Dimma, dis & tomma flaskor! #enjoywine
Dagarna efter i midsommaren fulla fläkt, med höga doser av sillar,
laxar, olika knölar så som potatis och tryffel så är det på tiden att grilla
sig en redi köttabit. Räknade till tre olika jordgubbstårtor bara på midsommar
afton. Galet vad mor kan, och inte så konstigt att Gucci skjortan sitter som
den gör. Men det är bara midsommar en gång per år, ”tur är väl det sa ungarna
till grannar, som krökat på i 36 timmar (hur orkar dem?)”. En för övrigt lugnt
och städad helg på Öland som bidrog med mer kärlek åt min hemma ö, dess natur
och skafferi. En vacker dag så skall det återigen stå Borgholm på min
postadress, i alla fall som sommaradress. Låt mig få öppna kvällen med att jag
känner mig så "Debonnaire”
Att pippi är en väl representerad
fågel i Snickerboa kan inte undgå någon, höna, kyckling, pippin är så smakrik
och det är så trevligt att få tillreda en fågel under en dag. Denna kväll så
var det bröstet tur att briljera. En enklare och smakrikare förrätt stod på
schemat och den avnjöts direkt från panna i kökets lucka, som för övrigt i
afton klätts in med finaste linneduk. Ibland så känner jag för att vara sådär
finedining och då åker duken fram. Kycklingen som fått en yta i pannan med basilika
från växthuset och en smärre dos av brynt smör. Bredvid så puttrade säsongens
sista vita sparris tillsammans med grädde och fermenterade vitlökar, precis
innan serverginen så revs det ned en gnutta getost av Charolais – Bourgogne,
för en hint av get och sälta.
I glaset hälldes en sval Cabernet
Franc. Blev lite imma på glasets ena kant. Perfekt tänkte jag och insåg att
vinet har fått sin rätta temperatur, för att sedan kunna mjuka upp sig en grad
eller två medans jag snaskade på pippin och dräpte den med sparris och grädde. Vinet
är klart och har en lätt viskositet. Doften är helt underbart fräsch och dess
unga röda frukt gör sig så bra. Kalla jordgubbar som precis tagits ut ut kylen,
en näve med skogshallon, en portion smultron, ett gäng med körsbär, en korg
fylld med örter och blad, vinet har en grönskande ton genom hela gommen. Smaken
är som sin doft men jag lägger på en kalkighet som får mig att tänka på när jag
halkade på en trottoar i Borgholmsnatten 2011 och drattade med nosen före rakt
ned i en påse med mald kalksten som någon plockat under dagen. Eller, ja kanske
mer skavde nosen i Herr och Fru Von ottens garagevägg, den vad gjord av Öländsk
kalksten. Hur eller hur så är vinet glädjande, läskande och inte minst galet
gott till min pippi dessa nyttigheter som sällskapar. Vinet ville så gärna ha
syra och det fick den från sparrisen, vinet vill också ha någon form av
onyttighet för att kunna på ett dansant sätt visa sin mineralitet och fina
frukt, det fick vinet genom grädden och smöret. Pippins smaker av basilika och
vitlök sprätte igång vinet på ett sådant brutalt sätt så jag stod mest och småfnissade
i köket och insåg att detta var barnsligt gott tillsammans. Men lyckan vände
sig fort och blev till det svartaste ögonblicken jag på längde upplevt, Vinet
tog slut alldeles för fort!! Säger inget mer, men tänk på det när vinet skall
inhandlas på monopolet. 2011 Les Débonnaires Chinon Carroi Bon Air,
Loire. Icke ett annat ord än enastående.
”I hjärtat av naturparken
Régional Loire-Anjou-Touraine i närheten av Chinon och Saumur ligger de 14
hektar med vinrankor Domaine Carroi Bon Air förfogar över. Endast druvan Cabernet
franc odlas här och rankorna är mellan 40 och 80 år gamla, vingårdsarbetet sker
efter biodynamiska principer och hela egendomen är inne i konversion för att
bli certifierad. Skörd sker för hand med hjälp av egendomens häst. En person
som är "Debonnaire" är någon som är välvillig, ödmjuk och generös!”
