2013 Domaine Jean Teiller Menetou-Salon #Grandcrustockholm
Vad gör man åt ett behag, att totalt gå lös på ett gäng rökta
räkor? – Jo man tar sig till rökeriet och investerar ett kg eller två, köper
två dressingar av fiskarn (enbart för att vara så vanligt som möjligt!) Ett
stycke ost av modell, väldigt-lagrad- gammal Gruyère fick göra sällskap i
träkorgen hem.
En enkel middag dykas upp i
matsalen och de rökta räkorna sprider sin intensiva doft över hela huset. Galet
gott med räkor, och till räkor dricker man vittvin av druvan Sauvignon Blanc, för
så är det bara. (Enligt min vinbok) De två såserna är beslutade av Miss E
och de blev en klassiks hovis sås med mycket dill och den andra blev en
”hetare?” chili aioli. Bull shit säger jag och pepprar den där såsen med både chili
och paprika. Inte att förglömma så skall hela räk-skivan rundas av med rostat surdegsbröd.
– Ursäkta mig men surdeg hur 2010 får det bli? Måste ta tag i detta och förklara för wannabebagarna att allt inte behöver
dofta och smaka surt;) Detta är återigen min uppfattning. Tänk på alla kunde
göra bröd som broder Daniel- Mattias i Åre. Vilken estetik, kärlek och mödosamhet
han lägger ned på sina brön!
Vinet ikväll är ett mycket bra
vin från Domaine Jean Jacques och Patricia Teiller och då vet vi att vi håller
till i AOP Menetou – Salon. 100 % av druvan Sauvignon Blanc och druvorna växer
i en hård och läskande Terroir av lera och kalksten. Årgång 2013 är det vi
provar till räkorna. Utseendet är klart och vackert, tydlig viskositet. Doften
är fantastisk och först kommer en hint av blöt kalksten från Öland, sen kommer
en friskt fläkt av fläder, krusbär och ett uns av vinbärsbladens toppar. I
doft nummer två så kommer såklart de förstnämnda dofterna men addera nu på en
lätt oljig doft med en rostad ton från fatlagringen. Smaken är precis som sin doft
men nu storleken större på alla sätt.
Visst är det en lätt rökighet som
kommer fram mellan raderna och vinet bara strålar.
Räkorna skriker efter vin och
dess rökighet med tillhörande sötma och Umami, vinet går vinet upp i eld och lågor med en gång, druvans oljiga stil kommer fram ännu mer och flädern har fått sällskap av
gråpäronets hårda skal. Tar och doppar en räka i den heta såsen och tror inte
mina lökar om vad som händer med vinet...
En läcker smak av rostad majs gör entre och fram kommer smaken som lutar åt solmogen klementin. Hovmästarsåsen fick
sällskap av nästa räka, vipps så visade vinet upp en annan sida, att vinäger
och syra samt dill inte var några som helst problem för vinet, de smakar
ypperligt till. För varför krångla till det? Ett gäng räkor en tisdagskväll med
en bättre pava vin, gott sällskap och ett par såser så är man hemma. Det roliga
med det hela, var faktiskt att brödet passade helt ok till, vinet fick tycke av
brödets syrliga inslag och jästighet och på så sätt kände vinet igen sig från
sin jäsning på tank.
Låt inte mig hindra er utan släng
er på telefonen ring Grand Cru Stockholm och få det förklarat på bästa vis hur
man nu kommer över några buteljer av dessa. De är verkligen helt naturligt goda
vinerJ! www.grandcrustockholm.se
Osten inverkan på vinet, det får ni helt enkelt bara prova, för jag vet inte hur jag på ett lagligt sätt utrycka mig i sensuella former och ord. Jag stannar där för att inte låta mig formulera allt fel;)! Så febrilt gott tillsammans!
Osten inverkan på vinet, det får ni helt enkelt bara prova, för jag vet inte hur jag på ett lagligt sätt utrycka mig i sensuella former och ord. Jag stannar där för att inte låta mig formulera allt fel;)! Så febrilt gott tillsammans!
Kommentarer
Skicka en kommentar