Skärande toner & joddlande sparrisar #Enjoywine
Det var väl egentligen där det hela
började, med ett glas vin i min ena hand och ett större vinlexikon i min andra.
– Prova det här så kommer studierna att gå bra. Så löd orden, och jag gjorde
precis som jag blev tillsagd, än idag minns jag den första sippen av det så
enastående vin jag hade fått i mitt glas. Och precis som min ena mentor sa, studierna
gick mycket bättre. Adderar jag sen till, att det var kapitlet om Österrike som
skulle hårdtränas så fick jag även tillfället att använda mina alpina intressen
för att lotsa mig nedför varje sida i min bok, tänk er en gnistrande morgon
uppe på toppen i Hintertux, framför mig ligger nattens nyfallna snö och under
stenhård manchester. För er Vin/skidåkare så kommer ni förstå innebörden om vad
kvällens första vin fick mina tankar att hänföras till.
Lyssna till Mustasch- Double Nature
2014 Weingut Jurtschitsch, Grüner
Veltliner Stein, DAC, Kamtal. Ett vin som jag äntligen får bekanta mig
med igen. Ett helt år har vi varit ifrån varandra och jag känner att saknaden
är besvarad. En mycket bekant doft som inte är speciellt mjuk vid vårt första
möte, mer som när jag får träffa närmsta vännen Jeff och får en blöt puss.
(Jeff är en Beagle) Mycket på en gång kan jag även översätta situationen. Vinet
har en klarhet och det är bara vackert att beskåda. Doften som är ren och ett
dump av stenfrukter som färsk valnöt, omogen mango och varm nektarin.
Mineraliteten är perfekt, underbar syra och balanserad, ett uns av rökighet
ligger som en bakgrund i paletten. Och NEJ det har inte med att vinet är ytters
lite svavlat, som behövs för att endast stabilisera vinet. Att vinets druvor
kommer från unga stockar känns och allt blir bara livligare, inser fort att
vinet har några år till i flaskan för den som klarar att hålla sig borta från
vinet. Druvorna är från Grand Cru läget Loiserberg. Vinet får även en tid med
jästfällningen ca 6 månader, och detta gör bara gott för vinet. Vinhuset jobbar
med minimaliska tillsatser och vingårdana är Ekologiskt betrodda.
Vinet har en läcker frukt och kan
endast tillfalla oss som lyckas att locka fram den. Jag gör det genom ödmjukhet
till vinet och tar fram en skål med fint hackat nöt, som fått stå och dra i
kylen ca 30 min. Tillsammans med min säregna soya, varför den är så speciell,
är att Umamin är groteskt bra. Att österrikarna gillar sparris är något som avspeglas
i både vinet och mig, så därför får ett par gröna sparrisar komma med. Krasse
och torkad stekt kapris får sluta säcken till kvällens första rätt i
Snickerboa.
Tartar på pensionerad kossa,
ägg från Martin & Elaine, sparris från Gotland, krasse från Ugglarp och kapris.
Tartarens obehandlade protein tar
direkt en omfamnade kärlek till vinets syra om mineralier, mötet blir
kärleksfullt och direkt visar sig den bakomvarande frukt. Sparrisen som
knapps fått vända i det heta smörbadet, har kvar sin tydliga fräschör och gör
så vinet inte faller för fort mot köttets primära smak. Ägg är som för många
oklart varför man använder i mat som rå ingrediens, men kommer under min
livstid att jobba för att ägg är en underbar vinvän och smakbro. I denna rätt
så använder jag mig av äggets fett som då kanske mer logiskt skall översättas
som kolesterol. Men är en gastkramande smakbro mellan vinets fruktighet och
köttets textur. Allt blir mycket lenare med en äggula, så är det bara. Sältan
från kaprisen är en sann vän som vinets Terroir känsla. Denna kombo är en av de
bästa på mycket länge i Snickerboa…
Vi kommer att lämna de
svalare/kallare bergen i Österrike för att föra oss ned till Italienska kullar
och kanske få en känsla av Syd Tyrolens puls i nästa vin och dess tillhörande
smaker. Låt oss knäppa på oss hudarna och traska vidare.
”Weingut Jurtschitsch med sina månghundraåriga anor är ett av de äldsta
vinerierna i Österrike. Källarna på egendomen där man lagrar vinerna innan
buteljering är flera hundra år gamla. Idag drivs företaget av en ny generation
med Alwin och Stephanie Jurtschitsch i spetsen. Alwin har vuxit upp på
egendomen och efter skördar i Australien, Nya Zeeland och Frankrike var han
tillbaka hos familjens vineri i Langenlois, Kamptal för ca 7 år sedan.
Stephanie kommer från Rheinhessen, Tyskland och har även hon vuxit upp på
föräldrarnas vingårdar. I det här fallet Gunderloch. Sedan Alvin och Stephanie
tog över ansvaret har man succesivt höjt kvaliteten på varje produkt i
sortimentet vilket medfört att man i dag producerar mindre vin än tidigare med
av betydligt högre kvalitet. Samtliga ägor är ekologiskt certifierade och på
den berömda vulkanen strax utanför Langenlois, Heiligenstein, jobbar man
dessutom biodynamiskt. Filosofin är att låta läge och jordmån spegla karaktären
av respektive vin. Elegans, balans och renhet är ledorden. Varje druva som
plockas och pressas vid skörd måste vara helt fri från angrepp från botrytis
och liknande. Nyligen har Allwin och Stephanie blivit utsedda till några av de
mest intressanta vinmakarna i Österrike av det ledande vinmagasinet i landet,
Gault Millau.”
