Mercurey "Clos des Barraults" 2011

Fredagen är här, fram med fredagsmyset. Nu Ni! Det är Idol och fram tages tacobuffén som toppas med boxvin och cola. Hela Sverige släpper alla tankar på den politik som sker i vårt avlånga land, och fint är det. Så denna fredag kallar jag idol för politikerstöd! Tänk om det fanns en Laila, en Bagge och en Get i riksdagen, som det finns i juryn. då hade väl Sverige stått stadigt?
För mig så poppas det upp ädel Bourgogne av sensuell fin stil. Det är Grand Cru Stockholm som har denna juvel i sin portfölj. En sagolik historia bakom dessa dofter och smaker. Vinet har en dov pallet i sitt djupa inre. 

Bourgognekupa är ett måste, vinet skall få ta plats och breda ut sig. Doften är lätt rökt och det är toner från kall torkad svinsvål, lakritsrotens inre dofter finns med som en lekkamrat genom nosen. Smaken är som sin doft, men adderar på svarta vinbär och björnbären tidiga mognad. Violen läckra smak är så generös. Vinet är perfekt balanserat och har en stillsam och fridfull tanninstruktur som blandar sig med fatens inverkan. 
Årgången är god och jag är glad över att viner fick dekanteras två timmar innan serveringen. Vinet kommer givetvis att utveckla sig ännu mer i framtiden. Men personligen så tycker jag vinet uppvisar en perfekt mognad redan nu. Erkänner med handen på hjärtat att jag borde lagat mer gastronomi till detta vin, så kvällens meny blev enkel med rostade kastanjer med mängder av smör. Några bitar av rökt ankbröst och såklart en bit av Mimolette, en komjölksost från norra Frankrike. Namnet kommer från ”mi-mou”, vilket betyder ”halvmjuk” på franska. Under tillverkningen färgsätts osten med karoten (färgämne från morot), vilket ger osten sin mycket karaktäristiska orangea färg. 
Låt er inte vänta med ett inköp av detta horribelt goda vin. Låt er smaka. Och trevlig helg på er!

Kommentarer

Populära inlägg