Jag och Dolly Parton! #Enjoywine
Det är med säregen känsla jag
skriver denna krönika idag, för någon vecka så släpptes en fantastisk text om
GastroVin (Totally Stockholm) med stora ord berättade jag, att det är med
enkelt med smaker tillsammans med upplevelser. Det stämmer ju, men jag missade
totalt en faktor som är mycket betydelsefullt för mig när jag skriver, och det
är musiken. Det är nästan lite läbbigt hur jag ändrar stil och tankar efter
vilka toner som glider ut mina glashögtalare härkomst Bang Olufsen.
Så denna dag skall jag få den välsmakade hummern att steppa till gedigna Orjan
Nielsen (en av de bästa Dj:s) samt att den mörade högreven skall få ta tonerna
till Uffe Lundells- Lejon på Gotland.
Vi får väl se i slutet av krönikan, om det blir en hits eller bara en dänga av Dolly Parton.
Vi får väl se i slutet av krönikan, om det blir en hits eller bara en dänga av Dolly Parton.
I Snickerboa anländer nu vårens
första primörer, samtidigt som det dyker upp goda minnen från Jämtland och dess
fantastiska smakrike. Så kvällen kommer att börja med en nykokt hummer, enbart
lätt saltad och med en fin touch av krondillen. Råkade sniffa på vinet innan
hummern åkte ned i sitt kokande vatten, så i sista sekund så fick dillkronorna
hänga med ned i grytan. Låt mig få återkomma till krondillen. Till hummern så
rördes det ihop en håll-käf… en sås (Jämtländsk utryck för en mycket god sås).
Tog en matsked nyslagen majo med lika mycket forellrom, tre droppar citron, en
droppe soya för att sen avslutades med hummerns varma smör. Rör ihop dessa
smakrika ingredienser så har du en så kallad… Väldigt god dipp sås! Galet gott,
äta hummer som snacks och kunna dubbeldippa i min egen sås utan att någon
klagar. De är som bästa fredagsmyset.
Vinet till den sporadiskt gjorda
förrätten, kommer från Venetien, Soave Classico DOC. Producenten är Azienda
Agricola Gini. 2010 Gini Contrada Salvarenza Vecchie Vigne, är det har
vi i glaset. Ett skimrande klart vin med tydlig viskositet. Doften är generös
och det är en drös med färska örter som antastar min nos. Örtigheten och
kalkigheten får mig att minnas, när det gick lite för fort över de Jämtländska
fjällen, crossen min ville åt ena hållet och jag med hjälp av jordens
dragningskraft ville åt andra hållet, så jag och crossen skildes åt, crossen
tog vägen genom ett snår med taggar och jag valde rätt denna gång och landade
med snoken i ett fält av örter och små björkar. Dofterna som packades i näsan då
har tydliga spår av detta vin, adderar jag till en citruston och gemytliga drag
av rostade fat så har vinet en perfekt balans. Smaken är som sin doft, men det
är här jag kommer fram till att vinet har en ”dillig” smak och därför så ville
jag framhäva de smaker ännu mer genom att tillsätta krondillen i hummerns bad.
Jag får inte glömma bort vinets mineraler som leker med gomselger och ger det ordentligt
med smakrik vind för att vilja vara på seglats länge. Det är fantastiska Garganega
druvan som utgör detta vin.
Vinet har sin friska syra och
perfekta svala frukt, ett stänk av vinet mineralitet och hummern fick ”dille”
på vinet. Hummerns dolda sötma lockades fram av vinets exotiska frukt och
dippen till hummern har en sådan avstämd sälta och Umami, och det tackade vinet
för. En stålade första smakresa mellan Jämtland och Venetien.
