Azelia #Tryffelsvinet
Uppdukat och fint hos Mancini på
Tunnelgatan denna eftermiddag, ett gäng med vingalningar hade samlats för en
bättre vinlunch. En av de bästa producenterna skulle nu beprövas från Piemonte
och mer bestämt Azelida. Första flighten 2013 Bricco dell´Oriolo Dolcetto.
Ett vin som har det jag förväntar mig, en ungtupp med karaktär. Bra frukt med
ett stycke skinn på näsan, balanserat vin med syra, sticker inte åt något håll
och vinets doft av örter är barnsligt bra. Ett strålade vin att börja denna dag
med. 2013
Langhe Nebbiolo är för många vad det inte är, vi jämför dessa viner med
större och vulgärare viner, vi förväntar oss en större kropp och funderar på
när fatens inspel och de mogna röda bären skall komma fram. Men så är det inte
med Langhe Nebbiolo överlag, för mig är det finstämt och elegant, gärna med hänvisningar
till vinets Terroir, de kärva körsbären och bigarråernas kärna är oftast presenterad
i dessa viner. Ett fantastik bra vin och speciellt till dagens första rätt som
blev pasta fylld med Radicchio Trevigiano sallad Asagio ost. Serverades med en
svart tryffelsås. Rätten berikad vinet med kolhydrater, protein, Umami och
fett, allt som speciellt Langhe vinet gillade.
2010 Barolo, Ugnt och
ouppfostrat, vill leva ut hela sin tonårstid och just nu så befinner sig vinet
i en ålder av känslighet. Terroirbesinnad och kärv, bakomvarande fattoner och
då de amerikanska, är med och håller ihop vinet. Samtalet gick runt bordet som
hur årgången är i stil med sina syskon i både äldre och yngre stil. Jag tycker
inte om att ge vinet en känga och säga att 2009 eller 2006 var bättre, vänta
och se så skall ni få ångra er om att 2010 har stor potential och kommer att blomstra
ut ordentligt om 5 år. Tro mig.
2010 Barolo Bricco Fiasco.
Precis som vinet innan, men med en större och mer utformad kropp, vissa viner
mognar och växer till sig fortare än andra och i mitt glas strålar nu en Barolo
från 2010. Vingården är en av de mesta
och bästa i Barolo och här ifrån kommer det krutpaket till viner, långlivade
och alldeles underbara. 2011 Barolo Margheria Serra lunga,
ett strikt och korrekt vin, 50 åriga stockar, 28 månader på fat, så förstå mig
rätt, vi har ett alldeles för ungt vin i glaset. För den tränade gommen inser jag
snabbt att vinet har ett långt, mycket långt liv framför sig och det är med
glädje jag kommer att följa detta vin i många år framöver. 2011 Barolo San Rocco,
det är samma här, vi förväntar oss ett vin med slagkraft mot våra smaklökar och
det är precis vad vi får, vinet är perfekt balanserat och bakom all kärv frukt
och fat så håller en kropp att utformas till något riktigt stort, vi får bara
vänta och se med åren. 2004 Barolo San Rocca, nu börjar
Barolo att utformas som jag vill ha den, jag vet och förväntar mig stort
motstånd till ung Barolo, så när det kommer in en ”mogen” Barolo så kan jag inte
annat än bara le, flera säger att det är för mjällt och inte någon pondus kvar
i vinet, det är nu jag drar näven i bordet och säger ”Här har vi nu det vin som
vinmakaren vill att vi njuter av” Det är inte alltid kaxiga tanniner och galet
med kärv frukt och överdådigt med fat som jag är ute efter i en bra Barolo, det
är Terroir, känslan jag är ute efter, det får jag ut av detta vin.
2001 Barolo Bricco Fiasco, löjligt
bra, tänker inte penetrera detta vin mer än på så sätt att det är ett
fantastiskt vin som jag fått mig tilldelat. Den typiska kanel, nejlika,
kinapuffens rök och mjuk, röd frukt har samlat i mitt glas och jag kan umgås
med detta vin i evigheter. Avslutningsvis så provar vi 2007 Barolo Riverva Bricco Voghera.
Kan inte annat än ställa mig upp och buga för vinet, violens, lakritsrotens,
torkat gräs. Vinet besitter rena och eleganta smaker. Man tar sitt glas, doppar
nosen djup och plockar lätt ut samtliga dofter från hela paletten, ett så
korrekt vin. Köp bara köp säger jag. Till de sista vinerna så fick vi grillat lamm
med Caponata Sicilian, ett mindre bra val till dessa fantastiska viner, Vinerna
av dessa slag är så komplext skapade och kräver både protein från köttet, fett
och Umami av grädde och Reggiano, givetvis en finstämd sötma av ex saltbakad
rödbeta.
Ett Stort tack till Stefan och
Andreas på Tryffelsvinet, som vanligt mycket trevligt och gediget genomfört,
hoppas vi snart ses i glasen, trevlig helg på Er alla!
2013 Bricco dell´Oriolo Dolcetto
Nr: 71108 119 kr
2013 Langhe Nebbilo Nr: 71891 177
kr
2010 Barolo Nr: 71983 315 Riksdaler
Kommentarer
Skicka en kommentar