En berusad gris & en tjock värd! #Enjoywine
Vad är det som gör hösten så trevlig, kan det vara den friska luften,
de klara kvällarna, de vackra bladen från träden som skimrande toner blänker i
alla de höstfärger jag kan tänkta mig? Är det den nyfångade fisken? Eller
kanske den ståtliga svampen som doftar helt gudomligt? Bären från Jämtland,
eller kanske den söta tomatmarmeladen kryddad med krondillen, och allt från
eget växthus. Vem vet, allas höst ser olik ut, men för mig är det ett bevis att
jättarna från Piemonte knackar på dörren, att de aromatiska och kanske lite
söta Riesling viner stävar efter att få tillföra sin kärlek till ankans goda
fett. Denna kväll i Snickerboa drar temat åt Italien och Spanien för dryck och
råvarorna är hämtade från skogen runt hörnet om inte än närmre än så!
”Afas Avidan – Reckoning Song”
Växthuset har givit oss så mycket
grödor denna sommar så det känns extra bra att kunna ta hand och förädla alla
dessa fantastiska grönsaker. De är nu som jag istället njuter av smakerna och
inte de jag var förbannad på, att skotten och de små plantorna tog upp de mesta
av plasterna till sol i Snickerboa.
Vi börjar med en trevlig
anrättning. Grillad gurka som jag skvätter på soya, chili och lite citron.
Strör över sotad lök och några drag med peppar. Rätten skall avnjutas omgående
och inte behöva vänta på att bli uppäten. Gurkan ”tappar” snabbt sin spänst och
textur därför så njuter vi av första rätten direkt från grillen. Vinet till
denna rätt hämtar vi från Umbrien, Italien. Ett piggt och friskt vin som inte
vill ha för mycket smaker, vill gärna briljera på eget sätt och därför så låter
jag min bara bygga på vinets friska och mineraliska toner med gurkan och dess
vänner.
En druvblend bestående av Trebbiano 55 %, Grechetto 25 %, Druppegio 10 %,
Malvasia 10 %. Vill påstå att jag inte är riktigt hemma med alla dessa druvor,
och lägger allt ansvar på Fransesco Bardi. Och tycker att han gör ett galant
arbete och får mig att njuta i fulla drag. Vinet har en spritsig doft och det
poppar så fint upp toner av piggelin, päron, honung och mineral. Smaken är
korrekt och har förtrollat mig till att känna av sommarns värme. Med detta
menar jag att vinet avnjuts bäst i sommarvärme och som ett bra val till första
vin. Gurkan och hettan från chilin gjorde sitt med att ”puffa” till vinet och
druvornas smaker lekte runt på min tunga, precis så extravagant som den
dansante Mr. Ervin gör på kryssningarna över havet varje helg. Mineralerna som
vinet gärna visa upp, fattade tycke med den sotade löken och sojans sälta tog
så bra hand om den ibland livliga syran. Ett perfekt vin att njuta till ett
stycke komponerat av Giovanni Battista Sammartini! Vinet förklaras som ett ”halvsött" vin, men det är nog mer en personlig känsla. För mig så speglades friskhet
framför sötma, prova själva och bedöm.
”BIGI grundades år 1880 och tillhör idag kooperativet Gruppo Italiano
Vini (GIV). Redan på etruskernas tid förknippades Orvietos viner med kvalitet.
Firman BIGI äger 195 hektar vingårdar i Orvieto Classico i Umbria. Vinmakare
Fransesco Bardi har under många år övervakat firmans viner. Det är en lugn och
timid man med fötterna på jorden. Trots BIGIs ledande position i Orvieto
försöker Bardi ständigt förnya firmans viner. BIGIs viner har funnits många år
på Systembolaget. De är friska och mycket välgjorda. Distriket Orvieto erhöll
DOC 1971. Orvieto-vinet görs både torrt (Secco) och halvsött (Amabile).”
”Hans Zimmer – Time”
Toner av Times stråkar för mig runt
på ett livligt sätt i köket. Utan att jag tänker mig för så ligger det feta
fläsket i pannan och crispar till sig så gott. Tack till Nibble för att ni gör
livet gott för grisen och mig. Ett rent och vitt fett som är så långt ifrån penetrerat
med skit såsom salt- vattenlösningar. Hör där kära Danskar och Tyskar. Vad gör
ni med de stackars grisarna? Och till konsumenten, det är inte dyrt med svenskt
kött utan det är på tok för billigt med misshandlat kött som inte kommer från
den Svenska gården. Till fläsket kommer jag servera stekt äpple, rårörda lingon
och potatis från landet på Mörkö. Tänk vad husmanskosten är bra vacker och god.
