Hummer & Champagne! #Enjoywine
Efter en helg som denna, så har
jag inhyst mer historia, religion, samhällskunskap och fantastisk gentil
gemenskap. Än vad någonsin historiker, statsvetare skulle kunna göra på ett
decennium. För vet ni! Jag har bara druckit historia i dessa dagar. Tänk om jag
fått lära mig Bordeauxs stora årgångar under mina historielektioner eller Ungerns
originella och vidskepliga trolleri med druvan Furmint, varför fick jag inte Oz
Clarks bok under mina samhällslektioner? Då jag i stället fick sitta och lyssna
på hur många pleni stolar det finns i Stockholm största dårhus? Men jag vet nu
i dag, för mig är det viktigare att veta varför man valde att klona Pinot Noir
i Sonoma än vad krig har utsatt vår mänsklighet för. Därför så kommer ordet
folkhälsa alltid vara ett tecken på okunskap. Dårskapen kan ses på många sett, jag försöker alltid att se dårskap som något originellt och lätt avvikande
i dagens samhälle, varför njuta av livets goda bara på helgen?
När man kan göra
det alla dagar i veckan!
Denna kväll var suget på salt
lite extra, man bli saltsugen när man dricker livets goda vatten, det sa min jympa
lärare redan i lågstadiet, dricka bör man annars dör man. Jag lovar att följa
orden till punkt och pricka. Först upp på ett vackert block av salt, placeras
enkelt en rumpa av nykokt hummer, vid sidan om ligger en skiva sotad citron,
inte för att krångla till det så blir detta kvällens första ”rätt”.
I mitt stora Champagneglas breder
sig ett stycke kunglighet ut sig, moussen är så livlig så jag tror att flaskan
är på väg med Gumball3000, jag möts av en stor kropp och kraft i vinet, skulle
kunna tro att det är Aston Martin själv som skapat vinet. Det poppar upp dofter
som gråpäron, nyplockad champinjon och visst är den där härliga brödigheten där
med. Smaken är så elegant och mineraliteten av dess härkomst ”Terroir” gör sig hemmastadd
direkt i min gom.
Inväntar med stort begär att en tugga av hummern skall
anlända. Det röda guldet fick sig ett snabbt kokade bad för att få sitt
fastare yttre av textur. Jag vill inte bli serverad hummer och inse att den är
kokt alldeles för länge. Tro mig, hummern blev mer än välkomnad av bubblet,
vinet som är skapt av Pinot Noir 65 %, Chardonnay 35 % har en balanserad kropp
och vinet bakomliggande fruktighet kommer fram när hummerköttets sötma kommer
till sin rätt. Den varma citronen lugnade ned bubblet en aning och bageriets
nybakta toner blev ännu mer generösa.
Vad vi har i glaset är N/v Nicolas Feuillatte Brut
Fondamental
”Nicolas Feuillatte var en exceptionell man i alla avseenden. Med sin
känsla för vågad och medfödda entreprenörsanda, under hela sin karriär har han
fulländat konsten att omvandla sina idéer till ren magi. Efter att ha gjort sin
förmögenhet i USA på kaffe och cacao, bestämde han sig för att skapa en
champagne som skulle spegla sin egen personlighet. Hedonistisk och med hög
standard när det gäller kvaliteten på den erfarenhet som han njuter av att
dela. Och det är från denna lilla gnista som hans största bedrift skulle
blomstra. Han hittades ofta i sällskap med dem som var toppen av samhället.
Tidigt bestämde han att Nicolas Feuillatte ”varumärket” måste i första hand
kunna tillfredsställa de mest kräsna gommar, men också uppfylla ett tycke för
en bredare publik. Champagnen han skapade var elegant och sofistikerad och en
omedelbar hit med en exceptionell grupp ”A-kändisar”, bland dem Jackie
Kennedy-Onassis och Lauren Bacall.” Resten är bara en vacker historia som
aldrig kommer få ett slut. Tänk på den när Ni avnjuter en flaska, det är ren
och skön historia.”
”Bisarrt bra struktur i glaset”
Att gå från hummerns lyxighet till
”enkel” mat är inte så stor skillnad som man kan tänkas tro. Det sitter mest i
vårt sinne om vad som är lyx och flärd. Därför plockar jag fram det mest
klassiska och bästa bestyr till råvaror. Ett vackert sellerihuvud lindas in i
folie, likaså med ett gäng potatisar. Tänder upp grillen och låter grödorna få
bakas långsamt över glöden. Tog tillfället i akt och lade fram ett sällskap med tomater i eftermiddagssolen för att få fram den där härliga varma sötman som
finns i bra odlade tomater. Korv med smaker av inlagd chili och paprika fick
utgöra proteinkällan för kvällen. Rev ned en bit Västerbottenost i lite Crème Farisé
och i med två tillbehör som salt och peppar. Låter inte kvällens varma rätt bli
svårare än så här.
