa? Till detta vin så avnjöt vi en gryta på älg med dill och chili.
Samt torkade rotfrukter och några droppar olivolja.
Denna egendom skapades
1961 av Dino Carletti fadern till den nuvarande ägaren Federico.”
Från början omfattade egendomen 20 hektar. Man odlade druvor
men producerade inget eget vin utan sålde skörden till lokala producenter. När
Federico 1980 återvände till egendomen efter att ha studerat agronomi och sedan
vintillverkning i norra Italien startade ett omfattande förändringsarbete. Dels
utvidgades egendomen till att idag omfatta 120 hektar planterad vingårdsareal,
men framför allt genomfördes en grundlig förändring i odlingsmetoder. Federico
genomförde alla dessa förändringar i syfte att skapa enkom högkvalitativa
viner. Utan omsvep kan man säga att han har lyckats eftersom Poliziano idag
räknas till en av de stora kvalitetsproducenterna inte bara i Toscana utan i
hela Italien.
Kommentarer
Skicka en kommentar