Steenberg de kan de! #Enjoywine
Det är allt lite ruggigt där ute, träden börjar tappa löven, det är på
tiden att städa undan sommaren på riktigt. Det pratas om ”lågtid” för många, finns
visst många som inte tycker om att det är börjar bli mörk och kyligt. Som tur
så känner jag att hösten är en vacker tid, det är inte så mycket hy på Stan;).
Folk börjar klä sig ordentligt och det viktigaste av allt. De riktigt tunga
vinerna skall poppas upp. Gör som vi i Snickerboa, trava en extra hög med ved
framför spisen, putsa upp de största karafferna och bara njut av busvädret och
den långa, klara hösten.
Vattnet är kallt och fisken är
pinfärsk, visst låter det smaskens! Jag gillar inte pinfärsk fisk! Jag vill
gärna att fisken skal få hänga en dag för att köttet skall bli i rätt textur,
givetvis på benet! Så första rätten skall i kväll utformas av en bir torsk och
en bättre flaska Sauvignon Blanc. Låt mig tänkta så här. Vi har ett växthus
fullt med små vackra tomater, ståtlig krondill, basilika blad som är större än en
ladugårdsvägg och såklart chili. Tankarna tar oss vidare in i köket och låter
mest mitt sinne tillsammans med gommen få agera konstnärer. Rätten som kommer
skapas och utformas kallas för ”kallsup i Trondheim” Tror att många har sin
egen uppfattning till vad en kallsup i Norge är, men för mig är det en smakrik
rätt. På tallriken så finner jag en bit torsk som fått rulla i socker, salt
samt kummin. Torsken har även fått ett täcke av basilika innan fisken äntrar
pannan som är full av brynt smör och ännu mer kummin. I tallriken så har
tomaterna, chilin gjort sig hemmastadda och inväntar en kompis till fisk.
Krondillen har fått avlägga en buljong med kraftig smak, samt vissa toner år
soya och vittvin. För att krondillen skall få känna sig extra lycklig innan den
hälls över fisken, så proppade jag min lilla buljongkanna med persilja, färsk
krondill och blommor. En rätt av mina sinnen är skapad på ett fint och elegant
vis.
För att inte låta mitt smaksinne
till vinet inte gå till överdrift, så ställe jag undan en större mängd av vinet.
Tur var det för vinet bara älskade rätten. I glaset har vi 2012 Stennberg The Black Swan Sauvignon Blanc, Western Cape,
Constantia. Inte konstigt att jag beter
mig som en ståtlig svan när jag prydligt häller upp vinet, fräser lite och ser
allmänt cool ut. Ett vin som jag lägger till handlingarna som topp 5, bland
Sydafrikas bästa Sauvignon Blanc. Toppen syra, friskt fräsch, piggt och
alldeles ypperligt. Ren och klar nos och inte en sekund för tidigt så är gommen
fylld med toner av lime, Terroir, svinkall flinta. Vårkänslorna tar sig an,
smaker som nässlor, sparrisknoppar och örter är gedigna. Lång och suveränt bra
balans mellan frukt och syra. Är så välsvarvat, så både Pamela Andersson och
Dolly Parton hade känts konvexa sett från sidan! Endast 900 lådor produceras av
vinet så köp, bara köp och prova, drick och njut. Varför vinet i sig passar så
bra till rätten är en klarhet, rätten saknar syra och minerlaitet och det
adderar vinet till på bästa vis. Druvan gillar att brottas med salt och
aromatiska inslag, de typiska krusbären och fläder toner kommer fram på ett mer
bedårade sätt då.
”1662 anlände den 22: åriga änkan Catharina Utsings Ras till Sydafrika.
I samband med hennes femte giftermål grundar hon Steenberg 1682. Hennes
tidigare män mötte skoningslösa öden i Afrikas vildmark. En blev uppäten av ett
lejon. Hennes tredje man mördas av en hottentott och den fjärde trampades ihjäl
av en elefant. Steenberg gör idag återigen unika viner genom sitt speciella
microklimat. Egendomen har genomgått omfattande investeringar i nybyggd
vinkällare, provningsfacilitet, restaurang och vingårdar som ger några av
Sydafrikas ledande viner. På egendomen finns också en golfbana, ett prisbelönt
lyxhotell med tillhörande restaurang.
