"Veggo" Vin? Nä "Kötta" Vin!
Tisdag igen, och tiden är här för veckans krönika. Galenskap blev det i
köket igen, som vanligt. Det kom in två nya bekantskaper i köket, som vi skall
prata mer om lite senare. Det blir tiderna fiskrätt som i enkelheten drunknade,
och vi gjorde allt för att rädda firren, men lyckades vi? Svarta prickar på
hela tallriken, var det nödvändigt? Jag som alltid vill ha rena och snygga
tallrikar. Vi diskuterar även denna kväll, om det inte gått över styr med allt
detta kött. Kött är bra, men nu ser vi kött dagligen, som innehåller mer fett
än kött, även jag är bevekande över att fett ger smak och textur till köttet,
men är det inte snart bättre att köpa en bit rent fett? För jag finner då inte
mycket kött kvar på biten om man skall vara så petnoga. Jag serverar kött i
Snickerboa denna kväll, men med lagom med fett. Visst är ordet ”lagom” härligt
svenskt. En sista sak bara, som Kaspers sjunger i vackra rader. – Snart är det
sommar, jo vars med det är först en vinter, sen en eftervinter och efter det en
slask säsong som vi laggare kallar det, sen är de vår och efter det kan
sommaren komma. Och då finner ni mig med bränna kvar efter goggles på landets
brygga.
Som jag skrev innan så fick vi
besök av två nya viner i Snickerboa. Och det är härligt med nya bekantskaper,
för några var det helt nytt, för någon kändes flaskans etikett igen och jag får
erkänna att det faktiskt är en gammal vän som återigen är i rätta händer. Tror
mig veta att detta är ett av Sydafrikas mer kända vin etiketter, som har en lång
historia från hyllorna på bolaget. Kolla över mina notes från länge sen, och
hittar en del intressanta ord som jag beskriver dessa viner med, såsom
livliga, intressanta, coola och flörtiga. Coola, vet jag inte riktigt vart jag
fick ifrån men det var säkert något som fanns nära till hands på den unga
sommeliertiden. Efter dessa två viner denna kväll så håller jag med mig själv
för en gång skull, att de jag skrev om vinerna för 5 år sen är desamma idag, men
skall fylla i mellan rummen med mer korrekta notes och mer perfekt kombinerad
gastronomi.
”Skrei är en lekmogen torsk i sina bästa år. Den simmar över stora
havsområden och lever större delen av sitt liv i fritt vatten till skillnad
från den stationära torsken som lever i ett mindre område. Kusttorsken är en
del av den stationära torskstammen och några miljöorganisationer hävdar att den
stammen inte är bärkraftig.”
Till första vinet denna kväll så
serveras en bit Skrei, tiden är perfekt för den underart smakrika torsksläkten,
går inte att missa denna tid på året. Med enkla medel så bakar jag fisken i ugn
på 100 grader, ser till att hålla alla korrekta temperaturer som de vitklädda
med blå mössa säger att man skall, så 36 grader, inte en grad över. Fisken ålar
sig upp i en djup tallrik och sen öses en smärre mängd med smörsås, här kommer
även de svarta prickarna in i rätten. Kaviar är ett måste och denna gång den
svarta sorten från Ryssland. Ut på bordet omedelbart, finns bara ett verktyg
som funkar till denna skapelse och det är sked, skeden gör att man kommer åt
och missar inte ett korn eller en gnutta av rätten, och det bästa är att man
har nu en hand fri som går till att hålla glaset nära mun, för att inte bli
torr i munnen.
”Ta min till havet – Peter Lundblad”
I glaset har vi ett friskt och
välsmakande vin, ni kanske tror att jag är galen som inte serverar någon äldre
Rully, Montrachet eller liknade till de lyxiga och påkostande råvarorna i
rätten, men jag gillar att bryta lite trender och jag tror på detta vin. 2014 Graham
Beck Chardonnay Viognier (84p) och det är inte fy skam detta. Med 60 % Chardonnay
och 40 % Viognier så har vinet en bra balans mellan frukt och syra. Gillar de
tydliga tonerna av grå päron och grönt äppelskal, inte heller att förglömma de pigga och inställsamma citrus och lime tonerna. Ett fräscht vin som jag tror att
många köper för att ha som ”drick” vin och absolut, jag förstår tanken. Men
vinet vill ha mat och gärna fet mat med god sälta och syra för att komma till
sin rätt, och de var de jag tillförde vinet. Se så det blev, vad gott. Vinet
kostar under hunkan och jag skäms då inte för att skriva följande, att detta är
en vin som jag gärna bjuder mina mer vinberesta vänner på.