Vinet till denna enastående
frestelse hämtas från Argentina och Mendoza mer bestämt Remolinos Single Vineyard.
Vinet är gjort på 100 % Malbec. Det första som slår mig efter att doftat på
vinet är att det är bisarrt bra struktur i glaset, doften är stor med klassiska
drag år viol och röda plommon. Tanninstukturen är fint balanserad mot frukten
och vinets örtiga och jordiga stil. En intelligent syra lockar min tunga efter att
få ett mer sug av vinet.
”Finca Decero startades i mitten av 1990-talet av den schweiziska
affärsmannen Thomas Schmidheiny, som har en tradition av vinmakning i sin
familj, mor-och farföräldrarna i Schweiz och hans egen mor mycket framgångsrikt
i Napa. Decero betyder ”från grunden” och området heter Agrelo och ligger 1050
möh, med Anderna som en fantastisk snötäckt bakgrund. Från Agrelo kommer några
av Argentinas absolut bästa röda viner. När den första årgången släpptes 2006
blev det höga poäng i vinmagasin över hela världen. Redan från början bestämde
man sig för att bara plantera röda druvsorter och det skulle vara Single
Vineyard Wines, vilket betyder att druvorna endast skulle tas från just denna
bit av marken. Området döpte man till ”Remolinos Vineyards”, Remolinos är små virvelvindar
som är mycket vanliga just här. För att förstå den unika kvaliteten i detta
område, där varje centimeter i vingården ger egen karaktär åt druvorna, så
bestämde man sig för att allt skulle göras för hand. Man kallar det ”amano”
approach. Amano betyder ”för hand”, allt i vinframställningen görs manuellt och
med stort engagemang och passion.”
En av mina bästa gourmandvänner
heter Jeff, och när det är tid för middag så är det någon som alltid är mycket
ivrig över vad som skall serveras och det är alltid med ett hoppande och
slickade om vad som komma skall. Lite så känner jag mig när jag nu sänkt det
första klunkarna av vinet och intar buffen av kvällens varma rätt. Vad skall
jag börja, det är så mycket dofter av grönsakerna, och speciellt den varma heta
korvens hetta gör sig hörd. Resultatet av detta är, att min tallrik liknar mer
eller minde julens företagsfest på någon Finlandskryssning (absolut inget emot
kryssningar för övrigt) all mat på en gång. Men efter en stunds strategiskt uppförande
på tallriken, så börjar jag se ett mönster i hur jag kommer att låta vinet få
hänföra mig, visa vägen genom alla de smaker som jag tagit åt mig.
Grillad och
bakad sellleri, det innebär en hög vegetabilisk sötma och vinets tog väl hand
om sellerin men jag hjälte till lite med att tillföra en smula salt så vinet
fick upp sin fina syra och blev på så sätt inte stum mot sellerin. Potatisen
med bränt skal och tilhörande kolhydrater beslagtog vinets klara strävhet och
vinet blev som sammet. Korven heta stycke fick vinet att leva om en gång till i
munnen och här bevisar Finca Decero att man tillsammans med Andernas klimat och
jordmån, lyssnar till druvans taktpinne och följer druvans vilja hela vägen
till flaskan, vad jag menar med det är vinet är mycket välgjort och tappar
absolut inte sin stil när musten möts av korvens feta och kryddiga stil. Västerbottensostens
sälta och Umami lekte med vinet på bästa vis och de varma tomaterna blev ännu
smakrikare och sötare tillsammans med vinet. Tomaterna fick ett
strö av ett speciellt salt från Sicilien och är totalt svart och fått sin färg
av lava. Galet gott.
Tänker nu inte störa er mer denna dag, utan att ta
en historisk tur ned till monopolet och köp på er ett stycke religion, kunskap
och kärlek. För det är vad vin är och inget annat!
(OBS! För er som gått obemärkt förbi Jeff, så är Herrn en Beagle)
Tack till:
Gumball3000
Korv från kändare profil
Porslin av IKEA och Snickeboa
Orrefrors, Riedelkaraffer
Miss E för troget sällskap och kärlek.
Jeffery, my wingman
Kommentarer
Skicka en kommentar