2010 Finca Decero, Argentina,
Cuyo, Mendoza, Agrelo - Remolinos Single Vineyard, Petit Verdot 100 %. Ett vin
som tog mig på sängen kan man lätt påstå. Erkänner även att jag inte hade så
höga förhoppningar på vinet när jag poppade korken, vet att vinerna från Finca
Decero alltid har tilltalat mig och tog en titt i mina notes från övriga viner
från dom och vet faktiskt inte varför jag kände så här. Kan ha varit att jag
saknade några stänk av Malbec eller Cab kanske? Men så fel jag har… Vinet som
fick dekanteras i en timme medans jag lekte med grillen och tog fram alla
bestyr som Köttabiten, bestämt ville ha som sällskap. När vinet sen tog sin
plats i Riedelglaset så insåg jag direkt att jag skulle bara varit tyst från en
första börja, inte ens tänkt tanken att bedöma ett vin innan jag provat det. Och
i glaset framför mig nu har jag ett villebråd till vin. Det är kraft och stor
frukt men samtidigt med ett stort stycke ödmjukhet. Vinet har en läcker täthet
och är mycket doft i sin palett. Blåbären är det första som ger mig stryk,
sen kommer det kastandes sig emot min nos med örtighet och en känsla åt svalt
te gjort av lavendel, viol och jasmin, en blommighet som övergår till en
kryddighet och är så god. Smaken är lång och balanserad, perfekt syra, frukt balanseras
upp med en snygg ton av Fransk ek. Jag är så glad över att vinet har en sådan
snygg kropp och den håller länge. Vinet har allt som jag söker för att min
grillkväll i Snickerboa skall bli fulländad. Handskörd och radikal sortering,
endast de bästa druvor få bli till detta vin, macerering under ca 40 dagar och
jäsning ca 10 dagar. Och som sagt ca 16 månader i klassiska 225 liters franska
ekfat gör vinet till den storhet som ingen kan undgå.
”Finca Decero startades i mitten
av 1990-talet av den schweiziska affärsmannen Thomas Schmidheiny, som har en
tradition av vinmakning i sin familj, mor-och farföräldrarna i Schweiz och hans
egen mor mycket framgångsrikt i Napa. Decero betyder ”från grunden” och området
heter Agrelo och ligger 1050 möh, med Anderna som en fantastisk snötäckt
bakgrund. Från Agrelo kommer några av Argentinas absolut bästa röda viner. När
den första årgången släpptes 2006 blev det höga poäng i vinmagasin över hela
världen. Redan från början bestämde man sig för att bara plantera röda
druvsorter och det skulle vara Single Vineyard wines, vilket betyder att
druvorna endast skulle tas från just denna bit av marken. Området döpte man
till ”Remolinos Vineyards”, Remolinos är små virvelvindar som är mycket vanliga
just här. För att förstå den unika kvaliteten i detta område, där varje
centimeter i vingården ger egen karaktär åt druvorna, så bestämde man sig för
att allt skulle göras för hand. Man kallar det ”amano” approach. Amano betyder
”för hand”, allt i vinframställningen görs manuellt och med stort engagemang
och passion. Druvor: Malbec, Cabernet Sauvignon, Syrah, Petit Verdot och Tannat”
Av vin är jag kommen och skall
återlämnas på flaska. Är inte riktigt där, så låter mig tro att jag under
många år kommer att njuta av viner från denna producent. Finca Decero är ung,
livlig samt med ett tycke för kvalitets vin, kan inte bli annat är bra.
Köttet som grillats på alla håll
och sidor är redo för att skivas upp. En smärre bir högrev av känd bonde är
mittpunkten för ikväll. Grillar citron, ett gäng med sparrisar som blev kvar
från förra rätten. Och en sallad som plockats från växthuset ca 3 minuter innan
den landar på bordet. Pinfärskt eller vad kallar man det? Vinet är så het på
gröten nu, så vi kan inte vänta. Första tuggan av rött och väl grillat kött med
några droppar citron är sig enbart sensuellt men adderar jag på en större klunk
av detta vin så är vi fan-i-meg i himmeln eller i alla fall på någon av Anderna
vackraste toppar. I nästa tugga så ingår det nu en bit sparris och en viss del
kaninföda. Tro inte vinet gjorde sig sämre här. – Nä ni, vinet sparkar bak ut,
rent ut sagt, vinet hånglar upp hela mig. Kan med den inlevelsen förklara för
er läsare att vinet smakade bra med maten. Vinet har en påtaglig tanninstruktur
med påföljande bärighet och fat. För att få fram bärigheten till fullo och ”lugna”
den ungdomligheten i vinet, så är det röda köttet en perfekt textur för vinet,
att sedan varm citronsaft är gudomlig för vinernas syra är ingen som kan säga
emot. Sparrisens syra höll vinet fräsch genom hela gommen och salladens
innehåll av dill och persilja var nog kvällens bästa matchning. Vinet sträckte
lite extra på sig. Kan säkert tänka mig att en vitlöks stinkande potatisgratäng
med stora mängder grädde inte heller är en fel kompis till vinet. Men för mig
räckte det med köttet, vinet och Miss E denna kväll, för att återigen få en
fulländad gastronomisk upplevelse.
Ta sparkcykeln och kicka ned mot monopolet
för inköp av dessa godsaker.
Tack till.
Riedel
Vårt växthus
Ann för vår fina keramik
Råvaror från känd grossist
Kött av känd Bonde.
Kommentarer
Skicka en kommentar