Moulin Touchais på underbara Pubologi #Vinunic
En bättre sittning är ett återkommande ord som vi i krogsvängen mer än
gärna använder. Jag antar att innebörden innebär att det poppas fina flaskor
vin, lagas fint käk och att man har mycket trevligt sällskap. Det är den hela
sanningen för mig i alla fall. I går var en sådan dag, galet bra mat, vinerna är underbara
och sällskapet är vackert och kunskaps berikade som få. En helt vanlig dag med
Vingruppen på lunch. Att få lyssna till tonerna av Frederik Wilbrennink från
vinhuset Moulin Touchais är få förunnat. Idag blev dagen med stort D. Smakerna
från köket lekte tillsammans med druvans droppar och helhetsupplevelsen är allt
vacker.
Först ut. 1999 (Nr. 74716 299kr
BS) Frisk syra, saffran, rotsellerins skal, färsk ingefära och persika. Ett vin
som kommer få en storhet om minst 10 år, idag är det en ynnest att bara få äran att
få prova vinet. Mycket bra idag och kommer bli ännu häftigare. 1997 (Nr. 75068
349kr BS) har ett större djup än 99:an utstrålar en hel drös med toner som får
min att utbringa en skål med kryddighet, peppar, varm sten, däck av bättre
kvalitet. Bägge vinerna har en stålande syra. Att skriva saffran och gul
mogen frukt räcker med förklaring för Er alla! Det upptäcker vi i
samtliga viner. Sötman är inte för hög i något vin ,utan att syran har fått
reglera sig efter sötman och på så sätt får man en enastående balans i vinerna.
Till dessa två viner serverades en perfekt tempererad Anklever med plommon,
sotad hjärtsallad, löjligt gott.
1983 (Nr.70882 479kr BS) Ostig,
kittad, kallt smör från Oviken, brynt smör med viss knäckighet. Har en lite för
tydlig oxiderad ton, rostad kaffeböna, spritighet. Ett vin som har haft sina
glanstiden.
1981 (Nr.70983 479kr BS) Vanilj,
doften av isande vaniljglass, krämig och söt. Har en tydlig eldighet och doften
av bondgård är så bra. Karamellens inlevelse med toner av kall riktig fet mjölk,
vi tänker oss att dofta på skummet över mjölken! Precis den doften. Kaxig men har
fin kropp. Detta vin kommer att köpas lådor av till i min privata Cave. Rätten som
serverades är mer än bra, en av årets bästa rätter, rostad och tempura friterad
majs, stekt pilgrimsmussla, krämdubbel, torkad körvel. Barnsligt gott!
1985 (Nr.82117 449kr BS) Tydliga
drag åt smörighet, syran i vinet får mig att dofta på en varm get rygg
samtidigt som jag äter en bit kall getost från Loire. Ännu ett vin som jag ser
fram emot att prova åren fram över. 1975
(Nr.82185 499kr BS) Gräsiga toner, gräsklippare, två takts olja, örtig och kryddig,
tuttifrutti, aprikos, exotisk, blåbärsskal… ja ni, jag kan hålla på hur länge
som helst. Fy säger jag och analyserar mitt första intryck av rätten som består
av blåmögelost, torkad bröd och blåbär. Kan inte annat än fnissa inombords och
tycka lite bättre om mig själv än alla andra, för vilken upplevelse. Vinerna
blev ungdomliga och tackade för all krämighet, fetma och sälta i rätten.
Blåbären på tallriken är galant smart att addera till, perfekt syra till
vinerna.
2001 (Nr.4196 229kr BS) Tillbaka
till ungdomen och det är inte annan än bra, att hålla en prislapp som denna för
ett vin ståtligt som få är underligt, men för oss konsumenter är det bra.
Köp bara köp! 2000 (Nr.74787 229kr BS) Fläder, krusbär, svartvinbärsblad,
gräsig, grön, mynta, mint, balanserad och fina nyanser åt torkad ek och tall.
Barken efter ett regn.
Vinet känns som att det är här det börjar för dessa
viner Det är toner som vinerna behövs för att prestera på äldre dagar. Och de gör de verkligen! Avslutningsvis provade vi
Pubologis egna tanke om vad äppelpaj är. Äppelbitar, kondenserad mjölk,
kaksmulor, äppelglass och en hel hög med fluffig vanligsås. Rätten i sig är en
av årets toppar på sötsidan, lika så med vinerna. Tillsammans samspelade inte de på den nivå jag hade hoppats på.
Men låt mig utrycka mig milt. Fy
böveln vilken lunch. Tack till Er alla. Madame Forssell med team ni är bäst,
maten är så bra. Petra och David ni är så fantastiska som bara ni kan!
Frederik one Word!! Amazing!
Frederik one Word!! Amazing!
”Moulin
Touchais historia började 1797 med att vinbonden Touchais slog sig ner i Tigné
i Loiredalen under franska revolutionen. 1817 upptäckte han att det gick att
göra ett gott, sött och ädelt vin av Chenin Blanc druvan. Nu började Touchais
producera söta viner och varje år lade han undan några hundra lådor. Allt
eftersom åren gick grävde man flera källare och allt fler årgångar lades undan.
Först 1910 upptäckte man att de äldsta vinerna var fantastiska. Varje år lade
man undan 10 000 flaskor eller mer och en ny metod att förfina vinmakningen
introducerades: att skörda en mindre del av druvorna tidigt, för att bibehålla
syran i vinet, och sedan blanda dessa druvor med de sent mognade druvorna.
Under andra världskriget murades källarna igen och inte förrann 1970 öppnades
de mörka valven. En av världens stora vinsentationer var ett faktum och
kallades ”The secret cellars of Loire”. Moulin Touchais är ett sött, men inte
extremt sött, vin på druvsorten Chenin Blanc från appellationen Coteaux du
Layon i mellersta Loire, och säljs alltid med lite ålder. Nya årgångar börja
säljas vid tidigast 10 års ålder. Moulin Touchais är ett vin som åldras med
värdighet och flera äldre årgångar finns tillgängliga.”
Kommentarer
Skicka en kommentar