Allt läggs upp i en skål hämtad från Jämtland. Att få en stor skål på bordet
med väldoftande råvaror är underbart, man plockar åt sig det man vill ha och såklart
går det inte jämt ut på tallriken, så en skiva fläsk eller äpple måste adderas
till de sista lingonen och den mosade potatisen. Den enda som inte gjorde sig i
skålen var den krämiga och lökiga såsen som är ett måste till fläsk och
potatis.
Vinet som kommer från Spanien och
DO Bierzo gjort på 100 % Tempranillo. Producent Hammeken Cellars. Skall drickas
om stora klunkar till denna rätt. Sältan i rätten kommer att behövas släckas av
spansk kraft av tannin och struktur. Vinet
har en bra balans, är som de flesta spanjorskor, vackra att bara beskåda. Doften
är rik på frukt som skogshallon, körsbär, bigarråer, varma björnbär. En lätt anstrykning
får mig att dra in små pustar av morfars rök kommande från hans gamla pipa.
Tonerna från rostade fat ligger med som en balansör mellan frukt och tannin.
Ett gott vin med andra ord. Vinet får ligga i fat ca: 6 månader och då i 1 till 2
år gamla fat. Jag vill summera vinet som stålande för sin peng och har precis den kraft och stil som jag önskar till min svenska husmanskost. Eftersom
grisen är sådär lagom salt, så tuffar vinet till sig lite extra mot fläsket och
tror sig vinna den smakresan, men inte det. Lingonens syra och icke behandlade
söttma pryglar till vinets strävhet och lockar fram en bra söt frukt och för
att släta över allt rugg mellan smakerna, så drar såsen till sig all
uppmärksamhet och kramar om de hårda i vinet samt att sältan i fläsket vågar
sig fram igen. Styrkan och lökens sötma lockar återigen till sig vinets mer
lugnade del och sköljer nu över allt gammat groll. En enastående kombo dessa
två tillsammans. Jag kan inte annat än lassa på en portion till, hälla upp mig
ett glas, och bara frodas i vad kärleken ger mig tillsammans med god gastronomi
gjort på eget vis.
”VinNico Export grundades år 1996 av Nicholas Hammeken och bytte år
2014 namn till Hammeken Cellars. Nicholas en dansk entreprenör som blev
fascinerad av de Spanska vinernas potential. Hammeken Cellars är beläget i den
pittoreska lilla spanska staden Javea, i provinsen Alicante, och är idag en
stor spelare på den internationella marknaden med viner från i stort sett hela
Spanien i sin produktportfölj. Man gör viner i alla prisklasser men med fokus
på kvalitet och valuta för pengarna. Man är noga med att välja ut druvor,
vingårdar och använder sig av vinmakare som har samma filosofi som dem själva.
Traditionella spanska druvsorter från gamla, etablerade vingårdar och regioner
kombineras med modern vinproduktion och tillsammans vill man kalla det
”Morgondagen Spanien”, viner i modern stil med mycket frukt och druvkaraktär. År
2001 anslöt sig David Tofterup, en vinmakare med stor erfarenhet från den
internationella vinmarknaden såsom, Bordeaux, Chile, Kalifornien och Sydafrika.”
Som avslutning så spelas ”A dark
Night” av Herr Zimmer och får en att lyssna till stråkarna på ett fint sätt,
samtidigt som de sista tanninerna packar ihop i min gom och beger sig ned för
min strupe. Vilken kärlek som beslöt oss denna afton! Hoppa in i batmobilen och
sladda ned mot monopolet, köp upp ett parti och bara ha hemma för gott skull, återigen
så har jag fått bekanta mig med två viner under 100 lappen som har visat ett
bättre intresse för mig, så allt är inte La Tâche eller Harlan. Det är visst så
gott de med.
Tack till.
Made by Jämtland för fat
Miss E
Vårt växthus
Riedel
Kommentarer
Skicka en kommentar