Grisen, Emil & jag....
Att andas Jämtländsk luft
samtidigt som man lagar mat och inhyser trevliga drycker är något speciellt för
mig, jag vet inte vad det är. Men kan det ha att göra med att råvarorna är
bättre? Nä det tror jag inte, för hemma i Landfjärden så får jag alltid den färskaste fisken, möraste köttet, krispigaste grönsakerna och de fetaste mejeriprodukterna. Så det har nog inte med det att göra, men tro mig veta att luften,
miljön och stämningen är något speciell här uppe i Jämtland.
Så därför denna kväll samlar jag ihop mitt
gäng och poppar upp två drycker med efterlängtade gastronomi. Låt oss njuta för
kärlekens skull. Först upp på bordet smäller
korken på en stor flaska kvalitets öl från Italien, 2015 Baladin Wayan Birra Saison. Är det som skall avnjutas som
första pjäs i kväll. Det är kul att se vännerna tråna efter glasen som jag fort
häller upp för att alla skall få ta del av brygden. Vilken krona som lägger sig
på toppen av ölen, riktigt krämig och inbjudande. Ölen är disig och dimmig men
på ett medvetet vis och tack vare Belgo-jäsning. Doften är fin, och ödmjuk till en
början, andra doften då kommer de
vitpeppar korn , inlagda citron skalen och örterna fram. Smaken är gedigen med
sin tydliga smak av bergamott. Riktigt spännande blir ölen tack vare sin
jäsning med kornmalt, bovete,
råg, bergamott, peppar, kamomill och apelsinskal. Bitterhet: IBU
8,3.
”Teo Musso, mannen bakom Baladin föddes 1964 i Carrù, en liten by i
Langhe, Piemonte. Familjen har en lång tradition av att bruka jorden och hans
far är vinmakare. 1986 öppnade Teo Le Baladin, en pub som fokuserade på musik
och öl. Han lyckades samla ihop över 230 olika ölsorter från hela Europa. Efter att ha träffat, och praktiserat med, Jean Louis Dits från
Brasserie à Vapeur och Christian Van Verbeerk från Chimay blev Teo sugen på att
börja brygga sin egen öl. 1996 föddes så Birrificio Le Baladin; tillsammans med
ett antal andra Italienska mikrobryggerier (Birrificio Italiano, Centrale Della
Birra, Birrificio Lambrate, Vecchio Birraio, Beba…) var Teo en viktig del av
den moderna Italienska mikrobryggerirevolutionen. Man växte snabbt från det
lilla brygghuset som klarade av 5hl, till ett som 10hl, sedan 25hl och nu har
man ett nytt bryggeri.
Teos inställning har alltid varit att öl ska drickas till mat. Han
använder en liten mängd humle, då han hävdar att humle inte fungerar speciellt
bra med mat, och experimenterar mycket med mältning, jästsorter och kryddor. Le
Baladin är helt självförsörjande på malt och de arbetar ekologiskt.
Nu till det bästa. Maten tillsammans
med ölen. Vi höll oss i hela två minuter innan första skalet var barskrapat,
blåmusslor i grädde och en korg full av kryddor. Koka musslorna i vitt vin samt
en flaska eller två av mörk lager. Kastade i hela korn av vitpeppar, droppar av
apelsin, en del vitlök och förbaskat massa persilja, dill. Såklart så rostades både grönkål
och surdeg till rätten, det var länge sen det var så tyst runt bordet som denna
stund. Alla runt bordet sörplade och testade ölen på alla vis som gick, och när
siste man hade satt sopp kastrullen på huvudet, likt Emil i Lönneberga så insåg
jag att kalaset var igång. Vi är överensstämmande om att ölen fick sin mest
tänkbara vän som sällskap i kväll. Vi förgyllde alla smaker som ölen önskade
för att utvecklas på bästa vis. Ölens friska men kroppsliga toner bröt upp allt
som kan kallas onyttigt i rätten, örterna i grytan fick malten att poppa upp så
Darude - Sandstorm fick oss att dansa. Grönkålens inverkan på ölen är för mig
ett bekymmerslöst problem, kålens textur, sälta och vegetabiliska ton gjorde
ölen så finstämd. Jag brukar använda mig av några få vokabulär och det är,
löjlig gott.
Medans killarna slickade sig runt
munnen så dukades första presentationen ut och in med nya ting. Stora köttknivar
och välputsade bourgognekupor. Vi alla ansåg att det inte finns utrymme till
att invänta dyrbar tid få upp vinet i glaset, fram med grisa faten och alla
de tillbehör som är ett måste för ett tillfälle som detta.