”Graham Beck Wines grundades 1983 i området Robertson av entreprenören
Graham Beck. Efter stora framgångar i gruvindustrin kunde han förverkliga sin
dröm att bygga ett toppvineri i ett område där han såg stor potential och i
princip ingen annan odlade druvor. Här kunde Graham också bedriva sin passion
med hästuppfödning, vilken är en stor del av Graham Beck Enterprises. Robertson
ligger regionen Breede River Valley som förutom Robertson består av Breedekloof
och Worcester. Regionen är varm och har väldigt lite nederbörd, så
konstbevattning är ett måste. Robertson är det område som har flest wards i
Sydafrika (9 stycken) på grund av dess mikroklimat, eller Terroir. Graham Beck
är mest känt för sina mousserande viner av typen Méthode Cap Classique (MCC),
som innebär en andra jäsning i flaskan. Deras ansvarige vinmakare för dessa
viner är ingen mindre än Pieter “Bubbles” Ferreira, som är landets mest kända vinmakare
för mousserande viner. Graham och hans hustru Rhona Beck var också filantroper
och väldigt engagerade i många sociala projekt i området och har bland annat
byggt ett Skill Center där utsatta människor kan få utbildning eller delta i
olika aktiviteter.”
Måste bara få citera, min vän som
stod på scen igår och presenterade kvällens viner och sa något så roligt som att
ikväll, serveras det eko champagne och den är även vego. -Va tosingen tänkte jag,
och kom på att till middagen skall det ”köttas” rött vin. Sagt och gjort.
Pommes friterades 4 gånger, en
gång mer än de mest kunniga till restauranger i Stan. Erkänner att jag glömde
de 3 gånger under tiden, så därav 4 gånger till slut. Ett smör skulle stöpas av
grädde och örter från landet som sparats i källaren för att torka och undsätta
oss, när kryddorna i köket är slut. Blev tillslut ett tryfferat ört smör.
Köttet kvällen till ära blev en större bit av hängmörad nötnacke som jag
penslat med smält Lardo i tre dagar. Tänkte att denna rätt skall ätas som
family style och ut på det stora ekbordet i den lilla fina ljusa matsalen så
bjöds det nu upp till storband med smaker från jord, skog och ladugård. I högtalarna
skrålade Jerry Williams 80-tals dänga ”Did I tell You. Fy vilket drag och alla klappade i takt för att få med alla i Jerrys gung.
Glasen är fyllda med kvällens
andra vin och från samma producent som förra vinet så har vi endast bytt druvor
från vitt till blått. Och blenden för vinet är följande. 60 % Shiraz och 40 % Cabernet Sauvignon. Vinet
har en muskulös kropp med god finess av svarta vinbär och torkade kryddor.
Shiraz pepprighet är gemytlig och jag känner en ton på nosen av kallt fett av italienskt
torkat späck. Smaken är bra, till en början lite mesig men tror att det kommer
att ske ting med vinet till all mat som står på bordet. 2013 Graham Beck Shiraz Cabernet Sauvignon (84p).
Laddar en gaffel med alla smaker
som bjuds på, och sköljer ned allt med en rejäl klunk av den röda sorten. Och som
vanligt, har jag rätt när det kommer till att bygga skäliga broar mellan mat
och vin. Vinets kryddighet är som en själsfrände till köttets legitima textur
och smak. Smörets inverkan på vinet är barnsligt gott, allt som kan kallas
kantigt i vinet försvinner när örterna, tryffeln och de feta anför sig på
vinet. Den fyrfaldiga knapriga potatisen gör vinet gott, och klappar vinet i
medvind, visst kommer dofterna fram av de torra Terroirprydda druvorna fram
från Breede River Valley.
Två viner denna kväll som utan
problem uppfyllt mina krav på denna nivå av vin, maten hade klarat av större
och mer kända viner, men vill återigen bevisa att ett vin som kanske inte få så
trovärdighet eftersom prislappen inte är dyr, men det behöver inte alltid vara
dyrt, och vad är dyrt? Och för vem? Vi alla har olika syn på vad som är
prisvärt och inte i denna värld, och tro inte med mina år inom branschen så
dricks det inte alltid
Alla de samlade runt bordet är på
väg mot närmsta bolag för att göra ett inköp. Vill påstå mig kunna redan här
säga, att det vita vinet kommer att bli en perfekt kamrat till sen vinterns
kalla skaldjur och de röda kommer även funka toppen till påskens hare med
brända kastanjer och rödkål. Låt mig inte hålla er längre nu, så ut och lek i
snön, krama om den som står bredvid dig och bara säg, vad fin du är så kommer
jag och mina viner vinna kriget mot allt skit som finns i världen.
”Det hon vill ha – Christer Sandelin”
Ordinarie sortiment – 2014 GrahamBeck Chardonnay Viognier (Nr: 15515) FINA 69 PIX
Ordinarie sortiment – 2013 GrahamBeck Shiraz Cabernet Sauvignon (Nr: 12986) ENDAST 69 PIX
Kommentarer
Skicka en kommentar