”Gini räknas till en av de allra bästa producenterna i Soave. Denna
familjeägda vingård har odlat vin i Monteforte d’Alpone i Soave Classico i mer
än 400 år. Idag leds egendomen av bröderna Sandro och Claudio Gini. Familjens
eget motto är ”kvaliteten framför allt” och detta visar sig i deras viner som
är gjorda med extrem omsorg och noggrannhet i alla detaljer från vingård till
buteljerat vin. Gini förfogar över ett flertal unika vingårdar av högsta klass
som inte bara är mycket välskötta utan också extremt gamla. Till exempel
vingården Contrada Salvarenza har garganega-stockar med en genomsnittlig ålder
på 100 år! När vingårdarna behöver omplanteras köps aldrig nya stockar in då
Gini anser att det inte finns tillräckligt bra material på marknaden. Istället
ersätts vinstockarna individuellt när de dör med sticklingar från de egna
gårdarna. De unika vingårdslägena som Gini förfogar är före detta vulkaner
vilket ger en ovanligt mineralrik karaktär till framförallt La Froscá och
Contrada Salvarenza. Monteforte d’Alpone har ett något kallare klimat än
merparten av den odlade arealen inom Soave. Det gör också att druvorna hänger längre
på klasarna och därmed också tar upp mer näring och mineraler.”
Nästa rätt som kommer in på
bordet är grillad 3 veckors hängd högrev från känd bonde. Några stänk med salt
och peppar får sätta smakerna tillsammans med köttet. Grillpannan är på brännpunkten
och ned i pannan åker en mogen Grapefrukt som tack vare en minut eller två på
grillen framhäver en varm och söt frukt som kommer sätta fart på vilket vin som
helst. Ni får tycka vad ni vill om mig men jag tycker om grillad Haloumi ost,
texturen är svår att förklara med för mig så är det en gedigen protein höjare
och en mycket god vän till kvällens rödvin. För att få med hela kostcirkeln så
grillas det även ett gäng blad av paksoi.
Kvällens andra vin som fått stå
och vakna till liv i sin karaff är även det från Italien och nu är vi i
Piemonte. 2009 Gattinara Antiche Cantine Srl. Nebbiolo 85 %, Övriga
druvor 15 %. Ett storartat vin från den del av Piemonte som tyvärr lätt glöms
bort för sina stora ”syskon” som kallar sig Barolo och Barbaresco. Jag
utbrister med ett högljutt läte efter första klunken, tar min en till med en
gång, vilket vin, vilken kropp. Läcker och välsvarvat så att Dolly Parton hade
känt sig osexig när den tiden hägrade. Vinet är dovt och har en kraftig röd
palett. Vinets dofter som möter min näsa är speciellt nypon och storartad fat ton.
Att vinet får ligga i stora Bottis under 12 månader och sen avlutas sin SPA:
tid på Slovensk fat i 18 månader, gör vinet sig till en bjässe i glaset. Mycket
smak och mogen röd frukt. Mineralerna leker med mig och vinet känns aldrig för
mycket. Ett perfekt grill vin som proffsen skulle säga. Jag får absolut inte
glömma att det där 15 % övriga druvor i vinet som gör mig ännu mer
nyfiken på glaset.
Som ni förstår besitter inte
vinet enbart fat och frukt, utan en del finstämda tanniner som inte skall
omvandlas denna kväll utan att utnyttjas på bäst vis. För både köttets innehåll
gällande protein är påtagliga, osten är även den proteinproppad. Så här behöver
vi all kraft vi kan från vinet att bemästra alla smaker från rätten. Som tur så
har vi den grillade grapefrukten som med en gång flaggar upp med kärlekens
flagga och tillför en ödmjuk fruktighet av sötma, med den inställningen från
grapen så lugnar sig både vinet och rätten i sig. Jag gillar att testa
gränserna för den perfekta matchningen och denna kväll så blev den mer än
perfekt, ingen smak tog över utan enbart med hjälp av fruktens droppar så
lirade alla smaker underbart tillsammans, tycker att kvällens smaker är som
Uffes Lundell nu tämjda lejon på Gotland.
”Antiche Cantine är en av de största fortfarande familjeägda
producenterna av vin i områdena kring Ghemme och Gattinara. Man använder sig av
traditionella vinifikationsmetoder med lång fatlagring framförallt på stora
Bottis. Ett annat kännetecken är en längre skalmacerering än brukligt för att
få ut mesta möjliga uttryck från denna lite bortglömda del av Piemonte”
Rusa ned till monopolet och
införskaffa ett bra gäng med dessa viner.
Tack till.
www.enjoywine.se
för vinerna
Snickerboa för evig kärlek
Ulf Lundells magiska toner och sång.
Kommentarer
Skicka en kommentar