Vi dricker Italien skriker Herr S
i falsett, ja ropar MR L, och den sista MR sitter tyst och då är vi alla runt
bordet medvetna om att snart kommer, ett som vanligt korrekt utlägg om vad vi
har i glaset. Det är sällan som det slår fel på dennes mans utvärderingar om
ett vin och därför så blir det alltid en vild diskussion om vem som har rätt
innan professorn lägger plädering. Vinet är fullt av kryddighet och de typiska
faten är fint balanserade i vinet. Toner av choklad, mogna körsbär, röda
plommon och vinbärsblad gör att vår vän drar lite på nosen och ber om största
möjliga tystnad… De är klassiska drag åt större mängd Corvina en skvätt med
Rodinella. Vi alla håller tyst och lyssnar på vad som komma skall. I nästa
mening beskrivs vinet med rostade toner och en viss mängd med bitter kakao, lakritsroten
och russin.
Det är här som vi alla runt
bordet inte drar åt samma håll. En vill in i Ripasso träsket och en annan på
ung Amarone, den första ändrar sig och lägger korten på bordet och säger klart
och tydligt att det är iI.G.T delle Venezie. Och det är nu som professorn gör
sig klar för att berätta för oss andra att det är 2012 Allegrini Palazzo dellaTorre vi har i glaset. Vi alla blir helt tysta när någon ställer upp
flaskan på bordet och vi alla inser att det är sant. Vin är kul och lärorik,
och jag lär mig mer och mer för varje dag som går.
Alla sitter tysta runt bordet och
förser sig med ett stycke grislägg som grillats i ugnen med lingon och råsocker.
Till detta så serveras rödkål och frasig rösti. Det tar en stund innan det börjas
pratas igen. Men efter den första tuggan så går trutarna på oss alla igen som
om det inte fanns ett slut. Vinet strävhet behöver fett och läggen är verkligen
fet, och tack vare allt onyttigt sött så kommer vinets fina frukt fram på ett
rättvist sätt. Röstins sälta, textur gör vinet lugnt och vi tackar för alla kolhydrater
som potatisen gav vinet och gjorde det rundare. Jag kände att om jag stekte
rödkål i soya och sen droppade på en skvätt med ostronsås över, så kommer Umami göra
vinet till en ståtlig herre. Visst blev det så.
Jag sitter nu här och ritar ned
orden som jag försöker få känsla i, men kan inte släppa tanken på när professorn
sätter kvällen vin på alla plan. Jag gör som så att jag stänger sagoboken för
denna gång och kommer till nästa vecka bjuda in tre nya vänner för att testa
två nya drycker och se va vi kan komma fram till då. De två dryckerna från
kvällen finns på monopolet, all info för detta finner ni en liten bit ned här. Tack och bock för denna gång.
”Allegrini är ett familjeföretag baserat i Fumane i vinområdet
Valpolicella i nordöstra Italien. Det leds i dag av syskonen Franco och
Marilisa Allegrini samt deras framlidne broder Walters dotter Silvia Allegrini.
Franco är vinmakare, Marilisa har hand om försäljningen och Silvia ansvarar för
marknadsföring och PR. Företaget äger i dag drygt 70 hektar vingårdar. De mest
kända vingårdarna finns på kullen La Grola, dels vingården med samma namn som
kullen, d v s La Grola, dels den högt rankade vingården La Poja på högplatån
högst upp på kullen. Druvorna därifrån ger ett av Italiens bästa och mest kända
viner. Allegrini producerar även en amarone av världsklass. För 20 år sedan
beslöt man att rensa bort alla botrytisangripna druvor i samband med
amaroneproduktionen. Många av de andra producenterna menade att det var fel.
Att det var ett avsteg från den normala processen. Allegrini tog striden
eftersom man ansåg att ädelrötan var negativ för såväl tanniner som polyfenoler
och antocyaner, de viktigaste grundstenarna i rödvinsbygget och i dag har de
allra flesta valt bort botrytisen. Franco Allegrini leder också ett
samarbetsprojekt, där Allegrini tillsammans med två stora kooperativ samt en
privat producent i Verona-området producerar en vinserie med namnet Corte
Giara, avsedd att erbjuda en bred publik det bästa av Verona-områdets viner
till konkurrenskraftiga priser.”
Kommentarer
Skicka en kommentar