Moulin Touchais på underbara Pubologi #Vinunic

En bättre sittning är ett återkommande ord som vi i krogsvängen mer än gärna använder. Jag antar att innebörden innebär att det poppas fina flaskor vin, lagas fint käk och att man har mycket trevligt sällskap. Det är den hela sanningen för mig i alla fall. I går var en sådan dag, galet bra mat, vinerna är underbara och sällskapet är vackert och kunskaps berikade som få. En helt vanlig dag med Vingruppen på lunch. Att få lyssna till tonerna av Frederik Wilbrennink från vinhuset Moulin Touchais är få förunnat. Idag blev dagen med stort D. Smakerna från köket lekte tillsammans med druvans droppar och helhetsupplevelsen är allt vacker.
 Först ut. 1999 (Nr. 74716 299kr BS) Frisk syra, saffran, rotsellerins skal, färsk ingefära och persika. Ett vin som kommer få en storhet om minst 10 år, idag är det en ynnest att bara få äran att få prova vinet. Mycket bra idag och kommer bli ännu häftigare. 1997 (Nr. 75068 349kr BS) har ett större djup än 99:an utstrålar en hel drös med toner som får min att utbringa en skål med kryddighet, peppar, varm sten, däck av bättre kvalitet. Bägge vinerna har en stålande syra. Att skriva saffran och gul mogen frukt räcker med förklaring för Er alla! Det upptäcker vi i samtliga viner. Sötman är inte för hög i något vin ,utan att syran har fått reglera sig efter sötman och på så sätt får man en enastående balans i vinerna. Till dessa två viner serverades en perfekt tempererad Anklever med plommon, sotad hjärtsallad, löjligt gott.
1983 (Nr.70882 479kr BS) Ostig, kittad, kallt smör från Oviken, brynt smör med viss knäckighet. Har en lite för tydlig oxiderad ton, rostad kaffeböna, spritighet. Ett vin som har haft sina glanstiden.
1981 (Nr.70983 479kr BS) Vanilj, doften av isande vaniljglass, krämig och söt. Har en tydlig eldighet och doften av bondgård är så bra. Karamellens inlevelse med toner av kall riktig fet mjölk, vi tänker oss att dofta på skummet över mjölken! Precis den doften. Kaxig men har fin kropp. Detta vin kommer att köpas lådor av till i min privata Cave. Rätten som serverades är mer än bra, en av årets bästa rätter, rostad och tempura friterad majs, stekt pilgrimsmussla, krämdubbel, torkad körvel. Barnsligt gott!
1985 (Nr.82117 449kr BS) Tydliga drag åt smörighet, syran i vinet får mig att dofta på en varm get rygg samtidigt som jag äter en bit kall getost från Loire. Ännu ett vin som jag ser fram emot att prova åren fram över. 1975 (Nr.82185 499kr BS) Gräsiga toner, gräsklippare, två takts olja, örtig och kryddig, tuttifrutti, aprikos, exotisk, blåbärsskal… ja ni, jag kan hålla på hur länge som helst. Fy säger jag och analyserar mitt första intryck av rätten som består av blåmögelost, torkad bröd och blåbär. Kan inte annat än fnissa inombords och tycka lite bättre om mig själv än alla andra, för vilken upplevelse. Vinerna blev ungdomliga och tackade för all krämighet, fetma och sälta i rätten. Blåbären på tallriken är galant smart att addera till, perfekt syra till vinerna.
2001 (Nr.4196 229kr BS) Tillbaka till ungdomen och det är inte annan än bra, att hålla en prislapp som denna för ett vin ståtligt som få är underligt, men för oss konsumenter är det bra. Köp bara köp! 2000 (Nr.74787 229kr BS) Fläder, krusbär, svartvinbärsblad, gräsig, grön, mynta, mint, balanserad och fina nyanser åt torkad ek och tall. Barken efter ett regn. 
Vinet känns som att det är här det börjar för dessa viner Det är toner som vinerna behövs för att prestera på äldre dagar. Och de gör de verkligen!  Avslutningsvis provade vi Pubologis egna tanke om vad äppelpaj är. Äppelbitar, kondenserad mjölk, kaksmulor, äppelglass och en hel hög med fluffig vanligsås. Rätten i sig är en av årets toppar på sötsidan, lika så med vinerna. Tillsammans samspelade inte de på den nivå jag hade hoppats på.
Men låt mig utrycka mig milt. Fy böveln vilken lunch. Tack till Er alla. Madame Forssell med team ni är bäst, maten är så bra. Petra och David ni är så fantastiska som bara ni kan! 
Frederik one Word!! Amazing!     

”Moulin Touchais historia började 1797 med att vinbonden Touchais slog sig ner i Tigné i Loiredalen under franska revolutionen. 1817 upptäckte han att det gick att göra ett gott, sött och ädelt vin av Chenin Blanc druvan. Nu började Touchais producera söta viner och varje år lade han undan några hundra lådor. Allt eftersom åren gick grävde man flera källare och allt fler årgångar lades undan. Först 1910 upptäckte man att de äldsta vinerna var fantastiska. Varje år lade man undan 10 000 flaskor eller mer och en ny metod att förfina vinmakningen introducerades: att skörda en mindre del av druvorna tidigt, för att bibehålla syran i vinet, och sedan blanda dessa druvor med de sent mognade druvorna. Under andra världskriget murades källarna igen och inte förrann 1970 öppnades de mörka valven. En av världens stora vinsentationer var ett faktum och kallades ”The secret cellars of Loire”. Moulin Touchais är ett sött, men inte extremt sött, vin på druvsorten Chenin Blanc från appellationen Coteaux du Layon i mellersta Loire, och säljs alltid med lite ålder. Nya årgångar börja säljas vid tidigast 10 års ålder. Moulin Touchais är ett vin som åldras med värdighet och flera äldre årgångar finns tillgängliga.”


Finbesök från utsidan! 

Kommentarer

Populära inlägg