Lyssna till Andrea Bocelli- Con
te partiré
Nästa vin som skall in på bordet
ikväll är en sann vän för många, detta kvalitetsvin är från ett av Italiens
anrikaste hus. Alla vet vilken producent det är, och alla har någon gång
drucket ett vin härifrån. Så låt mig bli ännu mer folklig och tänder upp brasan
för att få bäst känslan runt vinet. (Ni kanske tror jag är i Alperna, men så är
det tyvärr inte, jag har bara samma fantastiska vårväder som alla andra i denna
del av landet Svedala, där av skidabstinens och tänd brasa). Medans Bocellis
fantastiska röst lägger som ett tjock puderdump över mina känslor. Dekanterar
jag vinet med ett stort leende, sjunger med på oförsvarlig italienska. Och
därmed är kvällens andra vin är nu uppväckt till både vackra och fasanfulla
toner.
2012 Allegrini Valpolicella Superiore,
D.O.C. Corvina 70 %, Rondinella 25 %, Oseletta 5 % är det vi har i
karaffen. Håller Ni inte med mig, alla har någon gång haft samröre med detta maffiga
vin. Doften är tydlig och här plockar min nos upp dofter som bigarråer, blåbär,
vildhallon och svartavinbär. Att vinet fått ligga och vila i slovenska fat i
ett år gör vinet gott och fatens inverkan på vinet är utmärkta. Faten rundar av
vinet och får en söt vaniljsmak som är tongivande åt hela upplevelsen. Urtypisk
för detta vin är jag alltid finner smaker som mörk Valrhona choklad, färska
örter såsom timjan och dillkvistar. Ett stort vin i liten glas förslutning.
Varför inte bland några turkiska smaker med kulliga Italienska smaker, jag tror
på ett gott resultat.
Skall erkänna, att umgås med min stora Sommelierfamilj en heldag och en större bit av natten sätter sina spår av skratt och kärlek, men även efter dessa middagar så brukar saltintaget behövas fyllas på. Sugen som bara den på en kebab men inte vilken som helst, kebaben som jag fick första gången på en liten restaurang i Livigno. När vi guider ville ”gömma” oss lite för all publik så smet vi till detta lilla krypin och fick vid köksbordet en enklare rätt som han ville kalla kebab. Fick för mig att återuppleva denna tid och kan väl med känslofullt hjärta säga att min smakade inte lika bra som i Livigno men tanken räcker långt. Vinet vill ha heta smaker och gärna en sötma i rätten som kan gifta sig med vinets påtagliga röda frukt, hetta mot vinets ungdomlighet gör att vinet känna ännu större, att sen servera kålsallad som är rimmad får vinet att joddla. Köttet stekte jag enbart med valnötsolja för att få fram vinets fat och rostade toner på ett fint vis.
”Allegrini är ett familjeföretag baserat i Fumane i vinområdet
Valpolicella i nordöstra Italien. Företaget grundades för 151 år sedan. Det
leds i dag av syskonen Franco och Marilisa Allegrini samt deras framlidne
broder Walters dotter Silvia Allegrini. Franco är vinmakare, Marilisa har hand
om försäljningen och Silvia ansvarar för marknadsföring och PR. Företaget äger
i dag drygt 70 hektar vingårdar. De mest kända vingårdarna finns på kullen La
Grola, dels vingården med samma namn som kullen, d v s La Grola, dels den högt
rankade vingården La Poja på högplatån högst upp på kullen. Druvorna därifrån
ger ett av Italiens bästa och mest kända viner. Allegrini producerar även en Amarone
av världsklass. För 20 år sedan beslöt man att rensa bort alla botrytisangripna
druvor i samband med amaroneproduktionen. Många av de andra producenterna
menade att det var fel. Att det var ett avsteg från den normala processen.
Allegrini tog striden eftersom man ansåg att ädelrötan var negativ för såväl
tanniner som polyfenoler och antocyaner, de viktigaste grundstenarna i
rödvinsbygget och i dag har de allra flesta valt bort botrytisen. Franco
Allegrini leder också ett samarbetsprojekt, där Allegrini tillsammans med två
stora kooperativ samt en privat producent i Verona-området producerar en
vinserie med namnet Corte Giara, avsedd att erbjuda en bred publik det bästa av
Verona-områdets viner till konkurrenskraftiga priser.”
Knäpp på Er rullskidorna och
stapla iväg till närmsta bolag och köp på er en mängd vin. Jag kommer
personligen inte kunna vänta för länge innan jag skruvar av en kork på nästa
flaska av Weingut Jurtschitsch viner. Tackar för denna kväll ifrån Snickerboa oh
återkommer snart med flera vin och gastronomiska upplevelser.
Tack till www.enjoywine.se
www.calleforsberg
för keramik.
Riedel gör enastående glas.
Grossister för råvaror.
Kommentarer
Skicka en kommentar