Constantia det klassiska och ursprungliga vindistriktet Constantia är
Sydafrikas äldsta och bestod ursprungligen av två gigantiska egendomar,
Steenberg och Groot Constantia. Det sistnämnda gav också namnet till det
världsberömda dessertvinet Constantia. Det lilla distriktet Constantia ligger
inklämt mellan Kapstaden och False Bay på de södra sluttningarna av
Taffelberget och är ursprungsområdet för vinframställning i Sydafrika. Klimatet
är svalare med en genomsnittlig februari temperatur på 20,6 ° C och får ca 1
000mm regn per år, vilket gör bevattning överflödig. Distriktets vingårdar
ligger placerade på sluttningarna av Constantia Mountains där det korta
avståndet till havet och den svala havsbrisen som blåser in från False Bay ger
unika förutsättningar för vinodling. Framförallt är Constantia erkänt för viner
från Sauvignon Blanc. Men med sin unika sandiga jordmån ges även dom röda
vinerna en omisskännlig Terroir karaktär, främst i vingårdar som vätter mot
havet.”
Medans tonerna av Stefano Noferini
och des Air Liquid bombarderar mina basar så kollar jag till köttet som legat i
grytan sen tidig lunch tillsammans med sina rotfrukter och vin, så har det
marinerat klart till kvällens andra rätt. Ox ribbor från Angus Nebraska. Fy
säger jag och myser inombords. Köttet faller nästan av från benet och det
doftar gediget i hela huset. I grytan ligger det som sagt mängder av rotfrukter
tillsammans med chili och fisksås. För att få en mer krispig yta på köttet
innan servering så penslar jag köttet med ostronsås och bränner av med
brännaren. Det är näst intill kriminellt så bra detta kommer bli med vinet. I
en liten kopparpanna bredvid så står det och puttrar lök, spenat och grädde. Och
på andra sidan grytan så står grillpannan med perfekt brända pumpa skivor. Med
dessa rader så tror jag att rätten är klar. Ribbor med gräddig spenat, pumpa
och ostronsås.
I karaffen har jag hällt upp 2010 Steenberg Vineyards Shiraz,
Western Cape, Contantia. – Vem var det som sjön ”det bultar och den bankar”?
Precis så känns det nu! Innan första tuggan intas av rätten så skålas vinet in
ordentligt, det blaskas omkring i sitt Riedel glas och bara växer i alla former
av dofter. Vinet har ett djup och har en korrekt dov färg. Doften är stor och
det kommer direkt en anstrykning av peppar, viol, nejlika och kanel. Örter med
gröna skott ligger som en siluett över vinet och kryddigheten är bestämd.
Fatens inverkan är toppklass och för att vara lite extra komisk, så binder
fatens toner vinet smaker på en ytters begåvade sätt. Vinet behöver minst två
timmar i karaff för att öppna sig och visa sin finaste sida. Tack vare köttets
insprängda fett och spenatens kompis till grädde så kom vinets tannin och fat
mycket bra överens med varandra. Min första uppfattning av vinet i gommen är
att det är burdust och inte alls så gentilt som jag kunde tänka mig, men det enda
vinet ville bevisa för mig, är det behöver fett och protein för att smaka som
bäst. Jag är övertygad om att vinet är inne i en topptid nu, men skulle inte
bli ledsen över att glömma vinet i källaren i två år för att se vad som händer.
Ett toppen vin med andra ord.
Två viner från fortfarande mycket
populära Sydafrika, Vinerna är mycket välgjorda och balanserade. Tittar vi på
prislappen så är det inte mycket pengar, för vad man får i sitt glas. Dessa två
går givetvis att dricka i ensamhet, men som med ALLA viner, så strålar det upp
extra när extra vagant gastronomi får medföras i gommen. Så ta tag i höstens
vindar och utnyttja dess kraft. Pimpa seglet och ta Er ned till närmsta
monopol, stävja, lägg till eller kantra båten, bara Ni kommer fram i tid, för
speciellt The Black Swan är ett måste för att slippa alla kalla, bittra
höstvindar. Skål på Er och njut medans ni kan, snart är det sommar igen!
Beställnings sortiment – 2012 SteenbergSauvignon Blanc ”The Black Swan” (Nr:71727) 199 PIX
Beställnings sortiment – 2010 SteenbergShiraz (Nr: 71502) ENDAST 159 PIX
Kommentarer
Skicka en kommentar