Dr Loosen på PA & Co #Vinunic
En lunch på PA & Co är inget
man missar när fröken Forssell ringer i matklockan och speciellt inte när
självaste Dr Loosen är på besök, tyvärr så har Herr Loosen fått retlig hosta så
vi fick nöjet att bekanta oss med Matt Giedrattis (Export Manager) en ung herre
från Oregon som fick för sig att kontakta Ernst, för att han så gärna ville
arbeta för kungen och revolutionären av tyskaviner och speciellt druvan
Riesling.
Som alltid på PA & Co så är
maten lyrisk och det är inte ett vin som kommer i skymundan, utan här har köket
koll på hur vinerna gör sig och skapar maten efter det. Precis så skall det
vara. Väl nedslagna i de sköna stolarna fick vi direkt tre viner i glasen, 2013 Red Slate Riesling Dry, ett vin som
är precis som sitt namn, ett vin med tydlig Terroir, snygg, komplex, fräsch
frukt med lång smak. 2012 Gracher
Himmelreich Riesling Grosses Gewächs dry. Vi tar oss direkt upp ett steg
eller två från föregående vin i alla sinnen, en härlig tuttifrutti frukt leker
med min gom och vinet har en galant syra som gör att vinet känns och kommer bli
långlivat! 2012 Erdner Treppchen Riesling
Grosses Gewächs dry vilken parfym av kompakt och mogen grön frukt. Soldränkt
citron med perfekt balans, hela vägen från doften, till gommen och ned i stupen
så följer en sötma av acasia honung, det är bara så gott. Till dessa tre
viner så serverades perfekt tillagad vit sparris med Hollandaise sås och kryddkrasse.
Alla de tre vinerna, stålade tillsammans med rätten. Den som inte tänker på det,
så är den där krassen en mycket god vinvän.
In med nästa omgång med viner och
nu är det 2014 Dr. L Riesling, ett
vin som ALLA någon gång har provat, säkerligen tyckt att vinet har varit för
sött till sin personliga favoriträtt? Tänk på det nästa gång ni provar detta vin.
Vinet är mycket intelligent och tar inte vilka smaker som helst, prova gärna
något tillbehör som har en sötma i sig så kommer vinet att livas upp till
oanade höjder, samt att en droppe citron är heller aldrig fel. Vinet har det
som jag letar efter i ett ”standard” vin som detta. God mineralitet och bra
frukt, vinet har en god balas och är ett perfekt vin till bakad anklever med
hemgjord fikonmarmelad och smörstekt brioche. 2013 Dr. L Riesling old Vins Kabinett. Har lite med av allt om vi
jämför med föregående vin, vi plockar upp mer mogen frukt och mer finstämd
syra, vinet har en kryddighet som jag länge sitter och umgås med. 2013 Erdener Riesling Kabinett. Ännu ett
snäpp upp i smaker och kryddigheten och örterna är nu mer påtagliga. Rostade
hummerskal som fått svalna ute på bryggan, viken doft! Ett Ref prov provades vid sidan om detta vin
och det är nu årgång 1984 Erdener,
Treppchen Riesling Kabinett, ett vin med mognad. Men med ungdomliga drag åt
gröna päron, men de rostade skaldjuren är så brutala i detta vin, tack till
Matt som tagit med sig detta vin!
Dessa fyra viner provades till
Absurt vällagad Skrei med Burre Blanc, rom och vårens primörer. Behöver inte
säga mer än så att det sprudlar än idag i mina smaklökar från denna kombo.
Vinerna gjorde sig utmärkt till fiskens sälta och den undangömda sötma som
primörerna besitter.
Avslutningsvis så provades 2013 Wehlener Sonnenuhr
Riesling Spätlese. Friskt och rena smaker, exotisk frukt och rivet citronskal.
Påtaglig petroleum, läcker avslutning av persika och honungsmelon. 1998 Ûrziger Würzgarten Riesling Spätlese. Ännu ett ref
prov medtaget av Matt. Det är roligt att få ta del av dessa viner, se och känna
hur vinerna utvecklas och inse vilka långlivade viner Ernst skapar. Sist ut men
minst (flaska) 2011 Dr. Loosen BA.
Detta vin borde alla ha en flaska av i innerfickan (187ml) Ta sig en hutt
istället för knapra på en Looser Bars eller Snickers. Vilken sötma, vilken
frukt och vilken kropp av mineraler, dieselmack och fruktträdgård. Till dessa
viner fick en bit Lemmon pie, som i sig var alldeles toppen, men vinerna kräver mer än citron, pajdeg och ägg. Vinerna vill ha något salt inslag,
vinerna kräver även en onyttighet i form av grädde smaksatt med vanilj, vinerna
vill även ha en textur i form av en maräng. Säger inte att kombo var fel, men
vinerna är så intelligenta och välskapta så det kräver och behöver utmaning för
att komma till sin rätt.
Slutpredikat för denna gång och min slut plädering lyder som följer. Tusen tack Ernst Loosen, tusen tack till PA& Co och tusen tack till Fru Forssell som alltid skapar en fantastisk miljö, det är så trivsamt att få gå på dessa luncher.
Slutpredikat för denna gång och min slut plädering lyder som följer. Tusen tack Ernst Loosen, tusen tack till PA& Co och tusen tack till Fru Forssell som alltid skapar en fantastisk miljö, det är så trivsamt att få gå på dessa luncher.
När en enologiprofessor en gång besökte Weingut Dr Loosens källare och fick höra hur man här gjorde vin konstaterade han kallt: ”Så kan man inte göra vin. Det är omöjligt!”Trots det kommer några av världens bästa vita viner från dessa källare i Bernkastel-Kues i tyska Mosel-dalen. Dr Loosens 60 år gamla stockar ger regionens lägsta avkastning. Druvorna jäser extremt långsamt med hjälp av naturlig jäst och överhuvud taget ingriper Ernst Loosen och källarmästaren Bernhard Shug nästan inte alls i vinifieringsprocessen. Deras filosofi utvecklades på 1980-talet och med årgång 1987 blev Dr Loosen en superkändis i vinvärlden. Rena kometkarriären!Det unika med Dr Loosens viner är deras personliga stil. De liknar inga andra rieslingviner och det är dessutom en ovanligt distinkt skillnad mellan vinerna från de olika vingårdarna.
Kommentarer
Skicka en kommentar